Kaya tuzunda insan vücudundaki gibi 84 farklı element bulunduğunu, bunun vücudun ihtiyacı olan elementlerin kaya tuzundan karşılanabileceği anlamına geldiğini vurgulayan Yurtsever, “Kaya tuzu astım, bronşit gibi alt solunum yolları hastalıklarına iyi geliyor.
Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir? Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir. Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
Böbrek taşı sorunu yaşayan kişilere iyi geldiği düşünülmektedir. Aynı zamanda sindirim sistemini de düzenleyen kaya tuzu kişilerin mide bulantısı, kusma ve mide ekşimesi gibi sorunlarını azaltır. Özellikle yemeklerden önce tüketilmesi iştah açılmasına yardımcı olur.
Tuzlu su buharı ile astım, bronşit, burun ve kulak tıkanıklığı şikayetleriniz azalır ve düzelir. Banyo yapıldığında eklem ve kas ağrılarını giderir, ödemleri çözer. Tuzlu su içildiğinde adale kramplarını önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Grip gibi kış hastalıkları için de fayda sağlar. Böbrek ve mesane taşlarına karşı da kullanılabilir. Gut hastalığına iyi gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Kaya tuzu suyu ile gargara yapmak öksürük ve soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıkların erken tedavisinde etkili bir yöntem olmakla birlikte, aynı zamanda her yaş grubunca uygulanabilen düşük maliyetli ve sağlıklı bir çözümdür.
Tarih boyunca saf, rafine edilmemiş kaya tuzunun akciğer derinliklerinde antibakteriyel ve antimikrobiyal faydaları olduğu kabul edilmiştir.
Burun içine basınçla verilen tuzlu su sinüs kanallarını açacak ve sinüslerin boşalmasına yardımcı olacaktır. Günde 3-4 kez basınçlı tuzlu su ile yıkama yapınız. Sinüzit ağrısını hafifletmek için okaliptus, lavanta, kekik ve nane yağı gibi uçucu yağlar karıştırılarak yoğun ağrı olan bölgelere masaj yapılabilir.
Buhar, mukusu incelterek burundaki tıkanıklığı azaltır. Büyük bir kaseye sıcak su doldurup üzerine başınızı eğin ve bir havlu ile başınızı örtün. Bu şekilde buharı derinlemesine soluyarak burun tıkanıklığını hafifletebilirsiniz.
Suyu yeterince büyük olan, kenarı çok yüksek ve keskin olmayan bir kaseye dökün. Buna, ağzına kadar dolu üç çay kaşığı tuz ekleyin. Bu şekilde bir litre su için 9 g tuz şeklindeki mükemmel oranı tutturmuş olacaksınız. Yüzünüzle kasenin üzerine eğilin ve havluyu, buhar dışarı kaçamayacak şekil kafanızın üzerine koyun.
Araştırmalara göre kaya tuzunun bulunduğu ortamlarda uyuyan kişiler kendilerini normalden daha çok dinlenmiş hissederek uyanmaktadır. Kaya tuzları bulundukları ortamdaki küf, toz veya kir gibi etkenlerin oluşturduğu rahatsız edici kokuları kendilerine çekerek yatak odanızda sürekli temiz hava olmasını sağlar.
Aydın, “Tuz ve suyun birlikte özel düzeneklerle elektrolize edilmesi ve elde edilen çözeltinin içerisindeki yoğunlukla olan bileşen hipokloröz asittir. Bu; bakterileri, virüsleri öldüren etkin bir dezenfektan ya da antiseptik bir madde olarak yer alır” dedi.
Çankırı Kaya Tuzu Faydaları
Kemiklere gerekli olan potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller de bu tuzda bolca mevcut. Bunlar kemiklerimizin güçlenmesine ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesine katkı sağlıyor. Ayrıca, tuzun içindeki potasyum kan basıncını düşürebilir. Böylece tansiyonu dengeleyebilir.
Çok eski zamanlardan beri kaya tuzununun negatif enerjiyi temizlediğine inanılmakta. Evinizde negatif enerji olduğunu düşünüyorsanız, giriş kapısının yakınına kaya tuzu koyabilirsiniz. Bu tuzun evi ve ev halkını koruduğuna inanılır.
Kaya tuzu ısındığı zaman negatif iyon yayar. Negatif iyonlar çok faydalıdır. Yatak odası, oturma odası, Çocuk odası ve İş yerlerinizde kullanabilirsiniz.
Kala namak olarak da bilinen siyah tuz, genellikle Hindistan veya Himalaya bölgesinde üretilen ve genellikle Asya ve Hint mutfağında sıkça kullanılan bir tuz çeşididir. Doğal olarak kükürtlü, yumurta kokusuna sahip olan kara tuz, vegan ve vejeteryan beslenmede yumurtanın tadını taklit etmek amacıyla kullanılır.
Çok ciddi bir hastalık söz konusu değilse nefes egzersizleri, diyafram nefesi, buhar solumak, egzersiz yapmak ve zencefil, yeşil çay gibi destekleyici tedavi yöntemleri nefes darlığına iyi gelir.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Zencefil, soğan, nane çaylarının tüketilmesi, Alın ve göz altı bölgesine masaj uygulamak, Tuzlu suyun burundan çekilmesi gibi işlemlerle sinüzit semptomları azaltılabilir.
Akut sinüzit genellikle ağrı kesici ilaçlar, nazal dekonjestanlar ve nazal tuzlu su ile semptomların rahatlatılmasının ötesinde herhangi bir tedavi gerektirmezken kronik sinüzit vakalarında doktor tarafından antibiyotik tedavisi önerilir.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır.
Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği tuz tüketim miktarı 6 gramdır. Dolu dolu 1 çay kaşığı yaklaşık 4 gramdır. Dolayısıyla 1,5 çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı günlük tuz ihtiyacı için yeterlidir." Erk, 6 gramdan daha az tuz tüketiminin de sodyum azlığından kaynaklanan hiponatremi hastalığına neden olduğunu hatırlattı.
Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri