Kaya tuzu adeta mineral deposudur. İnsan vücudunda bulunan 94 mineralden 84 tanesi kaya tuzunda bulunmaktadır. Selenyum,çinko, bakır, magnezyum,potasyum açısından oldukça zengindir.
Kaya tuzu, doğal haliyle, demir (Fe), kükürt (S), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca) ve potasyum (K) dahil olmak üzere 80'den fazla farklı mineral içerebilir.
KAYA TUZU 'İYOT İLAVE EDİLMEMİŞ' DOĞAL, SAĞLIKLI TUZDUR. Kaya tuzu kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır başta olmak üzere 84 element içerir. Bunların içinde doğal iyot da vardır. Katkı maddesi yoktur.
Doğal tuzun %84'ü sodyum klorür; geri kalan %16'lık bölümünü lityum, fosfor, selenyum, magnezyum, kalsiyum, vanadyum gibi doğal mineraller oluşturulmaktadır.
Kaya tuzu zararları olan bir madde değildir fakat aşırı kullanılırsa böbrek, kalp ve hipertansiyon gibi hastalıklara yol açabilir. Yüksek tansiyon hastalarının dikkatli biçimde tüketmesi gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Temel olarak Çankırı tuzu bir tuz değil, halite minerali olarak adlandırılan bir mineral türü. Ancak unutmamak gerekiyor ki, Çankırı kaya tuzu içeriğinde iyot bulunmuyor.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Çünkü fazla iyot alımı, aşırı hormon sentezini tetikler. Zehirli guatr hastalarının; aldıkları vitaminlerde iyodür maddesinin olmamasına dikkat etmesi gerekir. Ayrıca nodüler (yumru) yapıdaki guatr vakalarında ve tiroit hormonu kullananlar da iyotlu tuz yerine kaya tuzu tercih edilmelidir.
Kimya sanayinde çok geniş anlamda kullanılan tuz "NaCl" sembolü ile ifade edilmektedir. Kübik sistemde kristalleşen tuz, "Na" ve "Cl" iyonlarından oluşur, saf halde iken yaklaşık % 40 sodyum, % 60 klor'dan meydana gelir.
Tuz başlı başına hayat kaynağı iken Çankırı kaya tuzu içerdiği zengin mineraller ile insan sağlığı açısından hayati bir öneme sahiptir. Doğal kaya tuzunun dengeli kullanımıyla vücudun ihtiyacı olan mineralleri sağlarken bu minerallerin vücutta azalması ise sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
HANGİ TUZU TERCİH EDELİM? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Haşimato hastaları da iyotlu kullanmaşı fakat fazlasından da kaçınmalıdır (günlük 5 gr tuz!) . Azı da çoğu da zarar verecektir. Ayrıca ameliyatla tirid beziniz alındıysa yine iyotlu tuz kullanımına devam edebilirsiniz. 📌Himalaya Tuzu, Organik Tuz, Kaya Tuzu gibi tuzların paketlerini mutlaka okuyun.
Sağlıklı Bilgiler
Son yıllarda kaya tuzunun hipertansiyona yol açmadığı ve tuz kısıtlaması yapılan hipertansiyon hastaları tarafından tüketilebileceği yönünde yorumlar yapılmaktadır. Bilindiği gibi, aşırı tuz tüketimi hipertansiyon ile ilişkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır.
Doğal Çankırı Kaya Tuzu Ne İşe Yarar? Tuz mağaralarından alınan doğal yemeklik kaya tuzu, içeriğinde yer alan 84 farklı mineral sayesinde vücudun kaybolan dengesinin yeniden kazanmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra bronşit ve KOAH gibi birçok kronik hastalıklara iyi gelir.
Ancak bu, yüksek miktarda iyot alımı ile olabilir. Hastalarda, iyot kısıtlamaya, iyotsuz tuz kullanmaya gerek yoktur. Günlük iyot ihtiyacı karşılanmalıdır; iyotlu tuz kullanmaya devam edilmelidir.
Sofra tuzuna iyot eklemek, kolayca önlenebilen ancak aynı zamanda vücudun düzgün çalışması üzerinde ciddi olumsuz etkileri olan iyot eksikliği olasılığını ortadan kaldırmanın bir yoludur. Ayrıca iyot yiyeceklerde eser miktarda bulunduğundan, iyotlu sofra tuzu iyot eksikliğine basit bir çözüm sağlar.
Buna karşılık mevcut tiroid hastalığı varsa, iyotlu tuz yemekten kaçınmak gerekir, iyot kullanımı hastalığı daha da şiddetlendirebilir. İyotsuz tuzlar marketlerde bulunabilmektedir, bu tuzların üzerinde “İyotsuz Tuz” diye yazmaktadır.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Antioksidan C vitamini, dokulardaki oksidatif stresin önlenmesi nedeniyle çok fazla tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan travmayı tedavi eder. En iyi vitamin C vitamini kaynakları; dolmalık biber, çilek, limon, brokoli, lahana, greyfurt, portakal ve kividir. Ayrıca C vitamini takviyesi alınması da faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri