Sonradan takılan xenon ne olursa olsun geçmiyor. Far yıkamalı ve mercekli araçta 6000k götürdük o da geçmedi. Xenon farda mercek olması sadece karşıdakinin gözünün kamaşmasına bi nebze engel olur. Muayeneden geçirmez.
geçmez. otomatik far yükseklik ayarlı xenon olması gerekiyor.
Aynen dediğin gibi, sonradan takılan bi-xenon mercekli farlar ile muayeneden geçilmiyor. Otomatik far yükseklik ayarı ve far yıkama şart.
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
Mercekli fara xenon sikinti olmaz tabiki ama muayenede sadece mercek yetmez , 4300-6000k dan şaşmayin derim yagmurda sikinti yaratabilir koyu olanlar . Orjinalden gelen ampul kablolarina baglayacaksiniz ama balanslarin sase aldigindan emin olun sikintiz kullanin .
İlgili 41 soru bulundu
Mevcut araç farları ve yansıtıcı halojen ampullere göre tasarlandığından, buraya takılan yönlü ışık kaynağı LED'ler, istenilen ışık dağılımını sağlayamıyor. Mercekli farlarda da benzer durum oluşuyor. Her açıda aynı miktarda ışık yaymayan LED'ler, mercekten ışık kayıpları ve gölgelerle dışarıya çıkıyordu.
Mercekli far sayesinde daha verimli ve kullanışlı bir model tasarımı ortaya çıkmıştır. Görüntü bakımından keskin hatlar oluşturan bu teknoloji, görüş mesafesini uzatıp kalitesini yüksek seviyede tutmuştur. Far ve ampul modellerine göre çok sayıda ürün modeli otomotiv sektöründe ürün olarak kendini gösterir.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Mercekli xenon ise sıkıntı olmaz. merceksizler hem yasak hemde karsı tarafı cok rahatysız edıyor. Mercekli dahi olsa eğer yukarıda yazdığım gibi otomatik yükseklik ayarlayıcı çalışmıyorsa 15 Şubat'tan beri muayeneden geçemiyor araçlar.
XENON (gaz deşarjlı) farlar
Gaz deşarjlı (XENON) far kullanan motorlu araçlarda, far yıkama, temizleme mekanizması ve otomatik çalışan far ayar mekanizması bulundurulması zorunlu olup, 2014 yılında yayımlanan kusurlar tablosuna kusur olarak eklenmiştir.
Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.
Mercek farlar genelde üst sınıf veya üst donanım paketlerine sahip araçlarda fabrikasyon olarak bulunur. Ancak sonradan yapılan işlem ile farlarınıza mercek özelliği kazandırabilirsiniz. Bu işlem temiz bir işçilikle yapıldığı takdirde sağlıklı bir şekilde kullanıma olanak sağlar.
Standart dışı xenon far taktıran araçlara "Karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde ışık donanımı kullanmaktan" 62 lira ceza kesilecek. Bu farların araçların orijinalinde bulunması halinde ise herhangi bir ceza uygulanmayacak.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
Photon Zero H4 2Plus Led Headlight
Mercekli far donanımlı halojen far ampulü kullanan araçlarda da düzgün odak noktası sağlar. Mükemmel aydınlatma sağlar. Tüv muayeneden sorunsuz geçer, 1 yıl Türkiye Distribütör firması garantidir.
Xenonlar ise merceksiz-yıkamasız muayeneden geçmez.
Yaydığı ışık parlaklığı ve ışığın ulaşma mesafesi dikkate alındığında en güçlü xenon far ürünleri arasında yer alan LED xenon sis farı modelleri, beyaz ışık yayar. Bu sebeple beyaz xenon far olarak da bilinir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu farı kullanmak yasak değil. Fakat bunların dışında kalan onay almamış Xenon far kullanımına ceza keslimektedir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu 64/1-b-5 doğrultusunda, yönetmelikte belirtilen esasların dışında ışık kullananlara 196 TL para cezası uygulanmaktadır.
Mercekli farlarda merceğin arkasında bir perde bulunur ışık perdeye çarparak reflektörden yansıma yaparak aydınlatma sağlar. Zamanla sıcağın etkisi ile reflektör kararma yapıp parlaklığını yitirir ve yansıtma yapamaz, bu da %60 aydınlatma kaybı demektir.
Bu tip farlarda tek bir HID-Xenon lamba ışık kaynağı olarak görev yapar ve uzun far istendiğinde bir mercek hareketi ile farlar daha uzağı aydınlatır. Mercek içerisindeki HID lamba zaten maksimum parlaklığına ulaştığı için uzun farın açılmasında tepki gecikmesi yaşanmaz.
Normal farlar özellikle de sonradan xenon takılmış merceksiz farlar karşıdan gelenin görüş açısını engellerken, mercekli farlarda sınırlandırılmış bir alana gönderilen ışıkla daha uzun bir menzili görerek, karşıdan geleni rahatsız etmeden yolunuza devam edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri