Kayısı çekirdeğinin siyanür içeriği 0.122 - 4.09 mg/ gram arasında değişmekte, ortalama 2.92 mg/gram ol- duğu bilinmektedir(3). İnsanlar için siyanürün öldürü- cü dozu 0.56 mg/kg - 1.52 mg/kg(4).
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Ağızdan alınan bazı meyvelerin çekirdeklerinde bulunan “amigdalin” adlı madde, bağırsaklarda çözünerek son derece zehirli olan “siyanid”in ortaya çıkmasına neden olur.
Gün içinde 30 adetten fazla tüketilen kayısı çekirdeği, zehirlenmeye neden olur. Beslenme uzmanları ölçülü tüketmenizi sık sık vurgular. Kayısı çekirdeğini tüketmeden ve kayısı çekirdeği yağını kullanmadan önce uzmana danışmanız gereklidir. Olası bir zehirlenme durumunda mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı yaşanır.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
İlgili 16 soru bulundu
KAYISI. A vitamini ve potasyum bakımından çok zengindir. Fazla tüketildiğinde sindirim sisteminizin hızla çalışmasına yardımcı olur. Kasların ve beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlar; cinsel gücü artırır.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Kayısı Çekirdeği Nasıl Yenir? Farklı yöntemler kullanmak suretiyle kayısı çekirdeği tüketim imkanı tanımaktadır. Çiğ olarak direkt tüketilmesi ile beraber aynı zamanda özellikle yağ haline getirilmek suretiyle yaygın şekilde değerlendiriliyor. En önemlisi çiğ olarak tüketmek olarak ifade edilir.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Bir insanı zehirleyecek kadar siyanürün salımı için, 100'den fazla çekirdeğin aynı anda çiğnenerek ya da toz haline getirilerek tüketilmesi lazım.
Kayısı çekirdeği hakkında uyarılar
Sonuç olarak, gerçek bir vitamin olmadığı halde B17 vitamini olarak anılan kayısı çekirdeği özütü amigdalin toksiktir ve sağlık açısından zararları vardır. Kanser tedavisinde etkinliğine dair bir kanıtı yoktur.
Kayısı çekirdeğinin içinde A, D, K ve E vitaminlerinin yanı sıra kanserle mücadele önemli bir etki sahibi olduğu söylenen B17, başka bir isimle laetril adı bir madde de yer alıyor. Bu nedenle kayısı çekirdeği birçok konuda vücudun yanında yer alabiliyor.
Gerek acı kayısı çekirdeği kullanıldığında gerekse de amigdalin kullanıldığında kanserli hücreler üzerinde olumlu etkisi olduğu ispatlanmış oldu.
"Kayısı, erik elma, kiraz ve şeftalinin tohumu ve çekirdeklerinde bulunan 'amigdalin' denilen bir maddeden de siyanür üretilebiliyor. Onun için bunların çekirdeklerinin tüketilmesi tehlikeli. Bu besinler tüketildiğinde siyanür ortaya çıkabiliyor. Çok tehlikeli bir madde.
Faydaları ile bilinen acı kayısı çekirdeğinin bazı zararları da bulunmaktadır. Buna göre günde 60 taneden fazla acı kayısı çekirdeği tüketmek ciddi zehirlenmelere neden olmaktadır. Bu şekilde acı kayısı çekirdekleri kişiyi koma haline de sokabilir. Bu şekilde fazla acı kayısı çekirdeği tüketmek ölüme dek varabiliyor.
5. Kiraz Çekirdeği: 1-2 Adet (Eğer ısırırsanız) Kiraz çekirdeğinin ölümcül olabileceğini düşünür müydünüz? Kiraz çekirdeğini ısırdığınız an içinden siyanür salgılamaya başlayacaktır.
Zeytin çekirdeğinin yararlı olduğunu belirten beslenme uzmanları, zeytin çekirdeği yutulduğunda bağırsakların tıkanmadığını yutulan zeytin çekirdeğinin vücudumuzda bulunan enzimler ve mide asitleri sayesinde eritilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.
Kayısı, şeftali, kiraz, acıbadem, badem ve elma gibi meyvelerin çekirdek ve tohumlarında bulunan siyanojenik amigdalin maddesi vücutta çeşitli enzimatik reaksiyonlar sonucu hidrojen siyanüre dönüşerek özellikle çocuklarda zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Kayısı çekirdeğinin içeriğinde yer alan vitaminler sindirimin kolaylaşmasına yardımcı oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek dış etkenlere karşı vücut direncini yükseltiyor. Kayısı çekirdeği düzenli bir şekilde tüketildiğinde kan basıncını düzenler. Kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir.
Dikkat! Kayısı çekirdeği siyanür içerdiğinden fazla sayıda tüketildiğinde zehirliyor.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 171,00 TL.
Önemli sağlık sorunlarına neden oluyor
Ortaya çıkan siyanid hızlıca bağırsaklarda emildikten sonra; kan hücreleri, dalak, beyin, akciğer ve kalp başta olmak üzere tüm dokulara yayılır ve hücrelerin oksijen kullanmasını engelleyerek ağır klinik tabloya yol açar" diye konuştu.
Acı kayısı çekirdeği yüksek amigdalin içeriği nedeniyle siyanür zehirlenmelerine yol açabilir.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri