Bir bina inşa ettiğinizde o binayı resmi olarak kullanabilmeniz için halk dilinde iskân olarak bilinen yapı kullanma izin belgesine ihtiyacınız var. Diğer bir adıyla oturma izni de diyebiliriz. Yapı Kullanma İzin Belgesi, ruhsatın alındığı bağlı belediyeden ya da İl Özel İdaresi'nden alınabilir.
Birincisi belediyeye giderek imar biriminden yapı kullanma izin belgesini sorgulayabilirsiniz. Burada ihtiyacınız olan, oturduğunuz binaya ait bilgilerin tam olması ve o binada oturduğunuzu kanıtlayan evraklardır. İkinci seçenek ise e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Peki, e – devletten yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır? Bu belge e – devlet üzerinden sadece sorgulanabilmektedir. Alınması için belediyelere ve valiliklere başvurulması gerekmektedir.
Belediyece yapı ruhsatı çıkarılır, İnşa edilecek yapı tamamlanır, Yapı tamamlandıktan sonra gerekli belgelerle birlikte belediyeye başvurulur ve inşası biten binanın yapı ruhsatına, projeye, eklerine uygun olarak yapıldığının tespiti ve bu doğrultuda yapı kullanım izin belgesi verilmesi talep edilir.
YAPI KULLANMA İZNİ NASIL ALINIR? İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyemize başvurmalıdır. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar.
İlgili 26 soru bulundu
(4) Yapının mevzuata uygun bulunması halinde, 30 gün içinde yapı kullanma izin belgesi düzenlenir.
Yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenleme görevleri öncelikle ilgili idarelere (Belediye yada özel idare) aittir.
İnşaatın tamamlanmasının ardından yapılan kontroller sonucunda herhangi bir usulsüzlük yoksa kat mülkiyeti tapusu için başvuru yapılır. Ancak kat irtifaklı bir bina usulüne uygun olarak inşa edilmemişse iskân izni alınması söz konusu değildir.
Bir yapının Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) belgesi olup olmadığını sorgulama yaparak öğrenilir. İskan sorgulama için bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin imar müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Eğer tapu sahibi iseniz aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz; e-Devlet sistemine giriş yapın.
Mücavir alan sınırları içinde İl Özel İdaresi Kanunu'nun tanıdığı yetkiyle belediyeler tarafından düzenlenen yapı ruhsatı, inşaatın başladığı tarihten itibaren 5 yıl için geçerlidir.
Yapı kayıt belgesi e-devlet sistemi üzerinden görüntülenerek kaydedilebilecektir.
Yapı kayıt belgeli taşınmazların devredilmesi, satılması ya da miras yoluyla devredilmesi mümkündür. Yapı kayıt belgesi bulunan yapıların tapu senedinde cins değişikliği ve kat mülkiyetine geçişi de mümkün olduğu için satın alınması riskli bir durum yaratmamaktadır.
İmar barışı hakkında detaylı bilgi almak için http://imarbarisi. csb.gov.tr/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Başvuru esnasında sizden istenecek bilgiler, bu web sitesinde bulunan e-Devlet Kapısı Müracaat Kılavuzu'nda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
b) Yapı Kullanma İzninde Yapı Müteahhidinin, Şantiye Şefinin, Mimari Proje Müellifinin İmzası Yapı kullanma izninin ilgili bölümlerinin yapı müteahhidi, şantiye şefi ve mimari proje müellifi tarafından imzalanması gerekir. Fenni mesuller uzmanlık alanlarına göre yapı kullanma izin belgesini imzalamak zorundadır.
Yapılan değişiklik uyarınca yapı kullanma izin belgesi vermeye yetkili idarece Mekânsal Adres Kayıt Sistemine yüklenerek elektronik ortamda kadastro müdürlüğüne gönderilen yapı kullanma izin belgesi ve yapı aplikasyon projesine göre kadastro müdürlüğü bir tescil bildirimi düzenleyerek tapu müdürlüğüne gönderecektir.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
6) Yapı Kayıt Belgesi İskan Yerine Geçer Mi? Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren iskan (Yapı Kullanma İzin Belgesi) yerinene eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.
Yapı kullanma “İSKAN “ izni için müracaat eden kişi (yapı sahibi) “yapı müteahhidi” değilse, müteahhidin vergi ve sigorta borcu bulunsa bile izin talebinin gereği yerine getirilmelidir.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
ABONE OLABİLECEKLER
RUHSAT olmayıp sadece tapu varsa belediyeden 31.12.2021 tarihi öncesi yapıldığını gösteren bir yazı alınırsa elektrik abonesi olunabilir. 2) 01.01.2022 – 01.07.2022 tarihleri arasında RUHSAT almış yapılar İSKAN olmasa bile su abonesi olduğunu kanıtlarsa abone olabilecektir.
Yapıların inşaatına başlanması için verilen izinlere ruhsat, kullanımları için verilen belgelere iskân denilir. İskân, ruhsatlı binalar yapının kullanıma hazır olduğunu gösteren belgelerdir. Bu belgeler, İmar Müdürlüğü tarafından verilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri