Pudra şekerini ilk sıcağı geçmeden serperseniz şeker kurabiyenin üzerinde erir ve hoş olmaz. Mutlaka ilk sıcağının geçmesini bekleyip serpin.
Hazırladığımız kurabiyelerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize dizelim. Kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 160°C fırında 15 dakika pişmeye bırakalım. Soğuyan kurabiyelerimizin üzerine pudra şekeri serperek servis edelim. Afiyet olsun.
Eğer hamurda tereyağı kullandıysanız, kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olur. Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşir.
Un yerine nişasta kullanmak kurabiyenizin daha ağızda dağılan bir kıvam almasına, kabartma tozu yerine de karbonat kullanmak daha yumuşak olmasına yardımcı olur. Bu yüzden ağızda dağılan kurabiyeler elde etmek istiyorsanız bu iki malzemeyi kullanmanızda fayda var.
Burada da dikkat etmeniz gereken nokta, toz şeker yerine pudra şekeri kullanacaksanız kurabiye hamurunuza tarifteki toz şeker ölçüsünün yarısı kadar daha fazla pudra şekeri koymak olacaktır. Yani hamurunuza 1 bardak toz şeker yerine 1,5 bardak pudra şekeri ilave etmelisiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Bunun tam tersi için de bir çözümümüz var elbette. 1 su bardağı pudra şekeri için 1 su bardağı toz şeker ile 1 yemek kaşığı mısır nişastasını robottan çekmeniz yeterli olur. Sıvı alternatifler de şekerin yerini tutmada oldukça iyidir.
Çok soğuk şekilde kullanılmaya çalışıldığında ya da eritilmiş tereyağı henüz sıcakken tarife eklendiğinde mutlaka hamurun sertleşmesine neden oluyor. Kurabiyenin sert olması için ikinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiyenin hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gerekir.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olursunuz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin. Fırının içerisinden de pişer pişmez alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Kurabiyeleriniz yayılıyor ise bunun iki sebebi vardır. Kurabiye hamuru ısıdan çok etkilenir. Dinlenen hamuru çok fazla yoğurursanız elinizin sıcaklığı ile hamur yumuşar ve yayılma yapar. Elinizi soğuk su ile yıkayıp kurulayın hızlıca hamura şekil verip soğuk tepsiye hamurları dizin.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önce 170 derecede üzeri hafif pembeleşince ısı 150'ye düşürülerek fırınınıza göre 40 dakika pişirilir. Soğuyunca üzerine pudra şekeri dökülür.
Her bir su bardağı toz şeker için 1 tatlı kaşığı kadar nişasta kullanmaya özen gösterin. Pudra şekerine nişasta konulmasının amacı hem daha hızlı rondadan geçmesini sağlamak, hem kıvam vermek hem de dayanma süresini uzatmak.
Şekeri kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek gerekir. Özellikle küp şeker, nemden etkilendiğinde üzerinde bir takım değişmeler meydana gelebilir. Şekeri saklamak için buzdolabı ve derin dondurucular uygun değildir. Çünkü şekerin daha hızlı bir şekilde bayatlamasına neden olur.
Kurabiyelerin pişerken çatlaması
Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur. Kurabiye tarifinize göre içerisine eklediğiniz karbonat ve kabartma tozu da aynı şekilde kurabiyenin çatlamasına neden olan sebeplerden bazılarıdır. Bu nedenle kullandığınız ölçüye dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kalan kurabiyeleri ufalayıp az yağlı tavada ısıtın. İsterseniz badem, fındık, tarçın ya da çikolata parçacıklarıyla karıştırın. Muhallebi, dondurma ya da yoğurt üzerine serpiştirin. Yeterince kurabiye kaldıysa ufaladıktan sonra biraz erimiş tereyağı ile karıştırıp kek tabanı ya da pay hamuru yapmak için kullanın.
Fırında 2 tepsi poğaça aynı anda pişer mi? Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz. Yani fırının raflarına birden fazla tepsi yerleştirebilirsiniz. Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz.
Kurabiyenin lezzetini belirleyen bir şey de kurabiye tanelerinin kalınlığı. Eğer çok ince yaparsanız kırılgan olurlar. Bu yüzden özellikle şekerli kurabiyeleri 1 santimetreden daha ince hazırlamamalısınız. Eğer çok kalın yaparsanız da içleri hamur olarak kalacak, yani fırından çiğ çıkacaklardır.
Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180° fırında 14 dakika pişirelim. Kurabiyelerin üzeri çatlamış ise pişmiş demektir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri