Kaynak uygulamalarında karbondioksit ve oksijen gazları aktif gazlardır. Karbondioksit tek başına koruyucu gaz olarak kullanılabilirken karışım gazlarının da en çok kullanılan aktif gazıdır. Oksijen ise sınırlı miktarda karışım gazlarında kullanılabilir.
MIG/MAG kaynağında kullanılan gaz karışımlarında Argon asal gaz olduğu için herhangi bir reaksiyona girmeyeceği böylece ark oluşumu ve kararlılığının kolay olacağı, CO2'nin ise ergimiş banyoyu oksitleyeceği ve tüm pozisyonlarda kısa devre kaynağını kolaylaştıracağı ve iyi bir geçiş sağlayacağı görülmüştür.
Kaynak gazı nedir Metalleri, ısı ve basınç kullanarak, aynı cinste olan malzemeyle birleştirme işine kaynak adı verilir. Kaynak gazı ise bu işlemde kullanılan gazların genel adıdır.
Gazaltı kaynak şekillerinde en sık olarak kullanılan gazlar, Asal gazlar olarak argon ve helyumu; aktif gazlar olarak ise karbondioksit, oksijen ve azotu kullanırlar. Normalde bütün gazlan yalıtkandır. Her gazın kendine mahsus bir iyonizasyon potansiyeli vardır. Argon gazında 14.5 volttur helyum gazında 24,5 volttur.
Koruyucu gaz kaynağı yöntemlerinde , asal gaz olarak Helyum ve Argon kullanılır. Argon gazı daha çok bakır ve alimünyum gibi metallerde kaynak gazı olarak kullanılır. Argon başka gazlarla belirli oranlarda karıştırılarak çeliklerin kaynağında kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Argon kaynağında genellikle koruyucu olarak “argon gazı” kullanılır. Argon gazı, soy gazdır yani herhangi bir tepkimeye girmez ve güçlü bir koruma sağlar. Ateşleme özelliklerini ve arkın kararlılığını optimize eder ve helyumdan daha iyi bir temizleme alanı elde edilmesine yardımcı olur.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz, parlayıcı olmayan, yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Tüpler, 45 °C 'nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir. Yüksek konsantrasyonlarda basit bir boğucu gaz olarak davranır.
Kullanıldığı alanlar
Ampul imalatında, Elektronik sanayiinde bazı kristallerin üretimi sırasında inert koruyucu atmosfer sağlamada, Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak, Bazı özel metallerin saflaştırılması sırasında inert koruyucu atmosfer oluşturulmasında.
MIG/MAG ne demektir, MIG ile MAG arasındaki fark nedir? Gazaltı kaynak usulü, koruyucu gazın özelliğine bağlı olarak iki ayrı isimle adlandırılır. Kaynak işleminde asal gaz kullanılıyor ise MIG (Metal Inert Gas), aktif gaz kullanılıyor ise MAG (Metal Aktif Gas) olarak adlandırılır.
Kaynak dumanı, azot oksit (NOx), karbon monoksit (CO), karbondioksit (CO2), ozon (O3) ve argon, helyum gibi koruyucu gazlardan oluşan ve havaya dağılabilen bir gaz karışımı içerebilir. Duman bulutunun görünen kısmı temel olarak metal, metal oksit ve akı parçacıklarıdır (kullanıldıysa).
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır. Genellikle % 50 - % 50 oranında oksijen - asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
Oksi-asetilen alevinin yapısı kaynak edilecek malzeme yüzeyini temizleyerek ve uygun koruyucu gaz oluşturarak kaynak işleminin yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Oksi-propan gazı lehimleme işleminde kullanılabilir. Fakat oksi-asetilen gazının kullanımı genel olarak lehimleme işleminde daha kaliteli sonuçlar verir.
Argon gazı 150-180 atmosfer basınç altında tüplere doldurularak nakledilir.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
Argon, gezegenimizde en sık rastlanan asal gazlardan biridir ve yer kabuğun %0,00015'ini oluşturur. Dünya atmosferindeki argonun neredeyse tamamı, yer kabuğundaki potasyum-40'ın bozunmasından üretilen radyojenik argon-40'tır.
Argon tüpü, sıvı ya da gaz argonun taşınması için kullanılan özel tüplerdir. Bu tüpler genellikle çelikten üretilir. Dikişsiz ve dikişli tüp olarak ikiye ayrılan argon tüpleri açık mavi renklidir.
Helyum (He), neon (Ne), argon (Ar), kripton (Kr), ksenon (Xe) ve radon (Rn) doğal olarak bulunan altı soy gazdır ve tamamı ametaldir.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz, parlayıcı olmayan, yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Tüpler, 45 °C 'nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir. Yüksek konsantrasyonlarda basit bir boğucu gaz olarak davranır.
R410A, hidroflorokarbon (HFC) sınıfından bir gazdır ve iki bileşenden oluşur: diflüorometan (CH2F2) ve pentafluoroetan (CF3CHF2). Bu gaz, diğer soğutucu gazlarla karşılaştırıldığında daha yüksek bir verimlilik ve enerji tasarrufu sağlar.
Paslanmaz çeliklerin MIG kaynağında, genel olarak %1-2 civarında oksijen veya karbondioksit gibi oksitleyici bileşenler içeren argon gazı veya %20 argon, %2-3 civarında oksijen ve karbondioksit içeren helyum gazı kullanılır.
Argon (Ar) Gazı Nedir? Asal bir gaz olan argon, dünya atmosferinin % 0,93' ünü oluşturur. Renksiz, kokusuz, tatsız ve toksik olmayan argonun hiç bir kimyasal bileşimi yoktur.
Ampul imalatında, Elektronik sanayiinde bazı kristallerin üretimi sırasında inert koruyucu atmosfer sağlamada, Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak, Bazı özel metallerin saflaştırılması sırasında inert koruyucu atmosfer oluşturulmasında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri