Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler: İçerdikleri yüksek vitamin oranına rağmen maalesef en çok gaz yapan besinler arasında bulunuyorlar.
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz kolon sağlığını desteklemekle birlikte; bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlamaktadır. Günde 3-4 tane kayısı tüketimi kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilmektedir. Gaz ve kabızlık sorunlarında kayısıyı komposto olarak tüketmek uygundur.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar.
Yüksek bir lif kaynağı olduğu için hazmı kolaylaştırarak sindirimi hızlandırır. Şişkinliği önleyen kuru kayısı kabızlık sorununa iyi gelir.
Bu nedenle özellikle kabızlığın geliştiği durumlarda her sabah 1-2 kuru kayısı ve gün içinde zeytinyağlı salatalar tüketilmesi öneriliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Çok fazla gün kurusu tüketildiğinde ishale neden olabilir. Ölçülü oranda tüketmek hatta gün içinde 3-4 adet tüketmek en doğru seçim olacaktır.
Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler: İçerdikleri yüksek vitamin oranına rağmen maalesef en çok gaz yapan besinler arasında bulunuyorlar.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Kayısı bol miktarda vitamin içerir. Zengin bir A vitamini, potasyum ve lif kaynağı deposudur. Ancak meyveye duyarlı bireyler arasında alerjiye sebep olabilir. Kayısı alerjisi duyarlılığı olan çok sayıda insan, özellikle huş ağacı polenine karşı ve diğer meyvelere karşı da aşırı duyarlılık gösterebilir.
2)Meyve tercihinizi kayısı, incir, üzüm, erik, kavun, karpuz gibi laksatif etkili meyvelerden yana kullanın. Bu besinler laksatif (bağırsak yumuşatıcı) etki göstererek dışkı hacminizi arttırır ve dışkınızın daha yumuşak hale gelmesini sağlar.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Kayısı %100 doğal bir besindir ve herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak, zengin lif içeriği nedeniyle çok fazla tüketildiğinde ishal, karın ağrısı gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Kuru kayısı içerdiği diyet lifi sayesinde beslenmenizde yer verebileceğiniz bir besindir. Ancak “kayısı zayıflatır” gibi bir iddia doğruluğu kanıtlanmamış bir iddiadır. Ayrıca kuru kayısı kalorisi, kilo vermeye çalışıyorsanız sorun teşkil edebilir. Bu noktada taze kayısı tüketmeniz daha doğru olacaktır.
Düzenli olarak kuru kayısı ve buna ek olarak sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmesi halinde iç organların daha sağlıklı kalması ve hastalıklardan korunması mümkün görülmektedir. Kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olmaktadır. Kalp ritmini koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır.
Midede yanma ve gastrit gibi problemleri olanlara kayısı tavsiye edildiğini anlatan Altuntaş, kayısının kalp sağlığı ve kanser hastalığı üzerindeki iyileştirici etkilerini şu sözlerle anlattı: "Mide problemi yaşayanlar aşırı şekerli ve asitli meyveler tüketememektedir. Bu grup için kayısı tüketimi idealdir.
Zengin besin değeri ile tam bir şifa kaynağı olan kuru kayısı; sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissi sağlar, kilo kontrolüne yardımcı olur ve kabızlığa iyi gelir. Yapılan araştırmalar kuru kayısı tüketimi ile uzun ömür arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlar. Günde 3-4 adet kayısı kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilir. Doğal bir lif deposu olan kayısı hastalıklara karşı koruyor.
Kayısıya karşı gıda intoleransı, kayısı alerjisinden farklıdır. Şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık, mide bulantısı ve mide ağrısı rahatsız edici olsa da, bunlar kayısıya karşı alerjinin değil, intoleransının belirtileridir. Kayısı intoleransı, vücudunuzun kayısıları iyi sindiremediği anlamına gelir.
Aşırı meyve şekeri: Kuru erik, kuru üzüm, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, üzüm ve elmadan yapılan meyve suları, gaza neden olabilir.
En çok gaz oluşturan meyveler portakal, erik, armut, kayısı, şeftali ve greyfurttur.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri