Kaynak sırasında açığa çıkan ışınlardan korunma için kişisel koruyucu donanım olarak uygun kaynakçı maskesi kullanılmalı, deri eldiven, deri önlük ve uygun iş elbisesi (pamuk) giyilmelidir.
Kaynak sırasında; Göz ve yüzün korunması için filtreli camları olan kenarları kapalı, başlık tipi göz ve yüz siperlik özellikli KKD'ler kullanılmalıdır.
Çalışma alanı ve ekipmanlar yaş/nemli olmamalı, kuru tutulmalıdır. Alçak gerilime dayanıklı ve kuru eldiven kullanılmalıdır. Kaynak pensleri akımı geçirmeyecek şekilde izole edilmelidir. Kaynak tabloları sağlam olmalı, izoleleri kontrol edilmelidir.
İş Güvenliği ve Kişisel Koruyucu Donanım ( KKD )
KKD, çalışanları potansiyel tehlikelerden korumak için kullanılır. Örneğin, baş, göz, kulak, solunum yolu ve cilt gibi hassas bölgelerin korunması için uygun koruyucu başlıklar, gözlükler, kulaklık, solunum maskeleri ve eldivenler gibi donanımlar kullanılır.
İlgili 24 soru bulundu
Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik ris- kine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir. gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyuculara örnektir.
Baret, eldiven, ayakkabı, kulak tıkacı, cilt koruyucu krem, gözlük vb. Kimyasallara karşı koruyucu yarım yüz / tam yüz maskelerin filtreleri, lensi değiştirilebilir gözlüklerin lensleri vb.
Alınması Gereken Önlemler:
Uygun kaynakçı maskesi kullanılmalı, deri eldiven, deri önlük ve uygun iş el- bisesi (pamuk) giyilmelidir. Çevredekilerin zarar görmemesi için işin yapıldığı alan paravanla çevrelen- melidir. Gözlük ve maske seçimi; kaynak cinsi ve akım şiddetine göre seçim yapılma- lıdır.
Tüm kaynak işleri yangın, yanık, kızılaltı radyasyon ve metal dumanlarının ve diğer kimyasal- ların solunması risklerini taşır. Kaynak tipine göre değişen riskler elektrik yaralanmaları, gürültü, mor ötesi radyasyon, ozon, nitrojen dioksit, karbon monoksit, floridler, basınçlı gaz tankları ve patla- malardır.
Kaynakçı Eldiveni, kaynak sırasında doğabilecek tehlikelere karşı ellerinizi büyük oranda korur. Kesilme, delinme ve ısıya karşı dirençli olup işe bağlı olarak karşınıza çıkabilcek kaza riskerlinden korunma sağlar.
Ekipman. Gaz metal ark kaynağı yapmak için gerekli temel ekipman bir kaynak tabancası, bir tel besleme ünitesi, bir kaynak güç kaynağı, bir kaynak elektrodu teli ve bir koruyucu gaz kaynağıdır.
Kişisel güvenlik iş elbiselerinden olan baret kullanımı çalışanlar için hayati önem taşımaktadır, kesinlikle kullanılmalıdır. Gözler; tozun, buharın, metal çapaklarının ve kaynak kıvılcımlarının girmesine karşı korunmalıdır.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Oksijen hortumlarının renkleri mavi, asetilen hortumlarının renkleri ise kırmızıdır.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Önce asetilen gazı ayar düğmesini kapatın, Oksijen ayar düğmesini kapatın, Tüpleri kapatın ve önce oksijen sonrada asetileni blöf edin.
Kaynak yaparken sıcak parça sıçraması, elektrik çarpması ve kaynak gazlarından etkilenme de en çok yaşanan iş kazaları olarak belirlenmiştir. Kaynakçıların günlük yaptıkları kaynak süresi ile iş kazası geçirme ve işe bağlı sağlık sorunları yaşama riski arasında bir bağlantı olduğu da doğrulanmıştır.
Kapalı alanlarda kaynak yaparken zehirli maddelerin oluşmaması, yanıcı gazların birikmemesi ve oksijenin azalmaması için duman emme sistemleri veya yapay havalandırma yöntemleri kullanılmalıdır. Duman emme veya teknik bir havalandırmanın mümkün olmadığı yerlerde, uygun solunum ekipmanları kullanılmalıdır.
Kişisel koruyucu donanım tipleri çeşitli türlere ayrılmaktadır. Baş koruyucuları, el ve kol koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, kulak koruyucuları, bacak ve ayak koruyucuları, gövde ve vücut koruyucuları, solunum sistemi koruyucuları kişisel koruyucu donanım tiplerini oluşturmaktadır.
CE işareti, kişisel koruyucu donanımın mevzuata uygun şekilde üretildiğini ve güvenli olduğunu gösterir ancak yapılan işe uygun olduğunu göstermez. CE işareti taşıyan bir kişisel koruyucu donanımın, KKD mevzuatı gereği olan Temel Sağlık ve Güvenlik Gereklerini yerine getirdiği varsayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri