Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur.
Atom veya ögecik, bilinen evrendeki tüm maddenin kimyasal ve fiziksel niteliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom Yunancada "bölünemez" anlamına gelen "atomos"tan türemiştir. Atomus sözcüğünü ortaya atan ilk kişi MÖ 440'lı yıllarda yaşamış Demokritos'tur.
Günümüzde kabul edilen en küçük parçacık, atom altı parçacıklardan biri olan elektrondur.
Atomdan küçük, atomu da oluşturan maddeler. En çok bilinenleri, alt parçacıklardan (kuarklardan) oluşan proton, elektron, nötrondur. Yapısı tamamen keşfedilmemiş atomaltı parçacıklara örnek olarak foton (ışık), bozon, mezon, fermiyon, baryon ve graviton verilebilir.
Maddenin en küçük yapı birimi atomlardır. Atomlar birleşerek maddeleri meydana getirir. Örneğin: İki hidrojen atomu ile bir oksijen atomu birleşerek suyu meydana getirirler. Bir atom; elektron, nötron ve protondan oluşur.
İlgili 43 soru bulundu
Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur. Atom çekirdeği, elektrondan kütlece büyük iki temel parçacıktan; proton ve nötrondan oluşmaktadır.
Kuarklar, Big Bang'in başlarında oluşan enerjinin soğuması sonucu meydana gelen özelleşmiş parçacıklardır. Kuarklar, temel olarak üç farklı tipi bulunan üst, ağır ve ağır-üst kuarklardan oluşur. Bu kuarklar birbirleriyle çok güçlü kuvvetler tarafından bağlanarak proton ve nötronların oluşumuna neden olur.
Kısacası kuarklar ve gluonlar atom çekirdeğinin çevresinde dönen elektronlarla birlikte maddenin temel parçacıklarını oluşturuyor. Ancak, kuantum fiziğine göre bunlar tek boyutlu noktasal parçacıklar.
En basit atom kimyasal olarak H sembolü ile gösterilen Hidrojen atomudur. Hidrojen atomunun çekirdeği bir tek protondan oluşur ve bu protonun +1 yükü de elektron kılıfında yer alan bir elektron tarafından dengelenir. P sembolü ile gösterilen fosfor atomunun çekirdeğinde 15 proton ve 16 nötron bulunur.
Atomlar maddenin en küçük yapı taşı olarak tanımlanırken, hücreler canlıların en küçük yapı taşı olarak tanımlanmaktadır.
Evrenin uçsuz bucaksız büyüklüğü ve atomun aşırı derecede küçüklüğü göz önünde tutulursa doğal olarak bu çok uçuk bir sayı. Gözlemlenebilir evrende 1078 ila 1082 atom vardır. 1'in ardında 82 tane sıfır düşünün. Trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon atom eder.
Bir atomun çapı, elektron bulutu da dâhil olmak üzere yaklaşık 10^-8 cm civarındadır. Atom çekirdeğinin çapı ise 10^-13 cm kadardır. Kütle 1.67×10-27 - 4.52×10-25 kg arasında değişmektedir.
Bazı yerlerde atomu Rutherford ve ekibinin, bazı yerlerde ise Otto Hahn ve arkadaşlarının atomu ilk defa parçaladığı yazıyor hangisi doğrudur? Otto Hahn gerçek manada atomun parçalanabileceğini (fizyonu) deneysel olarak göstermiştir. Yani atomu ilk parçalayan kişidir.
Bilinen en küçük parçacık, subatomik düzeyde bulunan "leptonlar" ve "kuarklar"dır. Leptonlar arasında elektronlar en tanınmış olanıdır ve kuarklar proton ve nötronları oluşturur. Bu parçacıklardan daha küçük bir parçacık olduğu düşünülmektedir.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Büyük Patlama'dan yaklaşık 380.000 yıl kadar sonra elektronlar atom çekirdekleri çevresindeki bulutlara tutundu. Bunun sonucunda ilk nötr atomlar oluştu. Büyük Patlama nükleosentezi sonucu oluşan ilk atom çekirdeği, hidrojenin daha ağır izotopu olan döteryumun çekirdeğidir. Döteryum (D veya H-2 ile gösterilir.)
Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır. 1,00794 g/mol'lük atomik kütlesi ile tüm elementler arasında en hafif olanıdır.
Oksijen, sembolü "O" olan ve periyodik tablonun 16. grubunda bulunan kimyasal bir elementidir. Oksijen; renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır.
Temel bir gerçeğin 5 yüzüdür. Bu elementler ; ATEŞ, TOPRAK, AĞAÇ ( TAHTA ), SU ve METAL ' dir.
Evrenin dört bir tarafına yayılmış bu parçacıklar, çoğunlukla kuark veya gluondu. Kuarklar, fizikteki temel parçacıklardandır. Proton, nötron gibi baryonlar ve mezonlar, kuarkların bir araya gelmesiyle oluşur. Gluonlar, kuarkları bir arada tutan güçlü etkileşimlerden sorumludur.
Kuark, bir tür temel parçacık ve maddenin temel bileşenlerinden biridir. Kuarklar, bir araya gelerek hadronlar olarak bilinen bileşik parçacıkları oluşturur.
Nötronlar nötrdür; çünkü iki negatif yüklü aşağı kuark ve bir pozitif yüklü yukarı kuark içerir. Peki ya renk dinamiği? Klasik fizikten örnek verirsek: Kırmızı, mavi ve yeşil ışığı birleştirirseniz beyaz ışık olur.
Atomdaki nötronlar, bir atomun kütlesini oluşturan ve atomun özelliğini belirleyen parçacıklardır. Nötronlar, protonlarla aynı kütleye sahip olup, elektrik yüküne sahip değillerdir. Bu özellikleri sayesinde, nötronlar atomun kararlılığını sağlar ve atomun radyoaktif olmasını engelleyen önemli bir rol oynar.
Atom çekirdeklerinde bulunan protonların yapısı kabaca şöyledir: Bir proton her biri +2/3 elektrik yüküne sahip iki yukarı kuarktan ve -1/3 elektrik yüküne sahip bir aşağı kuarktan oluşur. Bu yapının bir arada kalmasını dört temel kuvvetten biri olan “güçlü kuvvet” sağlar.
Kuark, fizikteki temel parçacıklardan biridir. Proton ve nötronlar gibi hadronları oluştururlar. Protonlar ve nötronlar ise, atom çekirdeklerinin tamamlayıcı parçalarıdır. Kuarkları ve kuarkların büyük bir güç ile birbirine etkisini inceleyen bilim dalına parçacık fiziği denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri