Yaprak ve faydalı otların tüketilebilir hale dönüşmesinde etki gösteren bitki çay süzgeci, kullanıcıya bardak içi bir kullanım sunar. Bardak içi kullanımda tercih ettiğiniz bitkileri ürün içerisine yerleştirerek bardağa koymanız ve bir süre beklemeniz, hazırlanma süreci için yeterlidir.
Çay süzgeci; klasik çay demleme yöntemlerinde kullanılan çay demlendikten sonra bardağa eklenirken bardak üzerine konulup çay yapraklarının bardağa geçmesini engelleyen haznesiz çeşidi ve içerisine yaprak çay eklenip kapatılabilen bardakta veya demlikte çay demlemeye yardımcı hazneli çeşidi ile 2'ye ayrılmaktadır.
Su kaynama noktasına geldiği anda çay makinenizi kapatın ve temizleyicileri ekleyin. Limon tuzu, sirke ve karbonat gibi malzemelerle hazırladığınız karışımı bir süre beklettikten sonra durulayarak pırıl pırıl bir çaydanlığa sahip olabilirsiniz.
çay süzgeci, paslanmaz çelik, 15 cm.
İlgili 26 soru bulundu
Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım. Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Çaydanlığın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ilave edin. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki bu suyu 15 dakika kadar kaynatın ve su ile durulayın. * Kaynar suyun içinde erittiğiniz kaya tuzu ve sirke ile hem kararan çaydanlık içlerini ve hem dışını parlatabilirsiniz.
Aşağı ve yukarı doğru hareket eden pistonu yavaş yavaş aşağıya indirin. Böylece içeceğin demlenmesini sağlarsınız. Pistonu hızlı şekilde aşağı ve yukarı doğru hareket ettirirseniz, cam haznenin dışına doğru taşma meydana gelebilir. 200 ml sıcak su için 1 tatlı kaşığı kahve yeterli olmaktadır.
Çay demlenirken önce çayın ardından kaynamış suyun konulması sık yapılan hata olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bu sayede çay demlenmiş değil, haşlanmış oluyor. Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor.
1 kg çaydan, farklı sayılarda çay çıkar. Ancak ortalama olarak yoğun aromaya sahip çayda 350 ile 400 bardak, daha hafif çaylarda 300 ile 350 bardak arası çay çıkmaktadır.
Kaya Tuzu ve Sirke ile Çaydanlığınız İlk Günkü Gibi Olacak
Öncelikle çaydanlığın içine kaya tuzu ve sirke döküp karıştırın. Ardından iyice kaynatın. Sonrasında çaydanlığı bir süngerle ovarak temizleyin.
Porselenin naif, kırılgan yapısını güçlendiren teknolojik gelişmelerle beraber çaydanlıklar hem ocaklarda hem fırınlarda kullanılabiliyor.
Çaydanlık gagasının alt tarafındaki keskin kenar en önemli rolü oynar: bir damla oluşur, kenarın hemen altındaki alan daima ıslak kalır. Bu damlanın boyutu, sıvının çaydanlıktan dışarı akma hızına bağlıdır.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler. Ayrıca inşaat ve moloz artıklı yüzeylerin temizliğinde de kullanılabilir.
Yarım çay bardağı sirkeyi ve 1 su bardağı suyu çaydanlığın içine aktarın. Çaydanlığı ocağın üzerine alın ve içindeki karışımı kaynatın. Kaynayan karışım çaydanlığın içindeki kirecin büyük bir kısmını çözecek, kalanlar ise yumuşadığı için çok daha kolay çıkacaktır. İçindeki bu kaynayan karışımı dökün.
Demliğinizin içindeki sarı rengi gidermek için limon tuzu kullanabilirsiniz. Demliğin için suyla doldurun, suyun içine birkaç kaşık limon tuzu katın. Ardından suyu kaynatın. Böylece sararmayı temizleyebilirsiniz.
Karbonat ve Tuz
Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin. Çaydanlığın içini sünger yardımıyla ovun ve bol suyla durulayın.
Nihale, özellikle mutfakta kullanılan, sıcak eşyaların konulduğu zemine zarar vermesini önleyen mutfak gereçleridir.
Tek Demlikte Çay Tarifi Nasıl Yapılır? Ocağa yaktıktan sonra tek demliğe su doldurup kaynatıyoruz, kaynayan suyun üzerine 2 yemek kaşığı çay koyduktan hemen sonra altını kapatıp demlenmesini bekliyoruz 2-3 dk içinde demlenen çayı bardaklara koyip servis edebilirsiniz.
Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri