Kaymakamların 6 ncı sınıf ilçe hizmeti 2 yıldır. Yer değiştirme zamanı, 6 ncı sınıf ilçe hizmetinde ikinci yılını tamamlayan meslek mensuplarının tamamının 6 ncı sınıf hizmet süresi, hizmet gerekleri ve ihtiyaç bulunması halinde bir yıl daha uzatılabilir.
Madde 13 –(Değişik : 5/7/2004 – 2004/7580 K.)
5 inci sınıf ilçe hizmetini tamamlayan kaymakamlar kıdem tablosundaki sıraya göre 6 ncı sınıf ilçelere atanırlar.
İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur.
İlk adımda vali olmak isteyenlerin 4 yıllık lisans eğitimi veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme fakültelerinden mezun olması gerekir. Ardından İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına girerek başarılı bir sonuç elde etmeleri istenir.
Bunlar içerisinde Vali ve Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı teşkilatı ve bu kapsamda görev alan maiyet memurlarıdır. Bu çerçevede asıl görevli olan kişilerin ise Vali ve Kaymakamlar olduğunu söylemek gerekir. İl ve ilçelerde görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmek suretiyle, şehrin düzenini sağlarlar.
İlgili 18 soru bulundu
2023 yılı itibari ile 76 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama İdare Amiri maaşları 20330 TL'dir. En düşük İdare Amiri maaşı 16260 TL iken, en yüksek İdare Amiri maaşı 34410 TL'dir. Güncel İdare Amiri maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bir il'e bağlı ilçelerin, o ilin belediye sınırları icindeki kısımlarına ilişkin olarak bu Kanunun uygulaması yönünden mahallin en büyük mülki amiri, ilin valisidir.
Kaymakamların 6 ncı sınıf ilçe hizmeti 2 yıldır. Yer değiştirme zamanı, 6 ncı sınıf ilçe hizmetinde ikinci yılını tamamlayan meslek mensuplarının tamamının 6 ncı sınıf hizmet süresi, hizmet gerekleri ve ihtiyaç bulunması halinde bir yıl daha uzatılabilir.
Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesine göre Mülki İdare Hizmetleri (MİAH) Sınıfı valiler ve kaymakamlar ile bu sıfatları kazanmış olup, İçişleri Bakanlığı merkez ve il teşkilatlarında çalışanları ve maiyet memurlarını kapsamaktadır.
Mülki idare amiri tabirinden anlaşılması gereken esas itibari ile vali ve kaymakamlardır.
Kaymakamların Özlük hakları son 5 yılda oldukça iyileştirilmiştir. Mesleklerinde kendilerini yetiştirdikleri takdirde İçişleri Bakanlığı bünyesinde üst kademe yöneticiliklere, valiliğe terfi edebilecekleri gibi diğer kamu kurum ve kuruluşlarında genel müdürlük, müsteşarlık gibi üst kademe görevlere de atanabilirler.
İçişleri Bakanlığı protokol sıralamalarında düzenlemeye gitti. Buna göre başkent dışındaki şehir merkezlerinde yapılan resmi törenlerde emniyet müdürleri ve jandarma komutanları kaymakamların önünde yer alacak.
Mülki amir yani illerde vali, ilçelerde kaymakam tarafından verilebilecek olan koruma tedbirleri, kanunda sayıldığı haliyle şunlardır: Şiddet mağdurunun kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
Madde 29 – Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Müdürler Encümeninin intihabı ve Bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanının tasdikıyla tayin olunur.
Kaymakam adayları (stajyer) genel olarak göreve yeni başlayanların yarısı kadar maaş almaktadır. Bu da yaklaşık olarak 30.000 TL civarındadır. Göreve yeni başlayan kaymakamların maaşı belirlenirken görev yapılan yer, derece – kademe, medeni hal gibi faktörler dikkate alınmaktadır.
Kaymakam olmak için İktisadi ve İdari Bilimlerin Fakültesinin bölümlerini ya da Hukuk bölümünü tamamlamış olmak gerekir. Bölümlerin 4 yıllık olması da sınav başvuru şartları arasındadır. Bu bölümlerden mezun olan kişiler Kaymakamlık sınavına başvuruda bulunarak şanslarını deneyebilir.
VALİ VE KAYMAKAMIN KOLLUĞA DOĞRUDAN EMİR VERME YETKİSİ
Vali ilde kaymakam ilçede kolluk kuvvetlerinin amiridir (İİK m. 11/1, 32/1). Kolluk amir ve memurları valinin ve kaymakamın verdiği emirleri derhal yerine getirmek yükümlülüğü altındadır (İİK m. 11/1, 32/1).
"Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik"te değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle birlikte, polis artık kendi memleketine tayin isteyebilecek. Memurların tamamı, nüfusuna bakılmaksızın, nüfusa kayıtlı oldukları il ve ilçelere atanabilecek..
İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
657 sayılı Kanunun Yıllık İzni düzenleyen 102'nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
2023 yılı itibari ile 18 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kaymakam maaşları 51030 TL'dir. En düşük Kaymakam maaşı 40820 TL iken, en yüksek Kaymakam maaşı 102830 TL'dir. Güncel Kaymakam maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Sınavda yaş şartı var mı? Sınava girebilmek için sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olma şartı vardır. 2022 yılında yapılması planlanan sınava 01.01.1987 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar başvurabilecektir.
Madde 13 – Vali, (Dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri daireler hariç) Bakanlıklar ve tüzelkişiliği haiz genel müdürlüklerin il teşkilatında çalışan bütün memur ve müstahdemlerinin en büyük amiridir.
görevli en üst idari amirler ise genel müdürler ya da daire başkanlardır. Cumhurbaşkanı kararıyla atanan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında Cumhurbaşkanı.
Vali, illeri idare etmek için görevlendirilen kişidir. Valiler, illerin başında cumhurbaşkanlarını temsilen bulunur. İl içerisinde yer alan ve bakanlıklar tarafından görevlendirilen kişiler, valinin emri altında çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri