Sadece belirli özelliklere sahip kişiler tarafından işlenebilen suçlara “gerçek özgü suçlar” denir. Örneğin, irtikâp ve görevi kötüye kullanma suçları sadece kamu görevlilerince işlenebilecek gerçek özgü suçlardandır.
Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.
Kesintisiz suçlar (mütemadi suçlar)
Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır. Kesintisiz (mütemadi) suçlar ise yasadaki tanımındaki hareketlerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrasının devam etmiş olduğu na devam etmiş olduğu suç türüdür.
Bazı suçları ise sadece belirli bir hukuki ya da fiili durumda olan kişiler işleyebilirler. Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir. Örneğin, güveni kötüye kullanma (TCK. m. 155) suçu genel bir suç; zimmet (TCK m. 247) özgü bir suçtur.
İlgili 37 soru bulundu
Özgü suçlar, ancak belli sıfatlara sahip kişiler tarafından işlenen suçlardır. Örneğin, zimmet suçu sadece devlet memurları tarafından işlenebilir. Özgü suçlarda, ancak özel faillik niteliğini taşıyan kişi fail olabilir.
Zincirleme suç halinde, birden fazla fiil ve birden fazla suç mevcuttur. Ayrıca, suçların mağdurunun aynı kişi olması gerekir; suçun mağdurunun farklı kişiler olması durumunda zincirleme suç hükümleri uygulanamaz. Yine aynı suçun birden fazla kişiye karşı işlenmesinde de bu durum geçerli olacaktır.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
Bir insan davranışı tabii/maddi/fiziksel anlamda sonuçlar doğurmuşsa “maddi suç (neticeli suç) söz konusudur. İnsan öldürme, insan yaralama bu tür suçlardır.
Buna göre, geçen yıl Türkiye'de en fazla suç iddiası, 2 milyon 461 bin 166 rakamıyla "malvarlığına karşı" oldu. 2020'de bu rakam bir milyon 933 bin 775'ti. Malvarlığına karşı işlenen suçlardan hırsızlık, dolandırıcılık, mala zarar verme ve yağma suçlarının geçen yıla göre artması da dikkat çekti.
Türkiye'de Şahsa Karşı Suçlar
Türkiye genelinde şahsa karşı suçlar içerisinde en çok (%42.2) yaralama olayları meydana gelmektedir.
Genel olarak suçlar herkes tarafından işlenebilir ve bu suçlar “genel suçlar” olarak adlandırılır. Ancak bazı suçlar vardır ki, yalnızca suçun kanuni tanımında yer alan özelliği ya da yükümlülüğü haiz kişi tarafından işlenebilir. Bu suçlar ise, “özgü suçlar” olarak adlandırılır.
Gerçek içtima, failin işlediği her suçun karşılığında ayrı ayrı cezalandırılmasıdır. Gerçek içtimada failin davranışını birden çok suça sebep olmakta ve her suç için kanunda yazılı cezayı almaktadır.
Terk suçu somut bir tehlike suçudur. Terk edilen kişi ölürse, neticesi bakımından ağırlaşmış suç gündeme gelecektir. Bu suçta korunan hukuki yarar, kişinin bedenine, sağlığına gelecek tehlikeleri önlemedir. Bu suç, gerek faili gerekse mağduru açısından özgü bir suçtur.
Aslında her biri başlı başına suç teşkil ettikleri halde aynı suç işleme kararının icrası dolayısile ika olunan müteaddit fiillerin hepsini birden tek suç telâkki ederek bir tek ceza ile tecziye etmeğe ceza hukukunda teselsül adı verilmektedir.
Öz: Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
Örneğin; yağma suçunda, hırsızlık ve tehdit ve/veya yaralama suçları bütünleşerek bağımsız suç olma niteliklerini yitirmiş ve yağma suçunun birer unsuru haline gelmiştir. (1) Biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan suça bileşik suç denir.
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur. Taksir bir nevi ihmal durumudur.
Şayet suç, ceza ilişkisini ortadan kaldıran her hangi bir sebeple cezalandırılamıyorsa, zincirleme suç ilişkisine dahil edilmesi mümkün değildir. TCK'nın 43. maddesinin üçüncü fıkrası gereği, kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında zincirleme suç hükümleri uygulanmayacaktır.
TCK m.43/1'de yer alan zincirleme suç hükmüne göre, bir failin aynı suç işleme kararı çerçevesinde aynı mağdura karşı aynı suçu birden fazla kere işlemesi durumunda kendisi hakkında tek bir cezaya hükmedilecek, ancak cezası hüküm uyarınca dörtte birden dörtte üçe kadar artırılarak verilecektir.
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir.
Türk Ceza Kanununda Ağır Ceza Mahkemesi; yağma, irtikap (Memurların görevini kötüye kullanması), resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile 10 yıldan fazla hapis cezaları veya müebbet cezası ile cezalandırılan suç davalarına bakmakla yükümlüdür.
Ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerini diğer mahpuslardan ayıran infaz rejimi hangi kriterleri içeriyor? Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası idam cezasının kaldırıldığı 2002 yılında, bu cezanın yerine getirildi ve Türkiye hukukuna göre, bir kişiye verilebilecek en ağır ceza durumunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri