Himalaya tuzu da aslında bir tür kaya tuzudur. Pakistan'ın Karakurum bölgesinde çıkmaktadır. Rengi içinde barındırdığı demir oksitten dolayı pembedir. Rafine olmamış Himalaya tuzunda yüzde 85 kadar sodyum klorür, yüzde 15 kadar mineral, element ve diğer katkı maddeleri vardır.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
"Kaya tuzunun kullanılmasını tavsiye etmiyoruz"
Dr. Tuğlular, aşırı tuz tüketiminin vücutta su tutarak damarlara zarar verdiğini, yüksek tansiyon, inme ve kalp hastalıklarına yol açtığını, hipertansiyondan bağımsız olarak damar sertliğine neden olabildiğini ve kalp damar hastalıklarına zemin hazırladığını aktardı.
Himalaya tuzu, Pakistan'ın Pencap bölgesinden çıkarılır. Genellikle pembemsi bir rengi bulunur. Mineral açısından zengin olan himalaya tuzu yüksek basınç altında kalarak kristalleşir. Dünyada en katıksız tuz olarak bilinen himalaya tuzu iyot, sodyum, kalsiyum ve fosfor açısından çok güçlüdür.
Himalaya tuzunu, sofranızda kaya tuzu kullandığınız gibi kullanabilirsiniz. Fakat kaya tuzuna göre daha keskin olduğu için kullanım miktarında aşırıya kaçmamalısınız. Tansiyon hastaları ve kronik hastalar doktor tavsiyesi ile kullanabilir. Cilt bakım konusunda da Himalaya tuzundan faydalanabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Himalaya tuzu aynı zamanda turuncu tuz veya penbe tuz olarak da bilinir. Bu tuz çeşidi, Himalaya Dağları'nın güneyinde, Pakistan'daki tuz madenlerinden elde edilir. İçerisinde birbirinden farklı ve yararlı mineralleri barındırır.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
Kaya tuzunun en yaygın kullanılan türü Himalaya tuzudur. Himalaya tuzu, doğal olarak pembe renkli olan ve Pakistan'daki Himalayalar yakınlarında çıkarılan bir tuz türüdür.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Pembe tuz Himalaya tuzu olarak da biliniyor, Pakistan'da Himalayalar yakınlarındaki bir tuz madeninden çıkarılıyor. Bildiğimiz beyaz masa tuzu gibi pembe tuz da esas olarak sodyum klorürden oluşuyor. Pembe rengini ise içindeki ek bir mineralden, demirden alıyor.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
Deniz tuzu sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 minerali doğal halde bulundurur. Bu maddeler tuza lezzetini ve rengini verir. Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar.
Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışması ile ortaya çıkan durumdur. Tiroit hastalıklarında önemli olan ne kadar tuz tüketildiği değil, tuzun içerdiği iyot miktarıdır. Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner.
Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Saygın Bio Kaya Tuzu Avantajlı Paket 610 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
KAYA TUZU 'İYOT İLAVE EDİLMEMİŞ' DOĞAL, SAĞLIKLI TUZDUR. Kaya tuzu kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır başta olmak üzere 84 element içerir. Bunların içinde doğal iyot da vardır. Katkı maddesi yoktur.
Dünya üzerinde en temiz en saf ve vucud için en faydalı olan çankırı kaya tuzunu yemeklerinizde ve salatalarınızda normal kullandığınız tuzun yarısı kadar kullanmanız yeterli gelecektir. Yine mineraller açısından yemeğiniz piştikten sonra tuzu eklemeniz daha doğru olacaktır.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Himalaya kaya tuzu hakkında “Doğadaki en saf tuz olarak bilinir; 200 milyon yılda oluşmuştur, dolayısıyla daha sağlıklıdır; içerisinde 84 tane mineral olduğu kanıtlanmıştır, damarlarda sertleşme yapmaz, kalp, damar, tansiyon ve böbrek hastaları rahatlıkla kullanabilirler; sağlıklı ya da hasta olan herkes bu tuzu ...
Dr. Canan Karatay'ın katıldığı bir seminerde "Kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Sofra tuzu ise tehlikelidir. Tuz tansiyonu yükseltmez.
Kimya sanayinde çok geniş anlamda kullanılan tuz "NaCl" sembolü ile ifade edilmektedir. Kübik sistemde kristalleşen tuz, "Na" ve "Cl" iyonlarından oluşur, saf halde iken yaklaşık % 40 sodyum, % 60 klor'dan meydana gelir.
Himalaya tuzu lambasının gerçeğinin sahtesinden ayırmanın en önemli yolu rengidir. Eğer kaya tuzu pembe ya da turuncuysa ürün himalaya tuzundan üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri