Size içmeniz için ilaçlı su (kontrast madde) verilecektir. Buna ek olarak, randevunuzdan 4 saat öncesinden itibaren yemek yemeyin ve bir şey içmeyin. Çok fazla olmamakla birlikte su içebilirsiniz Eğer ilaç kullanıyorsanız alabilirsiniz.
Çekimden yaklaşık 6 saat önce yemek yemeyen ve en az 4 saat öncesine kadar su içmeyen hasta, bir kabin içerisinde, görüntülenecek bölümdeki kıyafetlerini ya da tüm giysilerini ve takılarını çıkartarak hastane önlüğü giyer. Bu noktada alyans, gözlük, takma diş, toka gibi tüm metal nesnelerin çıkarılması gerekir.
Bu maddenin kısa sürede vücuttan uzaklaştırılabilmesi için radyoloji hekiminin önerilerine uymak gerekir. Örneğin, ilaçlı tomografinin ardından hastalara bol su içmeleri gerektiği söylenir. Bu, daha fazla idrar üretilmesini ve uygulanan kontrast maddenin kandan temizlenmesini kolaylaştırır.
Bilgisayarlı Tomografi işlemi yapılmadan birkaç saat önce yeme ve içme bırakılmalıdır.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Ağızdan kontrast madde alınması gereken durumlarda su içerisine karıştırılan kontrast maddenin tetkikten 1 saat önce içilmeye başlanması gerektiğinden hastanın randevu saatinden 1.5 saat önce merkezimizde bulunması gerekmektedir.
Radyolojide kullanılan kontrastlı tetkikler (ilaçlı filmler) büyük oranda böbrekler ile atılırlar. Bu yüzden ilaçlı film çekilen hastaların bol miktarda su içerek o ilacı vücuttan çabuk bir şekilde atmaları istenir.
Size içmeniz için ilaçlı su (kontrast madde) verilecektir. Buna ek olarak, randevunuzdan 4 saat öncesinden itibaren yemek yemeyin ve bir şey içmeyin. Çok fazla olmamakla birlikte su içebilirsiniz Eğer ilaç kullanıyorsanız alabilirsiniz.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir. Çay, kahve, sigara içilmemeli, sakız çiğnenmemelidir.
Rahatlık: Çekime gelirken rahat kıyafetler giyilmelidir. Muayeneden önce bir önlük giymek ve piercingler de dahil olmak üzere saat ve takıları çıkarmak gerekir. Takma dişlerin ve işitme cihazlarının da çıkarılması istenebilir. Fermuarlar ve metal nesneler de taramayı engelleyebilir.
Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Damarların 3 boyutlu görüntüsü alınabiliyor
İki veya üç boyutlu olan bu görüntüleme işlemi için ortalama 10 saniyelik bir süre yeterlidir. Aslında bilindik akciğer veya beyin tomografisi ile aynı mantıkta işleyen bu yöntem ile tıkalı veya daralma olan bir damar olup olmadığı kontrol edilir.
İlaçlı tomografi yönteminde, kontrast madde adı verilen bir ilaç damar yolundan veya suya karıştırılarak içmesi için hastaya verilir. Bu ilaç ağız yoluyla veya damar yolundan enjekte edilerek verilmektedir. Söz konusu madde vücutta incelenmek istenen yerin parlamasını ve daha net bir şekilde görüntülenmesini sağlar.
BT sonrası ya da ilaçlı tomografi sonrası vücuda nüfuz eden radyasyon maddelerinin ve X-ışınlarının vücuttan atılması gerekir. Vücutta belirli bir ömrü olan radyoaktif maddeler bir süre sonra doğal yollar olan idrarla ve bağırsaklarla vücuttan atılmaktadır.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
İşlem sonrasında baş ağrısı, mide bulantısı olabilir. Fakat bunlar kontrol edilebilir yan etkilerdir. Alerjik reaksiyon görülebilir bu nedenle hekimle çekim öncesi hangi ilaçları kullanıp kullanamadığınıza göre bir görüşme yapmak uygun olacaktır.
Bir tomografi 442 röntgene bedel
Bir tomografinin 442 röntgene bedel olduğunu belirten uzmanlar, tomografi çektiren insanların vücutlarında biriken radyasyonun II. Dünya savaşında Hiroşima'ya atılan atom bombasından kurtulanlarla eş değerdir.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Kontrast Madde Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır? Gadolinyum içeren kontrast maddeler, genellikle işlem sonrasında vücut tarafından hızla işlenir ve böbrekler yoluyla atılır. Sağlıklı bir yetişkinde, kontrast maddenin büyük bir kısmı genellikle 24 saat içinde vücuttan atılır.
Özellikle sarımsak radyasyonu vücuttan atmak için ilk tercih edilen yiyeceklerden olmalıdır. Antibiyotik etkisi ile birlikte vücuda tomografiden kaynaklı olan girmiş radyasyonların atılmasını sağlar. Bunun için sabahları aç karnına bol bol sarımsak tüketilmesi doktorlar tarafından da önerilmektedir.
İlaçlı tomografi vücuda enjekte edilen kontrast madde yardımı ile vücudun görüntülenmesi işlemine verilen addır. Bu kontrast madde birtakım yan etkilere neden olabilir. Öncelikle hasta kontrast maddeyi dama yoluyla aldıktan sonra kola yayılan bir sıcaklık hissi ile ağızda metalik bir tat alabilir.
Girişimsel radyoloji ile de ağır tedavi yöntemleri yerine, artık hastalar sabah gelip, kist boşaltıp, anjiyo olup akşam evlerine dönebiliyorlar” şeklinde konuştu.
Prosedürünüz için kontrast madde kullanılıyorsa, kontrast damar yoluna enjekte edildiğinde kızarma hissi, ağızda tuzlu veya metalik tat, kısa süreli baş ağrısı veya mide bulantısı, kusma gibi bazı etkiler hissedebilirsiniz. Bu etkiler genellikle birkaç dakika sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri