Kabızlığa ne iyi gelir? Kuru meyveler (kayısı, erik, incir vb.), az şekerli komposto, sebze yemekleri, iyi yıkanmış mevsim salataları, ananas gibi bol lifli taze meyveler kabızlığa iyi gelen alternatiflerdir.
Kabızlığa iyi gelir ve bağırsak hareketlerinizin hızlanmasını sağlar. Kayısıdaki C vitamini içeriği kalbi serbest radikallerden korur.
Kayısı oldukça iyi bir lif kaynağıdır ve bir meyvenin suyu elde edilirken genelde tüm lif içerikleri boşa gider. Ancak kayısıda bu durum mevcut değil ve liflerini koruması nedeniyle kabızlığa iyi gelir. Meyvenin laksatif özellikleri bağırsak hareketlerinizin hızlanmasını sağlayacaktır.
Kuru erik ile yapılmış hoşaf içeriğindeki pektin sayesinde sindirimi iyileştirir. Özellikle laksatif etkisi ile kabızlığı iyileştirir ve hemoroidi olan kişiler için önerilir.
– Lif oranı yüksektir. Bu yüzden sindirim sistemininin verimli çalışmasına yardımcı olur. – Kabızlığa iyi gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler tüketilmelidir.
Erik, elma, armut, üzüm gibi meyvelerden taneli ve kabuğuyla yapılmış kompostolar kabızlık probleminizi çözecektir.
Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler: İçerdikleri yüksek vitamin oranına rağmen maalesef en çok gaz yapan besinler arasında bulunuyorlar.
Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı ve kuru erik, çözüme ulaştıracaktır.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz kolon sağlığını desteklemekle birlikte; bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlamaktadır. Günde 3-4 tane kayısı tüketimi kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilmektedir. Gaz ve kabızlık sorunlarında kayısıyı komposto olarak tüketmek uygundur.
Vücuttaki yararlı bakteriler lifli besinlerden hoşlanıyor. Lif bakımından en zengin yiyecekler ise meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşuyor. Sarımsak, yer elması, muz, elma, yaban mersini ve nohut Bifidobakteri gibi yararlı bakterileri besliyor.
Kefir, probiyotik yoğurt, kımız, tarhana, boza, turşu, ekşi mayalı ekmek gibi fermente besinler bağırsaklardaki probiyotik bakterileri arttırarak bağırsak problemlerinizin çözüme kavuşmasında yardımcı olacaktır. Asitli gıdalardan uzak durun!
Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar.
Üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle birlikte tüketildiğinde veya hoşaf olarak içildiğinde kabızlığa iyi gelmesiyle bilinir. Bağırsakları rahatlatır.
Gaz problemi için alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır: Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır.
Gaz sıkışmasına yol açan gıdalar
Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Hem çözünen hem de çözünmeyen diyet lifi zengini kuru kayısı, sindirim sistemi için bir müshil etkisi yaratabilir.
İçeriğinde bulunan selüloz ve pektik sayesinde bağırsakların çalışmasını ve metabolizmanın hız kazanmasını sağlayan kuru kayısı, kabızlık tedavisi için de uzmanların önerdiği bir besindir. Kronik bir bağırsak tembelliği problemi yaşıyorsanız, bu besini daha fazla tüketmeye özen göstermeniz yararlı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri