Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
"Malatya kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiş olmasıyla beraber, Malatya kayısı çekirdeğinin tescillenmiş olması çok önemli. Bu belgeler, Avrupa'da ve dünyada çok önemli prestij belgeleridir.
"Dünya Kayısı Başkenti" Malatya'da üretilen kayısılar, hem lezzetleri hem kaliteleri hem de büyüklükleri bakımından dünyada ilk tercih edilen meyveler arasında yer alıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
Dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını Malatya karşılıyor. Iğdır ve Anamur'da yetişen kayısı ile Malatya'da yetişen kayısılar arasında fark vardır. Diğer kayısılar yalnızca sofralık olarak ikram edilebilirken Malatya kayısısı fırınlanarak, güneşte kurutularak da ikram edilebilir.
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'ya özel toprağın ve iklim özelliklerinin buluşmasıyla yetişen kayısılar, lezzet açısından da pek çok ülkede yetiştirilenlere fark atıyor.
Ülkemizde Malatya yanı sıra, Erzincan, Iğdır, Elazığ, Kars, Mersin, Muş ve Hatay'da yoğun olarak yetiştirilir, naturel formüllerle hazırlanarak sofralarınıza ulaştırılır.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Hasanbey
Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir. Hasanbey kayısının meyveleri iri, dokusu sert ancak tatlı ve yaklaşık 40-45 g ağırlığında olur. Sert dokusu yola dayanımını artırdığı için büyük tüketim merkezlerine satışa sunulmak üzere rahatça gönderilebilirler.
Toprak İsteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, arazinin bol güneş gören güney yönlerinde, derin, geçirgen, az meyilli, sıcak ve besin maddelerince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu top- raklarda iyi gelişme gösterir ve meyve kalitesi artar.
Kimi yörelerde yaban kayısısı adıyla da bilinir.
Gülgiller familyasından olan bu kayısı türü ülkemizde Akdeniz havzasında yetişir. Orta Anadolu bölgesinde tüm kayısı çeşitlerine zerdali denilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre ''kayısı'' olarak yazılmaktadır. Günümüzde genellikle ''kaysı'' olarak hatalı yazılır. Pazardan kayısı ve çilek aldım. Kayısı kompostosu yapmak için tarifleri inceliyorum.
III. Bin yılda o meyveye 'armanu' (yani Ermeni), Ermenistan'a da 'Armani' (Kayısı ülkesi) adını veriyorlardı.
Kayısı, nispi nemin çok yüksek olduğu Karadeniz sahilleri ve kışları çok soğuk geçen Doğu Anadolu Bölgesinin bazı kesimleri dışında, Türkiye'nin hemen her yerinde yetişmektedir.
Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısı piyasaya çıkmaya başladı.
Kayısı, yaz mevsimi meyvesidir. Mayıs-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve manavlarda kayısının en lezzetli haline rastlamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri