Prof. Dr. Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder.
Kaynatma işlemi sırasında suyun içerisindeki partikül yoğunluğu değişmez, fakat suyun tadında da farklılaşma yani acıma dediğimiz durum meydana gelir. Su kokar ve kireç oluşur. İyi ve kaliteli bir su içilmek isteniyorsa musluk suyu ve kaynamış sudan uzak durulması gerekir.
Sıcak su aynı zamanda vücuttaki yağ dokusunu kırmaya ve vücuttan atmaya da yarar. Sıcak su içmek, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı için mükemmel bir doğal çözümdür. Balgam çözer ve solunum yollarının açılması için faydalıdır. Sıcak su regl kramplarını da hafifletir.
Sudaki kirleticileri hassas şekilde ölçüyoruz. Vatandaşımızın deposu 6 ayda bir düzenli yıkanıyorsa, tesisatları yeniyse suyu rahatlıkla içebilirler. Depo ve tesisatlar temizse musluk suyu rahatlıkla içilir" diye konuştu.
Kaynar su, sudaki mikropları öldürür ve aynı zamanda kaynar suya batırılmış eşyaların yüzeylerindeki mikropları da öldürebilir. Nemli ısı kullanmak mükemmel bir sterilizasyon yöntemidir, bu nedenle biberonları sterilize etmek için biberonları beş dakika kaynatmak tavsiye edilen bir uygulamadır.
İlgili 25 soru bulundu
Kirli sularla bulaşan birçok mikrobik hastalıklar vardır. Şiddetli ishalle seyreden bu hastalık basilli veya amipli dizanteri olarak iki çeşitle karşımıza çıkabilir. Basilli dizanteri Shigella cinsi bakterilerin neden olduğu kanlı mukuslu ishal, karın ağrısı ve ateş ile seyreden bir hastalıktır.
Kireçli su magnezyum ve kalsiyum gibi değerlerin yüksek olduğu sulardır. Çeşmelerden akan sularda da zaman zaman kireç oluşumları gözlemlenebiliyor. Böyle durumlarda kireçli su tüketimi doğrudan tavsiye edilen durumlar arasında değil.
RENK, KOKU VE SICAKLIĞA DİKKAT
Sağlıklı bir su, berrak, renksiz, kokusuz, tortusuz olmalı, toksit maddeler içermemeli, bakteriyolojik açıdan temiz olmalı, kimyasal yönden içerdiği mineraller, “gıda maddeleri” tüzüğünde belirtilen sınırları aşmamalıdır. Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
En kaliteli sular, alkali özelliğine sahiptir. Alkali su, tüketilmesi en sağlıklı sulardan biri olabilir. Normal içme suyunun pH seviyesi nötr 7'dir. Alkali suyun pH seviyesi 8 ila 9,5 arasındadır.
Arıtma işleminden geçmeyen suları tüketmenin sağlığa zararları olabilir ve bununla birlikte su, bekledikçe daha tehlikeli bir hal alabilir. Çünkü suyun içerisinde bulunan bakteri gibi zararlı canlılar üremeye başlayabilir3.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda aynı suyun ikinci kez ısıtıldığında tehlikeli bileşenlerin suda toplanacağı belirtilmiştir. Su, ikinci kez kaynadığında kalsiyum tuzları ortaya çıkabilir. Bu da safra ve böbrek taşına neden olabilir.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir ancak kaynatılan suyun buharı damıtılarak belli oranda saf su elde etmek mümkündür.
– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. – Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Yeterli derecede yumuşak olmalıdır. – Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.
Bu suların, içme suyu olarak hijyen açısından uygun olduğu, sağlık açısından bir risk oluşturmadığı bilinmektedir. Diğer bir içme suyu da halen yaygın olarak kullanılan çeşme suyudur. Çeşme suyu klorlanarak evlerimize ulaştığından, zararlı bazı bakterilerin varlığı açısından daha az riskli olduğu söylenebilir.
kimyasalları içermeyen aynı zamanda sağlık için gerekli mineralleri yeterli ve dengeli miktarda içeren renksiz, kokusuz ve berrak olan su SAĞLIKLI sudur . Sağlıklı içme suyunun özellikleri nelerdir? Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir.
1) Munzur Su
Munzur su, Tunceli'de Ovacık'ta karlarla kaplı olan dağlardan çıkarılan doğal mineralli kaynak suyudur. Bu suyun pH değeri 8,11 olarak ölçülmüştür.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
Musluk suyunda bulunan kurşun, cıva, alüminyum gibi metaller beyin, sinir sistemi, üreme hastalıklarına yol açar. Musluk suyunda bulunan parazit ve virüsler salgın hastalıkların kolayca yayılmasını sağlar.
İçme suyunun zararlı maddelerden arındırılması ve pH değerinin yükseltilmesi sonucu oluşturulan alkali su, suyun en sağlıklı halidir. pH bir sıvı ya da çözeltinin asit ya da baz olduğunu bildiren bir değerdir. 1 ile 14 arasında değere sahip olan pH değeri 7 de nötrdür.
Dolayısıyla su yosun tutmuşsa eğer saf su değildir. Yeraltından gelen sular bu özelliği göstermiyor ama göletin, derenin kenarındaki su o nedenle yosun tutar. Kafa karışmasın; bu suyu bir kere içmekle bir şey olmaz. Ama su kaynağının tamamen saf, temiz olmadığını gösterir bu.
Arıtılmış su tüketiminin kalp, damar ve kemik sağlığı problemleri, hipertansiyon, okul çağındaki çocuklarda büyüme geriliği, diş çürükleri ve yetişkin nüfusta bazı kanser türleri gibi birçok hastalığa neden olabileceği belirtiliyor.
Sert su içmek genellikle tehlikeli değildir. Bazı olumsuzluklara neden olabilir: Tadının hoş olmaması, su borularını olumsuz etkilemesi, saç ve cilt üzerindeki olumsuz etkileri vb. Dünya Sağlık Organizasyonu'na göre sert su içmek, bilhassa suyun sertliği magnezyum ve kalsiyumdan kaynaklanıyorsa faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri