Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde genetiği korunmuş yerli baharat tohumlarından, geleneksel tarım yöntemleri uygulanarak ilaçsız olarak yetiştirilen ve tarım kimyasallarına karşı bağımsız laboratuvar analizlerinden geçirilen sumak, sarımsak kekik ve nane kurusu ile lezzetlendirilen Salata Baharatı Karışımı.
1 çorba kaşığı elma sirkesi ve 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağını derin bir kapta karıştırın. Küçük bir parça deniz tuzu, taze çekilmiş birkaç tane karabiber, 1 çay kaşığı hardal ve 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanozu ekleyip tekrar karıştırın. Cam bir kavanoza aktarıp buzdolabında 3 gün muhafaza edebilirsiniz.
Sirke & Sos & Salça
Yoğun asitli meyvelerden olan elma ya da üzümün uzun süre bekletilerek asitlenmesi sağlanır. İçerisine su eklenerek sıvı bir kıvam alır. Doğal aromalar, asetik asit ve su içeren bu meyve sularına sirke adı verilir. Çeşitli yemeklerde ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.
1) Doğal Ağrı Kesicidir
Üzüm sirkesi kas ve kemik ağrılarını dindiren, bağ ağrısını anında kesen bir etkiye sahiptir. Vücutta ağrıya neden olan etkenleri ortadan kaldırma konusunda etkili olan üzüm sirkesi, salatalarda tüketilebilir.
Prof Dr İbrahim Saraçoğlu, katıldığı bir tv programında sivilce sorunundan muzdarip olanlar için maden suyu ve elma sirkesi ile hazırlanan doğal bir maske önerdi. Bu maske ile sivilcelerden kurtulmak mümkündür dedi. Oluşan akne sivilceleri iyileştirdiği gibi sivilce oluşumunu da engeller dedi.
İlgili 33 soru bulundu
Tüm sirke türleri arasında belki de en az bilineni, en az yaygın olanı nar sirkesidir. Gıda konusunda uzun yıllardır uzman olan Kühne, hem faydalı hem de lezzetli bu ürünü de, tıpkı ötekiler gibi güvenle tüketebilmeniz için mutfaklarınıza getiriyor.
Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememekte ve hatta bazılarının etkilerinin artmasına neden olabilmektedir.
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Beyaz sirke diğer sirkelere göre koku bakımından daha keskindir.
- Diğer sirkelerden farklı olarak fermente edilmemiş üzüm şırasının ateş üzerinde ısıtılıp çektirilmesi ile yapılır. Balsamik sirkeye tatlı ekşi karamelimsi tadını ve yapısını veren bu işlemdir. Bu konsantre öz fermente edilerek ve yıllandırılarak farklı sınıflarda ve kalitede balsamik sirke üretilir.
Domatesleri güzelce yıkayın, kabuklarını soyun ve mutfak robotundan ektikten sonra bir tencereye alın. Tencerenin altını açın ve o sırada biberleri temizleyip sarımsaklarla birlikte aynı şekilde robottan çekin ve tencereye ekleyin. Suyunu çekip koyulaşmaya başladıktan sonra içine sirke zeytinyağı ve tuzu ekleyin.
Sirkeli Su Kullanım Alanları
Günümüzde en çok üzüm sirkesi ve elma sirkesi kullanılıyor.
Bir miktar suyun için e katılarak hazırlanan sirkeli uyun metabolizmayı hızlandırdığı ve vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olduğu biliniyor. Sirkeli suyun vücudumuz için faydalarından bahsedecek olursak bağışıklık sistemini güçlendirmesinden başlayabilir. Sirkeli su mikrop öldürücü özelliği ile öne çıkar.
1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz. Onlar da domates sosa pek yakışıyor.
-Minik minik doğradığınız acı biberleri, sarımsakları, karabiberi, şekeri, yağı ve sirkeyi de ekleyerek yarım saat kadar daha kaynatın. -Son olarak ince doğradığınız maydanozları ekleyip ocağın altını kapatın.
Alıç sirkesi, damar sertliği rahatsızlığı olanlarca da sıklıkla tüketilir.
Elma sirkesi kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için vücutta alkalinite miktarını arttırır.Bu vücudumuzda bulunan bazı toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Böylece vücut daha sağlıklı hale gelir ve özellikle kansere neden olan sebepler minimize edilmiş olur.
Dr. İbrahim Saraçoğlu elma sirkesinin iştahı kapatıcı etkisiyle birlikte zayıflama konusunda oldukça etkili olduğunu belirtir. Yemeklerden önce ve yatmadan önce tüketilen elma sirkesinin kısa vadede kilo vermeye yardımcı olduğunu ifade eder.
Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür
Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Sirkeli suda bekletilen sebzeler ve meyveleri gönül rahatlığıyla tüketmektedirler. Fakat sirkeli su, pestisit kalıntılarını yok etmede değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılan bazı çalışmalarda sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerde pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığı gözlenmiştir.
Tart ve turta hamurlarında özellikle yabancı tariflerde sirke kullanılıyor. Bunun sebebi içerisindeki tereyağı ve unun birbirlerine güzel bir şekilde yedirilmesi. Bu şekilde kum gibi ağızda dağılan bir kıvamı oluyor ama pişerken de bütünlük sağlıyor.
Sirke asidik, karbonat ise zayıf bir madde. İkisi karıştırıldığında birbirlerini etkisiz hale getiriyorlar. Hiçbir işe yaramayan bu karışımı kapalı bir kapta karıştırırsanız patlamaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri