Kaynak dumanı akciğer, kalp, böbrek gibi vücudun herhangi bir parçasını ve merkezi sinir sistemini etkileyebilir. Sağlık açısından kaynak dumanından korunmayan personel çok büyük risk almaktadır. Kaynak dumanı emme sistemleri bu riski ortadan kaldırmaktadır.
Uluslararası Kanser Araştırma Derneği (IARC), tüm kaynak dumanının akciğer kanserine neden olabileceği ve böbrek kanserine neden olabileceği sonucuna vararak tüm kaynak dumanını Grup 1 kanserojen maddeler olarak sınıflandırdı .
Bu hastalığın başlıca nedeni, çinko başta olmak üzere, bakır, kadmiyum, manganez, alüminyum gibi metallerin dumanıdır. Kaynak dumanına maruz kaldıktan sonraki saatler içinde ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, kırgınlık, göğüste sıkıntı hissi, öksürük gibi yakınmalara neden olur.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
İlgili 35 soru bulundu
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Tüm kaynak işleri yangın, yanık, kızılaltı radyasyon ve metal dumanlarının ve diğer kimyasal- ların solunması risklerini taşır. Kaynak tipine göre değişen riskler elektrik yaralanmaları, gürültü, mor ötesi radyasyon, ozon, nitrojen dioksit, karbon monoksit, floridler, basınçlı gaz tankları ve patla- malardır.
Kapalı alanlarda kaynak yaparken zehirli maddelerin oluşmaması, yanıcı gazların birikmemesi ve oksijenin azalmaması için duman emme sistemleri veya yapay havalandırma yöntemleri kullanılmalıdır. Duman emme veya teknik bir havalandırmanın mümkün olmadığı yerlerde, uygun solunum ekipmanları kullanılmalıdır.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Kaynak uygulaması esnasında gerekli önlemler alınmadığında, işlem esnasında oluşan güçlü ve yoğun ışınlar gözlerle direkt temas ettiğinde, gözün kornea (ön kısımdaki şeffaf bölge) tabakası ciddi bir şekilde etkilenir. Sonrasında da ağrılı bir süreç başlar.
Ark kaynaklarından 200 nm – 1400 nm dalga aralığında morötesi (Ultraviyole-UV), görünür ışık, kızılötesi (Infrared-IR) bandlarında optik radyasyon yayılmaktadır.
Saç kaynak uygulaması ile ilgili en çok merak edilen hususlardan biri de kaynak işleminin saçları döküp dökmediği oluyor. Hatta halk arasında bu işlemin saçlarda dökülmeye neden olduğu şeklinde doğru olmayan bir görüş de var. Oysa kaynak işlemi saçlarda dökülmeye neden olmaz.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Alınması Gereken Önlemler:
Uygun kaynakçı maskesi kullanılmalı, deri eldiven, deri önlük ve uygun iş el- bisesi (pamuk) giyilmelidir. Çevredekilerin zarar görmemesi için işin yapıldığı alan paravanla çevrelen- melidir. Gözlük ve maske seçimi; kaynak cinsi ve akım şiddetine göre seçim yapılma- lıdır.
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Ark kaynağı ve kesme işlemleri vücuda zararlı radyasyon yayar. Göz ve vücudun açık yerlerinde derinin tahrişine neden olur. Ark kaynağıyla oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verir, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir, katarakt oluşumuna neden olur.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir. Dermisin 2/3ünden fazlasını etkileyen 2. derece yanıklar kalıcı iz ve işlev kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle kimi zaman cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
Bunun dışında kaynakçı koruyucu gazlardan bağımsızdır ve açık alanda rüzgar veya yağmur gibi uygunsuz hava koşullarında dahi kolaylıkla çalışabilir.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Çalışma alanı ve ekipmanlar yaş/nemli olmamalı, kuru tutulmalıdır. Alçak gerilime dayanıklı ve kuru eldiven kullanılmalıdır. Kaynak pensleri akımı geçirmeyecek şekilde izole edilmelidir. Kaynak tabloları sağlam olmalı, izoleleri kontrol edilmelidir.
Ayakkabılar sıcak çapakların ayağa girmesini önlemek amacıyla uzun konçlu, malzeme düşmelerine karşı koruyucu burun ve tabanlı olmalıdır. Eğer baş üstü çalışması var ise deri başlık ve omuzluk kullanılmalıdır. Ağır ve keskin malzemelerin başa çarpmasını ve düşmesini önlemek için baret giyilmelidir.
Çevrede yangına neden olabilecek malzeme bulunmamalıdır. Kaynak besleme kablolarının sağlam ve iyi izole edilmiş olması gerekmektedir. Uygun giysi ve uygun maskeler kullanılmalıdır. Ağır parçaların kaynatılması işlemi varsa önceden tedbirler alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri