Malezya ekonomisi Endonezya ve Tayland'dan sonra Güneydoğu Asya'nın 3. büyük ekonomisi ve dünyanın en büyük 35. ekonomisidir.
Malezya Güneydoğu Asya ülkeleri içerisinde yıllık kalkınma oranı en fazla olan ülkelerden biridir. Malezya, ekonomik açıdan kendi kendine yeterlidir. Enflasyonu düşük, güçlü bir sermaye yatırımına sahip ekonomisi, sürekli gelişme içerisindedir. İşsizlik oranı % 7 civarındadır.
Bugün Malezya'da ortalama yaşam maliyeti, konaklama dahil yaklaşık 500 Amerikan Doları civarındadır. Malezya'da eğitim alırken konaklama gıda gibi temel yaşam ücretleri yanında ek harcamalarda yapabileceğinizi unutmayın!
Ekonomik Durum
“Gelişmekte olan ülkeler” arasında yer alan Malezya, özellikle 90'lı yıllardan itibaren yakaladığı ivme ile 2020'li yıllarda “Gelişmiş ülkeler” kategorisine girmeyi hedeflemektedir.
En önemli geçim kaynakları balıkçılık ve turizm olan ülkenin batısına gittikçe halkın refah seviyesi de artıyor. Ülke ekonomisi için en önemli ürünlerin arasında pirinç, kauçuk, hindistan cevizi, çay, mısır, tütün, patates, ananas ve hurmayı sayabiliriz.
İlgili 23 soru bulundu
Malezya aynı zamanda bazı tarım ürünleri ile dünya pazarlarında hakim durumdadır. Dünyanın önemli kauçuk üreticilerinden birisidir ve dünyanın ikinci büyük palm yağı üreticisidir. Malezya doğal kaynaklar açısından zengin bir ülkedir. Kalay, boksit, bakır, altın, gümüş ve demir cevheri ülkede çıkarılan madenlerdir.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Malezya, 31 Ağustos 1957'de yürürlüğe giren anayasaya göre resmî dini İslam, Sultan'ın aynı zamanda dinî lider ve başkomutan olduğu, sivil mahkemelerin yanı sıra şeriat mahkemelerinin de hukuk sistemi içinde yer aldığı anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur.
Yıl boyunca güneşli ve sıcak iklimi ile bilinen ülkedeki birbirinden güzel sahiller; balayı, tatil ve dalış meraklılarının gözdesidir. Düşük suç oranları ile dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir.
Batik, Malezya'nın en önemli ve en sıra dışı el yapımı ürünü. Boyalı suya batırılan kumaşın, çeşitli desenlerle süslendiği batik, çoğumuzun küçükken yapmaya çalıştığı bir teknik olsa da Malezya'da oldukça üst seviyeye çıkarılmış durumda.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak zorunda değildir. Malezya ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar ki kalışlarda vizeden muaftır. Pasaport geçerlilik süresi 6 aydan az olmamalıdır.
Malezya İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 arttı. Piyasa beklentisi de bir önceki ay yüzde 1,9 olan enflasyonun yüzde 1,8 seviyesine ineceği yönündeydi. Böylece enflasyon 2021 yılı Nisan ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.
2021 yılında demir-çelik, altın-gümüş-platinden mücevher, tekstil iplikleri, sebze-meyve ve petrol ürünleri ihracatımızın önemli kalemlerini oluşturmaktadır.
Malezya Türkiye'den En Çok Ne Alıyor? Malezya'nın ülkemizden en çok ithal ettiği ürünlerden bazıları şunlardır: İnciler, değerli taşlar, metaller, madeni paralar. Demir ve çelik.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Malezya 196 ülke arasında dünyanın 36. büyük ekonomisidir. Cari fiyatlara göre, 2022 yılında 434 milyar dolar olacağı tahmin edilen GSYH'nin 2023 yılında 467 milyar dolar olması beklenmektedir.
En yüksek asgari ücretin olduğu ülke 2.313.38 Euro ile Lüksemburg oldu.
Malezya. Müslüman kadınlar başörtüsü takıp takmamanın özgürlüğünü seçebilirler. İstisnalar ise bir camiyi ziyaret ederkendir; Bu şart ayrıca gayri Müslimler de geçerlidir. Devlet kurumlarında başörtüsü kullanmasına izin verilmesine rağmen, kamu çalışanlarının peçe giymeleri yasaktır.
Malezya'da Müslüman erkekler 4 kadınla evlenebiliyor.
Malezya'da içki içmek suç, ancak 13 eyaletten sadece 3'ünde kırbaç cezası var.
Federal bir sistemle yönetilen ve Malezya'nın hem finans hem de kültür merkezi olan bu başkent, ağırladığı turist sayısıyla da ülkenin en önemli cazibe merkezidir. 2023 verilerine göre Malezya'nın toplam nüfusu 34 milyon 300 bin kişiden meydana gelmektedir.
Bu aynı zamanda, Cakarta'da 2021 yılında 4,5 milyon IDR (Endonezya Rupisi) ya da 315 ABD Doları olan eyalet asgari ücretinden daha fazla kazanabileceği anlamına geliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri