•Ete kesinlikle ekstra yağ (tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı vb.) ilave edilmemelidir. Etlere eklenecek olan tuz ve baharatlar, pişme işlemi tamamlanınca koyulmalıdır.
Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın.
KAVURMANIN TUZU NE ZAMAN ATILIR? Et kavurmanın yumuşak olması için tuzun en son atılması gerekir. Aksi halde sertleşmeye müsait olan et, eğer pişme esnasında tuz atılırsa daha da sert bir dokuya ulaşır. Bu nedenle, et kavurmayı piştikten sonra, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
İlgili 19 soru bulundu
Nefis Kavurma Pişirmenin Püf Noktaları Dana kavurmanın yavaş yavaş uzun sürede kavrulması gerekir. Bu tarifte bol yağ kullanıldığı için az yağlı dana kuşbaşı kullanılmalıdır. Kavurma sadece etin kendi suyu ve yağında pişirilmeli, ilave su gerekmedikçe eklenmemelidir.
Yağ eridikten sonra tencereye küçük küçük doğranan etler alınır. Etler iyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Et kısık ateş tepişmeye bırakılır. Etler ara ara kontrol edilerek pişirilir.
- kuru baharatlar yemeğin en başında eklenir çünkü aromalarını geç verirler. taze baharatlar ise yemeğin sonuna doğru eklenir.
Etlere eklenecek olan tuz ve baharatlar, pişme işlemi tamamlanınca koyulmalıdır. Mümkünse etler 24 saat dinlendirilip pişirilmelidir.
Kurban kavurmasının en önemli püf noktası, kurbanın kendi iç yağını ve kuyruk yağını kavurmada kullanmak ve öncelikle yağın tencerede iyice erimesini sağlamak. Lezzetli bir kavurma yapmak için etin üstündeki yağları da sıyırıp almak gerekiyor. Yüksek ateşte suyunu bırakan etler, kısık ateşte pişmeye bırakılıyor.
Dana eti dile gelseydi "Kekik olmadan asla” derdi kuşkusuz. Yeri gelmişken minik de bir püf noktası verelim kekik "yaprak baharatlar” grubuna girer ve uzun süre sıcakla temas ettiğinde yanar. Bu yüzden kekiğin tadının bozulmaması için etinize pişmeye yakın yahut piştikten sonra eklemeniz daha doğru olacaktır.
Kavurmaya su eklememek
kavurma yaparken etin kendi suyu var diye düşünüp, pişme sırasında su eklememek de kavurmanızın kurumasına yol açabilir. Etiniz kendi suyunu çektikten sonra daha tam pişmemişken 1 bardak kadar su eklemenizde fayda var.
Kavurmanın içerisine etin lezzetini pekiştirmek için soğan ekliyor ve baharatlarla çeşnilendiriyoruz. Soğan karamelize olarak etin çok daha yumuşak olmasına yardımcı olurken baharatlar leziz bir aroma katıyor. Bu lokum gibi etleri hazırlamanın önemli bir püf noktası var.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Öncelikle harlı ateşte pişiriyoruz etin suyunu bırakmaması için. Kısık ateşte kavurma yaparsak et suyunu bırakacaktır ve sert olacaktır. Daha sonra kısık ateşte pişiriyoruz.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Öğütülmemiş tane karabiber, muskat, kabuk tarçın, kimyon tohumları, kişniş otu tohumları öğütülmüş olan şekillerine göre daha lezzetli ve aromatiktir. Bu nedenle ihtiyaç halinde bir kahve değirmeni ile baharatlar öğütülerek kullanılmalıdır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu için çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin pahalı olduğunu belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi denilirdi.
Kavurma tencerenize 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra yağın kızmasını bekleyin ve ardından kuşbaşı doğradığınız eti atarak 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Et suyunu salmaya başladığı zaman ocağınızın altını “en kısık” konuma getirin ve tencerenin kapağını kapatın.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Tereyağlı Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır? Kuşbaşı doğranmış etler tavaya koyulur ve kapağı kapatılıp, kısık ateşte suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir. Suyunu çeken etlere tereyağı ve yetecek kadar sıvı yağ eklenip, salçayla biraz kavurduktan sonra ufak doğranmış biber ve soğan da eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri