Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Köpürme, kaynak esnasında kaynak banyosundan aşırı şekilde gaz çıkışı gözlenmesine daha anlaşılır bir tabirle; fokurdamasına verilen tanımlamadır. Kaynak banyosu ilerleme hareketini engelleyecek kadar karışıktır, takibi net değildir.
«Cüruf kalıntısı» tabiri kaynak dikişinin içinde kalan herhangi metallik olmayan bir maddeye şâmildir. Ark kaynağındaki bu kalıntı, elektrod örtüsünden ileri gelir. Cüruf, kaynak ameliyesi müddetince ark tarafından erimiş banyonun İçerisin. de dağılabilir.
Kaynak işlemi boyunca ortaya çıkan kaynak hataları; nüfuziyet azlığı, birleştirme azlığı, yanma oluğu, kaynak dikişinin taşması, bindirme dikişlerinde levha kenarlarının erimesi, gözenekler, fışkırma, curuf kalıntıları, çatlaklar, hatalı kaynak şekli ve boyutu, sıçramalar, çarpılma, mikroskopik iç hatalardır [31].
İlgili 24 soru bulundu
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Kaynak metalinin üst kısmında ergimiş metal fazla olduğu için üst kısımda büzülme fazla, alt kısımda ise büzülme azdır. Bu büzülme farkından dolayı çarpılma olur. Bu hatayı önlemek için x – kaynak ağzı açılır ve nötr eksene simetrik kaynak yapılır. Parçayı kaynatmadan önce puntalamak çarpılmayı engeller.
Kaynak bölgesinde parçalararası akım geçişinin sağlanması için baskı kuvvetinin mutlaka belirlenmiş olması gerekmektedir. Baskı kuvvetinin çok düşük olması, parçalar arası direnç yüksek olacağından akım geçişi başlamasıyla beraber patlamalara neden olur.
Porozite veya Gözeneklilik, yeryuvarını oluşturan malzemelerin önemli fiziksel özellikleri arasındadır ve yer altı suyunun hareketi, elde edilmesi ve miktarında büyük oranda rol oynar. Suyun yeraltına süzülmesinin nedeni toprağın, çökellerin ya da kayaçların boşluklara ya da gözeneklere sahip olmasındandır.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
Bununla birlikte, iki terim arasındaki temel fark, pahın iki yüzü 45 derecelik bir açıyla birleştiren bir kenar olmasıdır; oysa kaynak ağzı açmanın eğimi 45 veya 90 derece dışında herhangi bir açı olabilir.
Kaynak Keratiti (Gözün Kaynak Işığına Maruz Kalması)
Kaynak uygulaması esnasında gerekli önlemler alınmadığında, işlem esnasında oluşan güçlü ve yoğun ışınlar gözlerle direkt temas ettiğinde, gözün kornea (ön kısımdaki şeffaf bölge) tabakası ciddi bir şekilde etkilenir. Sonrasında da ağrılı bir süreç başlar.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Birçok ark kaynağı ve kesme işlemi insan vücuduna zararlı olan radyasyon yayarlar. Radyasyonun etkileri ortaya çıkan ışının dalga boyuna, yoğunluğuna ve ışınıma maruz kalınan süreye göre değişir. Radyasyon özellikle gözlerde ve vücudun açık bölgelerinde derinin tahrişine neden olur.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Kaynak ağzı açılmasında temel neden, kaynak bağlantısının kesit boyuna gereken derinlikte iĢleyebilmesi olarak belirlenmektedir. Buradan yola çıkarak 8 mm'den daha kalın iĢ parçalarında, kaynak metalinin derinlere kadar iĢlenmesi isteniyorsa kaynak ağzı açma zorunluluğu vardır.
Uluslararası Kanser Araştırma Derneği (IARC), tüm kaynak dumanının akciğer kanserine neden olabileceği ve böbrek kanserine neden olabileceği sonucuna vararak tüm kaynak dumanını Grup 1 kanserojen maddeler olarak sınıflandırdı .
Ön ısıtma, kaynak dikişi çevresinde yükselen sıcaklık dağılımını yumuşatmak ve kaynak dikişinin soğuma hızını azaltmak suretiyle onun sertleşmesini, iç gerilme oluşumunu ve çarpılmayı bir ölçüde önler. Az karbonlu çelikler nadiren ön ısıtma yapılır.
Makine çıkışında eksi kutup elektroda, artı kutup kaynatılacak parçaya (şaseye) bağlanır.
ii - Ters kutuplama
Ters kutuplamada kaynak kablosu ve elektrod pensesi güç kaynağının pozitif (+) çıkışına, şase kablosu ve şase pensesi güç kaynağının negatif (-) çıkışına bağlanır. Elektrik arkı ısının elektrod ucunda yoğunlaşmasını ve ergimesini sağlar.
Kaynağın uygulanması esnasında başvurulan çekiçleme, bakiye gerilmeleri azaltmak için bir çaredir. Soğuma sırasında metali uzatarak çekmenin etkisi telâfi edilir ve şekil değiştirmeler azalır. Mamafih, aşırı bir «ezilme»den kaçınmalıdır. Çekiçleme, kalın parçalarda çok pasolu kaynaklarda çok faydalıdır.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri