Kaynana dili çiçeği bir kaktüs çeşidi olarak bilinir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği bulunmaktadır. Kaynana dili bitkisinin insan sağlığına pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilen çiçek türlerinden bir tanesidir.
Kaynana Dili de çoğu kaktüs ve sukulent türü gibi çiçek açar ve hatta en kolay çiçek açabilen bir türdür. Çiçekleri; sarı, kırmızı veya turuncu renkte olabilir. Bahar ayında, Nisan gibi çiçek açar.
Kaynana Topuzu İçin Saksı Tercihi
Kaktüsler gelişim göstermeleri için öncelikle kökleriyle toprağı sarmaları gerekir. Bu yüzden de çok derin saksılar kullandığınızda bitki öncelikle köke odaklanacağı için gelişimi duracaktır. Bu yüzden yavru vermeyecek ve çiçek açmayacaktır.
Echinopsis Oxygona - Kaynana Topuzu Kaktüsü - Bol Yavru Veren Kaktüs İri, tek günlük ve çok güzel çiçekler açar. Ülkemizdeki en eski kaktüs türlerinden biridir.
İlgili 41 soru bulundu
Hangi kaktüsler çiçek açar. Her kaktüs bitkisinin çiçek açması yapısal özellikleri gereğince mümkün değildir. Bu nedenle her kaktüs bitkisi çiçek açmaz.
Çiçek açması için kaktüsü doğru bir saksıya koymanız gerekmektedir. Kaktüsün boyutu ile saksı uyumlu olmalıdır. Ayrıca torflu çiçek toprağı kullanmak daha uygun olacaktır. Ayrıca kaktüsün yeterli miktarda güneş almasını sağlamanız çiçek açması için yararlı olacaktır.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Soğuğa karşı dayanıklı bir türdür. Don olmayan bölgelerde, dış alanlarada dikilebilir. Güneşli, bol aydınlık yerleri sever. Yavru ayırarak ve tohumdan çoğaltılabilir.
Opuntia ailesinin en bodur türlerinden biridir. İri sarı çiçekler açar. Soğuğa karşı dayanıklıdır ve bakımı kolaydır.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Koyu turuncu renkte çiçekler açmakta olup, oldukça dekoratif çiçek yapısına sahiptir. Tüm sezonu çiçekli geçiren bu kaktüsün dikenleri yumuşaktır ve diğer kaktüs dikenleri gibi batmaz. Yaz aylarında bol sulanır ise güzel gelişim göstermektedir.
Bitki bakımından ayrı olarak da kimi türler için kaktüsün yaşlanması gerekir. Bazı kaktüs türleri bir yaşında bile açarken bazı kaktüslerin çiçek açabilmesi için uzun yıllar gerekebilir. Kaktüsler genellikle yılda bir kez çiçek açar ve çiçekleri kısa ömürlüdür.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek zararlı bakterilerin vücutta oluşum göstermesine engel olur. Cilt üzerinde meydana gelmesi muhtemel enfeksiyonları engeller. Kan damarlarında meydana gelmen plakların oluşturduğu iltihaplanmanın tedavisine yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan ve iltihap sökücüdür.
Mersin'de doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirde, adını aldığı sert dikenleri nedeniyle büyük özen isteyen hasat süreci başladı. Halk arasında "kaynana dili" ve incirin yabani türü olarak bilinen meyve, sadece yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor.
Bol güneşli yerleri sever. Yazın 7-10 günde bir sulanabilir. Kışın az sulanmalıdır.
Bu görüntünün sebebi kök çürümesidir. Aşağıdan yumuşamaya ve sararmaya ve de sonrasında kahverengiye dönmeye başlayan kaktüsün kökleri çürümüş demektir. Kaktüslerde kök çürümesinin sebebi de genellikle fazla sulama veya yanlış toprak seçiminden dolayı toprağın nemi fazla tutmasıdır. Yani yine sulama sorunlarıdır.
Kaktüslerin soğuğa en dayanıklı türleri de Opuntia'lardan bazılarıdır. Opuntia türlerini birbirinden ayırt edebilmek zordur. Kaktüsgiller familyasındaki türlerin en tehlikelileri Opuntia cinsinden kaynanadili ve benzeri kaktüslerdir.
Kaktüs bitkilerine asla hayvan gübresi verimi tavsiye edilmez. Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Toprağın nemini kontrol edip yeteri kadar can suyu vermelisiniz. İçme suyu ile can suyunu verebilirsiniz. Dikilen kaktüse gübre verirseniz, canlılığını daha uzun süre koruyacaktır.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Kaktüslerin çiçek açması zor bir süreç olabilir. Bu durum, kaktüslerin doğal olarak yetiştiği ideal ortamdan uzak olmalarından kaynaklanmaktadır. Kaktüsler, yoğun güneş ışığına ve sıcaklığa sahip çöl ortamlarında gelişir ve çok az suya ihtiyaç duyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri