“Şahsilik ilkesi” devletin vatandaşının ülke dışında işlediği suçlardan dolayı onu cezalandırabilmesini ve yine ülke dışında vatandaşına karşı bir suç işlenmesi halinde faili cezalandırma yetkisini belirtir. Birinci hal “faile göre şahsilik”, ikinci hal ise "mağdura göre şahsilik" olarak adlandırılır.
-Şahsilik ilkesi: Suçun işlendiği yere bakılmaksızın vatandaşın suçun faili (faile göre şahsilik) veya mağduru olması (mağdura göre şahsilik) durumunda devletin cezalandırma yetkisinin olması.
İslam Ceza Hukuku'nda cezaların şahsiliği prensibi esastır. İslam Ceza Hukuku'na göre, herkes işlediği fiilden kendisi sorumludur ve hiç kimseye işlemediği bir suçtan ötürü cezai sorumluluk yüklenemez.
Suçu işleyen veya suçtan zarar gören kişinin uyruğuna bakılmaksızın fiilin işlendiği devletin ceza yasasının o fiil hakkında uygulanmasını ifade eden ilkeye mülkilik (ülkesellik) ilkesi denir (Tezcan vd., 2014: 80).2 Mülkilik ilkesine göre, kişinin suç işlediği ülkenin vatandaşı olup olmaması arasında bir ayrım yoktur.
Yabancı ülkede işlenmiş olsa bile soruşturmayı ülke olarak yapmanın bazı milli menfaatleri gerektirdiği failin veya mağdurun Türk olması gibi makul bağlantı olan durumlarda bu bağlantı noktaları üzerinden yargılama yetkisi kul- lanılır. Buna "faile veya mağdura göre şahsilik ilkesi" denir19.
İlgili 26 soru bulundu
“Şahsilik ilkesi” devletin vatandaşının ülke dışında işlediği suçlardan dolayı onu cezalandırabilmesini ve yine ülke dışında vatandaşına karşı bir suç işlenmesi halinde faili cezalandırma yetkisini belirtir.
Şahsilik ilkesi ise mülkilik ilkesinin aksine işlemlerin vergilendirilmesinde kişilerin uyruğunu dikkate alır. Bu ilkeye göre bir ülke vatandaşının ülkenin milli sınırları içinde yaşaması ya da yurt dışında yaşamını sürdürmesi önemli değildir.
Kanunlar, bir devletin ülkesindeki egemenliğinin doğal bir sonucu olarak, ülke içinde yaşayan vatandaş ve yabancılara aynı ölçüde uygulanır. Buna kanunların uygulanmasında mülkilik (yersellik) ilkesi denir.
Özet: Kanunilik ilkesi, kanunların açık, belirli olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren yasal bir terimdir. İlke Latince “nullum cri- men nulla poena sine lege” (kanunsuz suç ve ceza olmaz) cümlesiyle ifade edilebilir.
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
Ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesi uyarınca kişi ancak kendisinin işlediği fiiller nedeniyle sorumlu tutulabilir. Kişi başkasının işlediği fiillere iştirak veya yardım gibi eylemlerde bulunmadıkça sorumlu tutulamaz.
Şahsi öç dönemi: Devletin teşkilatlanmadığı ve kamu gücünün ortaya çıkmadığı dönemlerde, ilkel toplumlar klan hâlinde yaşamaktalardı. Aynı klan dahilinde bir suç işlenmesi hâlinde ceza olarak “toplumdan kovma” yaptırımına başvurulurdu. Toplumdan kovulan kişi bütün haklarını kaybeder, korumasız kalırdı.
Kusur prensibi, faili, hak etmediği aşırı müeyyidelere karşı koruyan önemli bir kalkan işle- vi üstlenmektedir; bu prensip aynı zamanda, cezanın sadece, bizzat fail tarafından işlenmiş bulunan fiilden doğan kişisel sorumluluğa da- yandırılabilmesini de ifade etmektedir.
Mülkilik ilkesi, ülke sınırları içerisinde işlenen tüm suçlara istisnasız olarak uygulanamamaktadır. Dev- letlerarasında yapılan iki veya çok taraflı antlaşmalar neticesinde devletin yüklendiği taahhütler mülkilik ilkesinin istisnasını oluşturmaktadır.
Bazı suçları ise sadece belirli bir hukuki ya da fiili durumda olan kişiler işleyebilirler. Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir. Örneğin, güveni kötüye kullanma (TCK. m. 155) suçu genel bir suç; zimmet (TCK m. 247) özgü bir suçtur.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Kamu davasının mecburiliği ilkesi, suç işlendiği konusunda yeterli kanıtın bulunması durumunda şüpheli hakkında dava açılması gerektiğini ifade eden ilkedir. Kamu davasının mecburiliği ilkesinin karsısında yer alan ve kamu davası açılmasını savcının takdirine bırakan ilkeye ise maslahata uygunluk ilkesi denir.
Failin öngördüğü ile istediği arasında bir uygunluk varsa, yani öngördüğü sonuca ulaşmak için iradesini harekete geçirmişse, kastı oluşmuş sayılır ve bundan dolayı sorumlu tutulur. Ancak, failin iradi eyleminden yine iradi olan asıl sonucun dışında ikinci derece sonuçlar da gerçekleşebilir.
Evrensellik ilkesi (Weltrechtsprinzip, Universalitaetsprinzip) ülke dışında işlenen suçların, suçun işlendiği yere, failin ve mağdurun vatandaşlığına bakılmaksızın kovuşturulmasına izin vermektedir. İlke, hukuk düzeninin ortak düşmanına karşı mücadelede devletlerin dayanışmasının bir sonucudur.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
Kaynak ilkesine göre, bir ülke egemenlik hakkına dayanarak ülkenin siyasi sınırları1 içindeki gelirlerden, harcamalardan ya da işlemlerden vergi alma yetkisine sahiptir (Aksoy, 1990: 14). Bu ilkede, vergiyi doğuran olayı yaratan kişinin o ülke vatandaşı olup olmaması önemli değildir (Kırbaş, 1987: 42).
Gelir Vergisi Kanunun 4. Maddesinden çıkan anlama göre de; ikametgahı Türkiye'de bulunmayan veyahut da bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturmayanlar dar mükellef olarak vergilendirilir.
b)- Mahsup yöntemi (Vergiden İndirim)
Bu yöntemde; vergilendirmede ikameti esas alan bir ülke, vergiyi yurt içinde ve yurt dışında elde edilen tüm gelirler üzerinden hesaplamakta ve yabancı ülkelerde ödenen benzeri vergilerin, hesaplanan toplam vergiden düşülmesini benimsemektedir.
Tam mükellefiyette gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri ka zanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirken dar mükellefiyette Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri