Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
2017 yılında dünya kuru kayısı üretimi 227 bin ton olup Türkiye 142 bin ton üretim ile %63'lük bir paya sahiptir. Ülkemizi İran (%14), Özbekistan (%4) ve Çin (%3)'lük pay ile takip etmektedir.
Bilim dünyasında Prunus Armeniaca olarak adlandırılan kayısı ülkemizde yerleşik kanıya göre anavatanı Malatya olarak bilinmektedir.
Doğrulanmış Cevap
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişir.
Kayısı, nispi nemin çok yüksek olduğu Karadeniz sahilleri ve kışları çok soğuk geçen Doğu Anadolu Bölgesinin bazı kesimleri dışında, Türkiye'nin hemen her yerinde yetişmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.
Ülkemizde kayısı denince ilk akla gelen şehir Malatya aynı zamanda Anadolu'nun en eski eserlerinden bazılarına ev sahipliği yapan bir yer.
Kayısı meyvesi Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir.
Doğrulanmış Cevap
Kayısının ana vatanı Kuzey Çin' dir. Kayısı aynı zamanda tüm Akdeniz ülkelerinde de yetiştirilmektedir. Kayısı ülkemizde her bölgede yetiştirilmektedir fakat en iyi yetiştirildiği bölge Malatya bölgesidir.
Kayısı Kelimesi 6 harften oluşur. Kayısı, Haziran - Ağustos... Ayın da yetiştirilmektedir.
Malatya'ya özellikle dünya kayısı başkenti diyoruz.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'ya özel toprağın ve iklim özelliklerinin buluşmasıyla yetişen kayısılar, lezzet açısından da pek çok ülkede yetiştirilenlere fark atıyor.
Ülkemizde Malatya yöresinin kayısısı oldukça meşhurdur. Daha çok zerdali adıyla bilinen kayısı yaş haliyle yazları kuru haliyle de kışları daha fazla tüketilmektedir.
Satın aldığınız kayısı fidanı klasik anaçlı yani kök sistemine sahipse meyve vermesi, çoğunlukla 4 yılı bulur. Dikilen kayısı fidanı bodur ya da yarı bodur bir meyve fidanı ise, 1-2 yıl sonra rahatlıkla o ağaçtan ürün alabilirsiniz.
Kayısı bol güneş isteyen bir bitkidir. Tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği olan yüksek toprakların tercih edilmesi gerekir. Organik içeriği ne kadar yüksek ise toprak o kadar verimli olacaktır.
Sera ortamında yetiştirilen ağaçlar filizlenmesinin ardından torf bakımından zengin, temizlenmiş olan toprakların bulunduğu alanlara alınarak, büyümesi beklenir. Bir kayısı ağacı 4-5 yıl arasında meyve verme aşamasına gelmektedir.
Temmuz'un sevilen meyvelerinden kayısı, iştah açıcı özelliğiyle demir bakımından oldukça zengindir.
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
Birkaç ilimiz hariç diğer illerimizde şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde üretimin %49'u ve ağaç sayısının %41'i ile Marmara Bölgesi (özellikle Bursa) başta gelmektedir.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
"Malatya kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiş olmasıyla beraber, Malatya kayısı çekirdeğinin tescillenmiş olması çok önemli. Bu belgeler, Avrupa'da ve dünyada çok önemli prestij belgeleridir.
Türkiye, yılda 750.000 ton üretimle dünyanın en büyük kayısı üreticisidir. Özbekistan 493.842 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. İran, yıllık 342.479 ton üretimle üçüncü büyük kayısı üreticisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri