Kaynak metalinin üst kısmında ergimiş metal fazla olduğu için üst kısımda büzülme fazla, alt kısımda ise büzülme azdır. Bu büzülme farkından dolayı çarpılma olur. Bu hatayı önlemek için x – kaynak ağzı açılır ve nötr eksene simetrik kaynak yapılır. Parçayı kaynatmadan önce puntalamak çarpılmayı engeller.
Hatalar, umumiyetle esas veya kaynak ilave metalinin (elektrod ve kaynak teli) yanlış seçilmesi neticesinde zuhur eder. Ayrıca kaynak ağzının iyi hazırlanmaması, münasip bir kaynak usulünün seçilmemesi ve kaynakçının acemiliği de hataların meydana çıkmasına sebep olur.
Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
İlgili 18 soru bulundu
Cilt Temizliği
Gözenek oluşumunu engellemek için cildi temiz tutmak ve sık sık nemlendirmek önemli. Cildinizi düzenli olarak temizlemek, gözeneklerin tıkanmasını önlemenin en önemli adımıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez cildinize uygun bir temizleyici ile yüzünüzü temizlemelisiniz.
Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır. Elektrodu gitti tarafa doğru biraz eğik tutup işe başlarsanız yapışma az olur.
Porozite veya Gözeneklilik, yeryuvarını oluşturan malzemelerin önemli fiziksel özellikleri arasındadır ve yer altı suyunun hareketi, elde edilmesi ve miktarında büyük oranda rol oynar. Suyun yeraltına süzülmesinin nedeni toprağın, çökellerin ya da kayaçların boşluklara ya da gözeneklere sahip olmasındandır.
Çoklu çalışma ortamında kaynak ışınlarına karşı kaynağa ba lamadan önce sesli olarak “Gözlerinizi koruyunuz” ikazı yapmak. Kaynak cüruflarını (çapaklarını) kırma sırasında kendine veya başkasına sıçramasını engeleyici şekilde kırma yapmak. Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak.
VT undercut'lar için daha belirleyicidir. “Kaynak yüzeyinin ya da kök yüzeyinin bitişik ana malzeme yüzeyinden aşağıda olduğu eksik dolgu malzemesi ergitmeden kaynaklanan hatadır.”
MAGMAWELD KAYNAK ÇAPAK ÖNLEYİCİ - 20 (Kg)
Nozul, kontak meme ve gaz dağıtıcısının ömürlerini uzatır. İş parçasında kaynak yapılacak metal yüzeyine uygulanarak kaynak sıçrantılarının metal yüzeye yapışmasını önler. Kaynak bölgesine ve torç nozulu üzerine sprey ya da fırça ile uygulanabilir.
Kaynak işlemi boyunca ortaya çıkan kaynak hataları; nüfuziyet azlığı, birleştirme azlığı, yanma oluğu, kaynak dikişinin taşması, bindirme dikişlerinde levha kenarlarının erimesi, gözenekler, fışkırma, curuf kalıntıları, çatlaklar, hatalı kaynak şekli ve boyutu, sıçramalar, çarpılma, mikroskopik iç hatalardır [31].
Ergimiş örtü maddesinin oluşturduğu cüruf kaynak banyosundaki ergimiş kaynak metali için ek bir koruma sağlar. İlave metal (dolgu metali), tükenen elektrodun çekirdek telinden ve bazı elektrodlarda da elektrod örtüsündeki metal tozları tarafından sağlanır.
Bununla birlikte, iki terim arasındaki temel fark, pahın iki yüzü 45 derecelik bir açıyla birleştiren bir kenar olmasıdır; oysa kaynak ağzı açmanın eğimi 45 veya 90 derece dışında herhangi bir açı olabilir.
Kaynağın uygulanması esnasında başvurulan çekiçleme, bakiye gerilmeleri azaltmak için bir çaredir. Soğuma sırasında metali uzatarak çekmenin etkisi telâfi edilir ve şekil değiştirmeler azalır. Mamafih, aşırı bir «ezilme»den kaçınmalıdır. Çekiçleme, kalın parçalarda çok pasolu kaynaklarda çok faydalıdır.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Araçta üzerinde kaynak işleri yaparken ve alternatörün sökülmesi veya montajı sırasında prensip olarak her zaman akü kutup başları çıkarılmalıdır!
Kaynak Keratiti (Gözün Kaynak Işığına Maruz Kalması)
Kaynak uygulaması esnasında gerekli önlemler alınmadığında, işlem esnasında oluşan güçlü ve yoğun ışınlar gözlerle direkt temas ettiğinde, gözün kornea (ön kısımdaki şeffaf bölge) tabakası ciddi bir şekilde etkilenir. Sonrasında da ağrılı bir süreç başlar.
Şase kablosu da eksi (-) çıkışına bağlanır. Diğer bir kullanım şekli ise Doğru Akım'ın ekside kullanılmasıdır. Bu durumda elektrot pensesi makinenin eksi (-) çıkışına, şase kablosu ise artı (+) çıkışına takılır.
Ön ısıtma, kaynak dikişi çevresinde yükselen sıcaklık dağılımını yumuşatmak ve kaynak dikişinin soğuma hızını azaltmak suretiyle onun sertleşmesini, iç gerilme oluşumunu ve çarpılmayı bir ölçüde önler. Az karbonlu çelikler nadiren ön ısıtma yapılır.
Özel olarak Hidrojen'in etkisinden bahsetmek gerekirse, H atomunun sıcaklığın artışıyla beraber sıvı çelik içerisinde çözünmesinin ardından kaynak metalinin katılaşması esnasında yapıdan kaçamamasından dolayı özellikle ITAB'da kalıntı şeklinde birikmesidir.
Sıcak çatlaklar, solidüs (katılaşma) sıcaklığı bölgesinde veya dar katılaşma aralığında oluşurlar. Nedeni, tane segregasyonu yani katı taneler arasında düşük sıcaklıkta eriyen maddelerin toplanması ve bunların çekme gerilmelerine dayanamayıp ayrılma- sıdır.
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir. Tozaltı kaynağında yüksek kaliteli çelik teller kullanılır. Bu teller genellikle elektrik ark ocaklarında üretilir.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Tüm rutil elektrod üreticileri de paket üzerinde pensenin (-) kutupta olmasının gerekliliğini belirtirler. Kaynak pensesi kaç amper olmalı? Yüksek erime noktasına sahip olan materyaller için kullanıcılar 600 amper bakalit kaynak pensesini tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri