Yüksek bir lif kaynağı olduğu için hazmı kolaylaştırarak sindirimi hızlandırır. Şişkinliği önleyen kuru kayısı kabızlık sorununa iyi gelir.
Kabızlığa iyi gelir ve bağırsak hareketlerinizin hızlanmasını sağlar. Kayısıdaki C vitamini içeriği kalbi serbest radikallerden korur.
Yüksek besin değerine sahip olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri içeriğinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı ve kuru erik, çözüme ulaştıracaktır.
Kuru erik ile yapılmış hoşaf içeriğindeki pektin sayesinde sindirimi iyileştirir. Özellikle laksatif etkisi ile kabızlığı iyileştirir ve hemoroidi olan kişiler için önerilir. Kuru üzüm hoşafı potasyum bakımından zengindir.
İlgili 18 soru bulundu
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler tüketilmelidir.
Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler: İçerdikleri yüksek vitamin oranına rağmen maalesef en çok gaz yapan besinler arasında bulunuyorlar.
Sadece iki öğün tüketmenin mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyeceğini kaydeden Doç. Dr. Alper Yurci, kabızlık, ishal, karın ağrısı ve şişkinlik problemlerinin yaygın görülebileceğine dikkat çekti. Sıvı ve lifi bir arada barındıran hoşafın, bağırsak ve mide için ideal bir beslenme olanağı sunduğunu kaydeden Doç.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle birlikte tüketildiğinde veya hoşaf olarak içildiğinde kabızlığa iyi gelmesiyle bilinir. Bağırsakları rahatlatır.
Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Aşırı derecede ıkınma bağırsağın içini döşeyen tabakanın dışa doğru dönmesine neden olabilir. Bu duruma rektal prolapsus denir. Bazı hastalar sert ve kuru dışkıyı çıkaramazlar. Rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) biriken dışkı taşlaşır ve tıkanıklığa neden olabilir.
Türk kahvesi genel olarak dışkı içindeki sıvıyı çeker. Bunun yanı sıra dışkı katılaşacağı için kabızlığa da zemin hazırlanmış olur. Eğer kabız olunursa Türk kahvesinden uzak durulmalıdır. Türk kahvesi günlük olarak belli bir miktarda tüketilmelidir.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Bol su içilmesi gerektiğinin üzerinde sıklıkla duran Karatay, potasyumu yüksek yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. "Susuz kalırsak kabız oluruz. Tuzsuz kalırsak kabız oluruz." diyen Canan Karatay, "Kabızlıktan korunmak için türk kahvesi çok önemli. Türk kahvesi en yüksek antioksidandır.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
Lifli besinler tüketmek: Yüksek lifli yiyecekler yiyerek yeterli lif alımını sağlayın. Bol miktarda sıvı tüketimi: Özellikle yemek yerken ve yemekten sonra günde en az 1,5 litre su içirin. Egzersiz yapmak: Düzenli fiziksel aktiviteler bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar.
Besinlerin kalın bağırsağa gelene kadar emilmemiş suyunu emip vücuda kazandırmak ve vitaminleri vücuda almak görevidir. Sindirimin son olaylarını gerçekleştirir ve kullanılmaz artıkları ise vücuttan atılmak üzere anüse yönlendirir. Boşaltım organları dışkılamada değil idrar üretimi ve atılmasında görevlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri