Millî eğitim bakanlığı okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliğinin 31.maddesinin 3.fıkrası der ki: Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrenciler ile özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz.
Sürekli devamsızlığı olan, okula hiç gelmeyen kaynaştırma öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılır.
(MEB OÖE ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği madde 12/ 5) Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların nakilleri, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula yapılır.
a) Velinin yazılı talebi ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Biriminin kararı doğrultusunda, ilkokulda kaynaştırma öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir.
Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. AÖL sisteminde öğrenci başardığı dersin kredisini kazanır.
İlgili 28 soru bulundu
Kaynaştırma öğrencisi, ilköğretim süresince tüm sınıflardan geçme hakkına sahiptir. Özel davranış sorunları var ise, rehber öğretmen tarafından desteklenir. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla beraber olarak sosyalleşmeleri sağlanır. Kaynaştırma öğrencisi olabildiğince ön sıralara oturtulmalıdır.
RAM raporları genellikle 1 yıllık olarak düzenlenir. Bireyin ekstra bir özel durumu var ise 6 aylık, bazı durumlarda da 2 yıllık olarak düzenlenebilir. Fakat RAM raporlarının standart süresi 1 yıldır.
Mevcut düzenlemeye göre bu okul mezunlarımız, yükseköğretime devam edemiyorlar. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinde yeni bir düzenlemeye gidiyoruz. Düzenleme yürürlüğe girdiğinde artık bu okul mezunlarımız, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YKS) girebilecekler.
Uyum güçlüğü olan çocuklar, Otistik çocuklar (Belirtilerinden Tedavisine Otizm Hakkında Bilmen Gereken Her Şey), Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar kaynaştırma eğitimi alabilir.
Şöyle ki; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği gereği hem de 2017/28 nolu Genelge (Kaynaştırma Bütünleştirme Yoluyla eğitim uygulamaları) gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur. Bu zorunluluk yasa gereğidir.
Rapor iptal edilmez hocam Verilen karara bireyin velisi karar tarihinden itibaren 60 gün içinde, okul ise 70 işgünü izleme sonrasında itiraz edebilir. İtiraz İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunda görüşülür, itirazınız olumlu veya olumsuz değerlendirebilir.
g) Okul ve kurumlarda, kaynaştırma yoluyla eğitim alacak bireylerin bir sınıfa en fazla iki birey olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır.
-TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME YOLUYLA EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEN ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM MESLEK LİSELERİNE KAYITLI OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZLIK SÜRESİ 20 GÜNÜ GEÇMEMEK KAYDIYLA TOPLAM DEVAMSIZLIK SÜRESİ 70 GÜN OLARAK UYGULANIR.
Okullarda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin bir sınıfa en fazla iki(2) öğrenci olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır.
Öğrencilerin kaynaştırma öğrencisini kabul etmesi ve ona yardımcı olması sağlanmalıdır. Çocuklara başarabileceği görevler verilmeli, başarısız olduğu noktada bırakılmamalı, öğrenmeyi yetersiz hale getirecek sözler söylenmemeli, başarısı ödüllendirilmelidir.
Bir öğrenci Destek Eğitim Odasında haftada kaç saat eğitim alabilir? ders saati, öğrencinin haftalık toplam ders saatinin %40'ını aşmayacak şekilde planlanır. İlkokul öğrencileri için bu süre haftada 12 saate, Ortaokul öğrencileri için14 saate denk gelmektedir.
KİMLERE UYGULANIR? Kaynaştırma eğitimi ile özel gereksinimli çocuklar kendi akranlarıyla birlikte eğitim alabilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yeteneklerini doğru kullanabilmesi ve normal hayata karışması için kaynaştırma eğitimi alabilir.
A- ZİHİNSEL ÖZÜRLÜ ÇOCUKLARIN KAYNAŞTIRMA YOLUYLA EĞİTMİ
1. Zeka bölümü 25-44 arasında olan Öğretilebilir zihinsel özürlüler, 2. Zeka bölümü 45-75 arasında olan Eğitilebilir zihinsel özürlüler. Bizim burada üzerinde duracağımız grup eğitilebilir zihinsel özürlüler olacaktır.
Unutulmamalıdır ki , özellikle üniversite giriş ve yerleştirme sınavları sonrasında, engelli aday da istediği bölümü ve üniversiteyi tercih etme hakkına sahiptir.
Kaynaştırma öğrencisi, özel eğitime ihtiyacı bulunan bireylerin kendi akranları ile birlikte eğitim ve öğretim görmesine imkan tanıyan bir sistemdir. Bir diğer ifade ile kaynaştırma öğrencisi engelli ve engelli olmayan bireyleri yan yana getirmektedir.
Alabilir.
Ram raporu sicile işlenir mi: Evet Ram raporu alındığında bireylerin geçmişine işlemektedir.
Eğitim alabilmek için çıkaracağım raporlar ileriki yıllarda sorun teşkil eder mi? Devlet hastanesi ve rehberlik araştırma merkezinden alınan raporlar çocuğunuzun özel eğitim alabilmesiyle alakalı olup iş ya da askerliğe mani değildir.
Okula gitmeyen bireyler, ikamet ettikleri İlçe'nin Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden, okula giden bireyler ise, devam ettikleri okulun bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezinden RAM raporunu alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri