Enfeksiyon riski taşıyan yanıklarda enfeksiyon riskini önlemek amacıyla kremler kullanılabilir. Oluşan yanık yarasının iyileşmesini hızlandırmak amaçlı kremler kullanılabilir. Daha sonra da oluşan yanığa bağlı izi gidermek için iz giderici kremler kullanılabilir.
Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir. Yanık bölgesindeki su dolu kabarcıklar korunmaya çalışılmalıdır. Uygun pansumanlar ile takip edilir.
Yanık izi için özel jeller vardır. Yine yaralar iyileştikten sonra yanık izi için kantaron yağı ve içerikli kremler de fayda sağlayabilir. Yanık izi mutlaka güneş ışınlarından korunmalıdır.
Ciltte meydana gelen yanıklardan sonra oluşan yanık izleri için antibiyotik merhemler, yanık kremi, ağrı kesici, aloe vera jeli, masaj ve basınç terapisi, lazer terapisi ve çok şiddetli durumlarda ameliyat yöntemi tercih edilir. Yanık izine iyi gelen durumlar şu şekildedir: Antibiyotik merhemler. Yanık kremi.
Derinin alt dokularına kadar işleyebilen kaynar çay, birinci, ikinci ve üçüncü derece ciddi yanıklara yol açar. Yanığın seviyesine göre tedavide antibiyotikli merhem ve ağrı kesici kremler kullanılır. Sürekli olarak soğuk bir bezle kompres yapmak ve bölgeyi nemli tutmak gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler arasında derinlik, yaygınlık, bölge, enfeksiyon riski, yaş, solunum yoluyla görülen zarar, önceden var olan hastalıklar bulunur. Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Kaynar Su Yanıkları
Bu tür yanıklarda, yanan bölge musluktan akan suyun altında 15 dakika kadar bekletilir. Kaynayan suyun sıcaklığı, deriyle temas süresi ve alanına göre üçüncü derece yanığa neden olabilir.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
Limon: Limonun cilt beyazlatma özelliği vardır ve yanık izinin üzerine düzenli olarak sürüldüğünde, renginin açılıp izlerin yok olmasına katkısı olur. Lavanta yağı: Günde birkaç kez yanık izinin üzerine damlatılırsa ya da temiz bir beze damlatılıp yara izi silinirse, izin geçmesine yardımcı olacak bileşenler içerir.
Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.
Ameliyat veya geçirilen bazı kazalara veya yanıklara bağlı izlerin tedavisinde çok çeşitli yöntemler vardır. Erken dönemde kremler, silikon jel gibi uygulamalar ile izler yumuşatılmaya, renkleri açılmaya çalışılır. Geç dönemde ise yararlı olacağına inanılıyorsa, skar revizyonu denilen cerrahi işlemler yapılabilir.
Bir yanık durumunda acilen yapılması gereken ilk eylem yanık olan bölgenin soğuk suya batırılmasıdır. Soğuk su veya soğuk kompres uygulaması ile yanığın şiddetini azaltabilirsiniz ancak çok soğuk su kullanmamaya dikkat etmek önemlidir ki bu durum yanığın daha fazla tahriş olmasına neden olmasın.
Derece Yanık ile kıyaslandığında en belirgin farklılığı yanan bölgede içi su dolu kabarcıklar oluşması ve ağrının çok daha şiddetli olmasıdır. Derece Yanıklar sonucunda bölgede yara izi oluşabilir.
Yanık oluşan bölgeye patates dilimlerini yerleştirin. Üzerini bir sargı beziyle kapatabilirsiniz. Birkaç saat yanık izi olan bölgede patates dilimleri kaldığında, ağrıyı ve kaşıntıyı alacaktır. Birinci ve hafif ikinci derece durumlarda yanık izi çiğ patates ile önlenebilir.
Yanık cilt sabunlu su ile güzelce yıkandıktan sonra 2-3 dk soğuk su ile durulanmalıdır. Alkol, povidon iyot, oksijenli su gibi dezenfektan solüsyonlar yara iyileşmesini geciktirebilir bu nedenle kullanılmamalıdır. Nazikçe kurulandıktan sonra yanık üzerine ince bir tabaka vazelin sürülmesi yeterlidir.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür.
Yara ve yanık olan bölge uygun hijyenik kurallara göre temizlendikten sonra 3-5 mm kalınlığında bir tabaka halinde SİLVERDİN uygulanmalıdır. Steril eldiven ve/veya steril spatülle uygulanması önerilir. Gerekli olduğunda hasta hareketi nedeniyle kremin uzaklaştırıldığı bölgelere tekrar uygulama yapılmalıdır.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz.
Bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15-20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır, Giysiler çıkarılmalıdır, Hasta/yaralı örtülmelidir, Tıbbi yardım istenmelidir (112).
Doğru ve düzenli tedavi sonucu genellikle bir ve ikinci derece yanıklarda 2-3 hafta içerisinde iyileşme görülür. Bu iyileşme kişinin yaşına ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak değişebilir. Yanık derecesi arttıkça iyileşme süresi uzayabilir.
Evde Yanığa İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? Siyah Çay: Soğuk suda beklettiğiniz poşet çayınızı yanık bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu yöntem hissettiğiniz acıyı hafifletir. Aloe Vera: Evlerinizde kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bu bitkinin yapraklarında bulunan jel kısmını, yanık bölgeye sürebilirsiniz.
2.Derece Yanık
Deride kabarcıklar ile birlikte orta şiddetli ağrılar vardır. 2. Derece Yanıklar deride yara izi bırakabilmektedir.
Su toplaması olan yerler başta olmak üzere tüm yanık bölümü antiseptik yara bakım ürünleriyle temizlenir, pansuman yapılır. Eğer deri kaybı ve cilt altı dokularının açıkta kalması söz konusuysa lokal antibiyotikli ilaçlar kullanılması gerekebilir. Genellikle 2 – 3 hafta içerisinde yara iyileşmesi tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri