Sistemin en küçük parçası, mana birlikleridir. Bu mana birlikleri ise çekir- dek fonksiyonunu üstlenmiş bir mana birliği çevresinde birleşerek metin halkasını o- luştururlar. Mana birliklerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan kümeye metin halkası denir (Aktaş 1991: 68).
Olay zincirini oluşturan, art arda birbirine bağlanan ve bir bütünün parçaları olarak işlev gören olaylara ise “olay halkası” adı verilmektedir. Nasıl bir zincir halkalardan oluşur ise olay zinciri de olay halkalarından oluşan bir bütündür.
Tarık Buğra, bu eserinde hem bu ortamın demokrasinin yüce siyasal değerleri ve amaçları ile muhataralı ilişkisini sorguluyor, hem de bu ortam ve insan ilişkileri bağlamında bir aşk hikâyesini aşk kavramının labirentlerinde dolaştırarak anlatıyor.
Dönemeçte romanı Tarık Buğra'nın çok partili hayata geçiş dönemini, bu sürecin getirdiği olumlu ve olumsuz durumlarla bu sürecin toplum ve aydın üzerindeki tesirini, Doktor Şerif, Handan ve Orhan arasındaki aşk üçgeninin arka plânında veren bir dönem romanıdır.
Olayların gerçekleştiği zaman kendine mahsus bir mantığı gerektirir, yani "kurmaca zaman"dır. Anlatıcı, vaka zamanına şahit değilse, vaka zamanının yanında "anlatma zamanı"ndan söz edilir; bu zaman da kurmacadır.
İlgili 15 soru bulundu
Yaban, ilk olarak 1932 yılında Kadro Dergisi'nde yayımlanmıştır. Yakup Kadri de o dönemde Kadro Dergisi'nin yazarları arasındadır. Romandaki olaylar, 1922 yılında geçer ve bu yıllarda Türk milleti bir kurtuluş mücadelesi vermektedir. Bu mücadele, vatanın her yerinde sürmektedir.
Romanın ana karakteri olan Ahmet Celal, Yaban'da üzerinde gerçek anlamda durulan, iç dünyası gerçek anlamda okuyucuya gösterilen tek karakter olarak tanımlanabilir. Ahmet Celal'in romandaki temel rolü, Türk aydını ve Türk köylüsü arasındaki derin uçurumu göstermektir.
Yaşam biçimlerinin çatışması sonucu köylüler Ahmet Celal'i bir yabancı olarak görürler, dışlarlar ve ona “Yaban” şeklinde bir ad takarlar. Romanın adının da Yaban konması şu şekilde açıklanmaktadır: “Yazar romanın adını Yaban koymuştur. Buradaki yabanlık kavramında elbette fiziki bir yabanilik yoktur.
* Edebiyatımızın tezli roman yazarlarındandır. Edebiyatımızın ilk tezli romanı Yakup Kadri'nin Yaban'dır.
Roman I. Dünya Savaşı yıllarından başlayarak Sakarya Meydan Muharebesi'ne kadar olan zamanı kapsar. İç Anadolu Bölgesi'nde Porsuk Çayı civarında bulunan bir köyde yaşanır.
Çalışmaya konu olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Yaban adlı romanı Türk edebiyatında I. Dünya Savaşı'nın bitimiyle birlikte Sakarya Savaşı'nın sonuna kadar olan zaman sürecinde, bir Anadolu köyünde, köylülerin Kurtuluş Savaşı'na ilişkin davranış ve düşüncelerini, köyün durumunu bir aydın gözüyle veren önemli bir ...
Romandaki olaylar, 1922 yılında geçer ve bu yıllarda Türk milleti bir kurtuluş mücadelesi vermektedir. Bu mücadele, vatanın her yerinde sürmektedir. Yazar, milli mücadeleyi bir çatışmalar eşiğine çekerek, aydın ile köylü arasındaki uçurumu gözler önüne serer.
Öz. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Millî Mücadele yıllarında milleti yeniden bilinçlendirmek amacıyla kaleme aldığı Yaban adlı romanında, halk ve aydın tabaka arasındaki kopukluğu, iletişimsizliği ve yabancılığı ortaya koyar.
Vaka (olay) zamanı, hikayenin başlama noktası ile bitiş noktası arasında geçen zamandır. Vaka zamanı, nakledilen olay örgüsünün içinde yaşandığı zamandır.
Nesnel zaman, zamanı, doğal, fiziksel dünyanın bir nesnel öğesi olarak görür. Buna göre zaman, doğrudan deneyimlenmeyen bir olgu olmakla birlikte doğanın öteki nesneleri gibi, fiziğin laboratuvara sokulabilen nesnelerinden farksızdır.
B-Nitel Zaman/ Tinsel Zaman/ Psikolojik Zaman
Tarih, insanın içindeki eski imgesinin zaman, mekân ve olay dizgesi içinde anlam kazanmasının kavramsal adıdır.
Yazar, Sakarya Savaşından sonra düşmanın yakıp yıktığı bölgelerde yapılan inceleme gezisinde gördüklerini anlatmıştır. Roman, anı biçiminde yazılmıştır. Yazar eserini, Kurtuluş Savaşı sıralarında, bir Anadolu köyüne yerleşen Ahmet Celâl'in anı defteri olarak sunar.
Romanın olay örgüsü, savaşta kolunu kaybetmiş gazi bir asker olan Ahmet Celal'in vatan uğruna kendisi de dahil bütün Türk insanın büyük fedakarlıklar yapmasının oldukça farkında olduğu bir dönemde gittiği köyün insanlarının, yaşanılan işgal ve seferberliğin ciddiyetinden bir haber olması yüzünden başlayan çatışma ...
Yakup Kadri Karaosmanoğlu realizm akımından etkilenmiştir.
Öyküleyici ve betimleyici anlatımın kullanıldığı bu eserin tezli roman olarak nitelendirildiği söylenebilir. Yaban romanının başkişisi Ahmet Celal karakteridir. Kurtuluş Savaşı temasının işlendiği bu eserde ana karakter olan Ahmet Celal'in bakış açısı, deneyimleri ve dönüşümü temel alınmıştır.
Romanın ana mekanı olan köyün, hangi köy olduğu ve tam olarak nerede yer aldığı romanda açık bir şekilde belirtilmez. Ahmet Celal, köyün Porsuk Çayı'na yakın ve bölgedeki önemli yerleşim birimlerinden Sivrihisar'ın civarında olduğunu ifade eder.
Emine; İsmail'in eşidir, Mehmet Ali'nin de kız kardeşidir. Aynı zamanda Celal'in özel ilgi duyduğu bir kadındır. İsmail ise Yaban kitabında, Emine'nin eşi olarak hayat bulmuştur.
Yazar bu kitabında, Ankara'dan yola çıkarak Türkiye'deki sosyal gelişimi yansıtmaya çalışmıştır. Romanın kahramanı Selma Hanım, bu üç dönemi birbirine bağlar. Selma Hanım'ın özel hayatında yaşadığı maceralı üç ayrı dönem, Ankara'nın da üç ayrı dönemini yansıtır.
Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri