Kuzey Afrika, Latin Amerika, Meksika gibi ülkelerde sıklıkla yetişmektedir. Ülkemizde ise özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bu bitkiye rastlanmaktadır. Kaynana dili çiçeği iyi bir bakım ile yaklaşık 5-5.5 metreye kadar uzayabilmektedir. Çiçek kısımları ise 10 cm genişliğe ulaşabilmektedir.
Opuntia - Kaynana Dili cinsi kaktüslerin anavatanı kuzey ve güney Amerika kıtalarının hemen her yeridir. En çok Meksika ve civarında yaygındırlar. Kaktüslerin soğuğa en dayanıklı türleri de Opuntia'lardan bazılarıdır.
Kaktüslerin soğuğa en dayanıklı türleri de Opuntia'lardan bazılarıdır. Opuntia türlerini birbirinden ayırt edebilmek zordur. Kaktüsgiller familyasındaki türlerin en tehlikelileri Opuntia cinsinden kaynanadili ve benzeri kaktüslerdir.
Ana vatanı Güney Amerika olan kaktüs meyvesi, kuru ve sıcak bölgelerde yetişir. Halk arasında 'dikenli incir, şeytan dili, kaynanadili' gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kaktüs meyvesi, pazarlarda buzun içinde bekletilerek satılır.
Kaynana dili, çiçeklerinin yanında bir de meyvesi olan bir kaktüs türüdür. Temmuz – Eylül arası meyvesini verir. Son zamanlarda çok popüler olan bu bitki, yazın çoğu yerde artık satılmakta. Yaz meyvesi olduğu ve daha lezzetli olabileceği için genellikle soğuk tüketilmesi tavsiye edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bağışıklık sistemini güçlendirerek zararlı bakterilerin vücutta oluşum göstermesine engel olur. Cilt üzerinde meydana gelmesi muhtemel enfeksiyonları engeller. Kan damarlarında meydana gelmen plakların oluşturduğu iltihaplanmanın tedavisine yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan ve iltihap sökücüdür.
Gövdesi yaşlandıkça olgunlaşır. Bol güneş alan yerlerde fazla suya gereksinim duymadan yetişir. Her türlü toprağa uyum sağlayabilir.
Kaktüs meyvesi, yıllar yıllar önce İbni Sina'nın bütün meyvelerden daha besleyici olduğunu söylediği bir incir türüdür. Dikenli incir, Hint inciri ve Frenk yemişi isimleriyle de bilinir. Muhteşem bir tadı vardır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerine yetişir.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Hasat ve Pazara Hazırlama
Dikenli incir meyvelerinin olgunlaşması kuzey yarım kürede genellikle haziran ile kasım ayları arasında gerçekleşmektedir. Ülkemizde de yoğunlukla ağustos ve eylül aylarında meyveler olgunlaşmaktadır.
Kaynana dili olarak da adlandırılmasında anlatılanlara göre, yenildiği zaman bünye de yaptığı etkiden ilham alınmış. Tehlikelerine gelince, kökü yenildiği taktirde, damak kabarır ve yanar. Yine hayvanlardan ve çocuklardan uzak durmalı. Bu masum görünümlü çiçek de tehlikeli zehir depolarından.
Kaynana dili çiçeği iyi bir bakım ile yaklaşık 5-5.5 metreye kadar uzayabilmektedir. Çiçek kısımları ise 10 cm genişliğe ulaşabilmektedir. Çiçekleri sarı, kırmızı veya mor renklerde olabilmektedir. Meyveleri yumurtaya benzer şekildedir.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Kaynana Dili Düdük
Özellikle yılbaşı akşamlarının vazgeçilmez eğlence kaynaklarından olan dilli düdük, saatler tam 12'yi vurduğunda üflenerek, kendinizi yeni yıl kutlamalarına ve atmosfere rahatlıkla bırakmanızı amaçlıyor.
Kaktüs meyvesinin günlük tüketimi 2 adedi geçmemelidir. Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi gibi etkiler görülebilir. Bu meyve fazla tüketildiğinde bağırsakları tıkayabilir. Bu yüzden ölçülü tüketmek son derece önemlidir.
İçi nasıl derseniz, yoğun bir turuncu ya da kırmızıya çalan bir renge sahip. Oldukça sulu bir meyve. Biz tadını daha çok dut ve kavun arası bir lezzete benzettik. Anlayacağınız, oldukça lezzetli.
Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bu özelliği sayesinde bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini göreceksiniz.
Dikenli incir bir diğer adı ile kaktüs meyveleri Meksika mutfağının sevilen meyvelerinden biridir. Geniş, yassı kaktüs yastıkları, salatalar, yumurtalar gibi birçok Meksika ana yemeklerinde ve diğer yemekler için dolgu olarak kullanılır. Dikenli incirler çok tatlıdır ve bitkinin hemen dışında çiğ olarak yenebilir.
Bu meyve verimsiz ve tarıma elverişli olmayan topraklarda da yetişir. Türkiye'de ise Akdeniz Havzası bölgesinde yaygın olarak bulunan bir meyvedir. Dikenli incir Mersin, Anamur, Tarsus bölgesinde tamamen doğal olarak yetişir.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Kaktüs meyvesi, içerdiği betalain ve potasyum sayesinde sindiriminizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Potasyum, yiyeceklerin daha iyi emilmesine yardımcı olurken, betalainler anti-inflamatuardır ve sindirim sisteminizi korumaya yardımcı olur.
Dikenuçlarını Güzelce temizledikten sonra 2 cm boyunda kıyarız. Sonra ocakta sapları biraz yumuşayıncaya kadar haşlanır, haşlanan diken uçları süzdürülür ve bol soğuk suyun içinde yarım saat bekletilir. Sonra tekrar süzgeçe alınır ve poşetlere koyulup dondurucuda ki yerini alır.
Türkiye'de dikenli incir sadece Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Antalya ile Güney Ege sahillerinde doğal olarak yetişmektedir. Bu bölgelerde doğal olarak yetişen dikenli incir yaz aylarında toplanarak yerel pazarlarda satılmaktadır.
Belirtilen bölgelerde yetişen meyvenin günde en fazla 2-3 adet ve çekirdekleri çıkarılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Araştırma, biyolojik ve tıbbi aktivite çalışmaları ile derinleştirildiğinde, ülkemiz ve dünyadaki tamamlayıcı tıp ile aromatik bitki çeşitliliğinin sürdürülmesine katkı sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri