Arkeolojide kaya sanatı, doğal yüzeylere, tipik olarak dikey taş yüzeylere yerleştirilen insan yapımı işaretlerdir.
Bilimsel adı 'petroglif” olan kaya resimleri, Türklerin tarih öncesi dönemdeki yerleşim yerleri ve inanç sistemleri hakkında bilgi vermektedir. Günümüzde yeteri kadar aydınlatılamamış bu örnekler, Türk kültürünün yayıldığı coğrafi ortam hakkında mekânsal kanıtlar oluşturmaktadırlar.
Figür, resimde insan ve hayvan şekillerine verilen isimdir. Duvarlara yapılan resimlere ise fresk denir.
Başka bir teknik, zeminde oluşan jeogliflerdir. Bilinen en eski kaya sanatı, Avrupa, Avustralya, Asya ve Afrika'da bulunan Üst Paleolitik dönemden kalmadır.
Dünyanın bilinen en eski mağara resmi Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda bulundu. Koyu kırmızı aşı boyasıyla çizilmiş resmin başrol oyuncusu, en az 45 bin 500 yaşındaki bir Visaya yaban domuzu. Onunla beraber resmedilmiş iki domuz çizimi ise kısmen korunabilmiş.
İlgili 38 soru bulundu
Türk sanatı, Orta Çağ'da Türklerin Türk coğrafyası olan Anadolu topraklarına gelişlerinden itibaren, günümüze kadar geçen süre içerisinde bu coğrafi bölgede oluşturdukları tüm görsel sanat eserlerini tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir.
Natürmort. Cansız doğa resimleri anlamına gelen natürmort, en çok tercih edilen resim türlerden biridir. Dalından koparılmış meyvelerden tabaklara, çiçeklerden objelere kadar her şey, natürmort resimlerin konusudur.
Peyzaj türleri
Gökyüzü veya Bulut Peyzajları: Bulutları, hava veya atmosfer durumlarını betimleyen resimlerdir. Mehtap Peyzajları: Gece, ay ışığıyla aydınlanan manzara ve gece ortamlarını betimleyen resimlerdir. Deniz Peyzajları: Okyanus, deniz ve kıyı manzaralarını betimleyen resimler.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
petroglif, taş üzerine yazılan yazı veya çizilen resimdir. yunanca petros (taş) ve gliphein (oymak) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. ilk olarak fransızca'da pétroglyphe olarak kullanılmıştır. hiyeroglifin şekilli olanı.
BİRLİK: Resimde tüm öğelerin koordinasyonu ile asıl temanın, amacın vurgulanacağı bir birlik yaratılması.
Natürmort ya da ölüdoğa, konusu cansız varlıklar (ölü hayvanlar) veya nesneler (meyveler, çiçekler, vazolar, vb.) olan sanat eseri. Bu terim sanat alanında 17. yüzyılın sonlarına doğru kullanılmaya başlanmıştır.
Görsel sanatlarda biçim (form) her bireyin görebildiği resimde boya, renk, figürler, vb. heykelde taş, metal, figür, vb. olabilen, sanatçının zihninde tasarladığı, zihninde görselleştirdiği, imgenin bir nesne, varolan olarak ortaya konulmuş halidir.
Görsel sanatlarda « en sade tanımıyla » doku, gözde oluşan dokunma etkisidir. Başka bir deyişle, baktığımız yüzeylerin ona dokunmaksızın üzerimizde bıraktığı dokunma etkisidir. Görsel tasarımda doku çok önemlidir. Tasarımları çeşitlendiren ve zenginleştiren en önemli ögelerden biri dokudur.
İnsan vücudunda dört çeşit temel doku vardır: 1. Epitel doku 2. Yağ doku 3. Bağ ve destek doku 4. Kas doku Page 9 Doku • Dokular bütün organların yapı materyallerini oluştururlar.
Kristal dokular, doğadaki kristal yapıdaki doğal elemanlardan oluşan dokulardır. Mekan dokusu, açık ya da kapalı bir mekanda oluşan ve doku bütünlüğü taşıyan dokulardır.
Dinamik doku, • Geometrik yapılı doku, • Kristal yapılı doku, • Optik doku, • Güncel doku, • Soyut doku, • İcat edilmiş doku.
Bir yüzey üzerinde algılanan farklı ton değerlerine leke denir. Her renk bir leke değerine sahiptir. Sarı, mavi, yeşilin leke değerleri vardır. Ya da açık, koyu yeşilin de leke değerleri var.
Doğada bulunan şekillerdir. Örneğin, bir yaprağın ağacı, böceğin şekli organik bir şekildir. Gerçekçi resimlerde ya da doğayı tasvir eden süslemelerde organik şekiller kullanılır. Doğada bulunmayan sanatçı tarafından düşünülerek ortaya çıkarılmış şekillerdir.
Renk, sanatın duyusal izlenim taşıyan doğaya öykünme, idealize etme ve soyutlaştırma temelli serüveninde, ressamın imge- lerini kurmak için kullandığı temel araçlardan biridir. Sanatın bilim öncesi ya da yansıtmaya dayalı döneminde renk ve ışık iki ayrı kavramdır.
Figüratif sanat veya Figürativizm, doğada mevcut nesneleri betimleyen sanat eserlerini (özellikle resim ve heykelleri) tanımlamak için kullanılan sanat terimi. Soyut sanatın tersi olarak kabul edilir.
Peyzaj resmi, dağlar, ovalar, ağaçlar, nehirler ve ormanları içeren manzaraları betimler. Peyzaj resminde gökyüzü vazgeçilmez bir unsur olarak yer alır. Peyzaj, 15. yüzyıl başlarında Avrupa resim sanatında, daha çok dinsel konulu temalarla ortaya çıkmıştır.
PEYZAJ: Konusunu doğanını bir parçasından alan resimlere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri