Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Gün kurusu kayısı elde etmek için öncelikle kayısılar temizlenir ve güneşin altında 2 ya da 3 gün bekletilir. Bekletilen bu kayısıların çekirdekleri çıkarılarak 5 ya da 10 gün daha tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Bu şekilde istenen renk elde edildiğinde kayısı kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin. Ardından 3-4 gün bu şekilde bekletin.
Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt koyun ve kayısıları etli kısımları yukarıya bakacak şekilde tepsiye dizin. 70 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin ve bu ısıda kayısıları ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca kurutun. Fırınınızın performansına göre bu süre biraz daha uzayabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Önemli bir A, B, C ve P vitamini kaynağıdır. İçerdiği likopen gibi antioksidanlar tarafından zengin olan kayısı, kalp sağlığının güçlendirilmesine yardımcı olur. Kabızlık gibi sindirim sorunlarının giderilmesinde etkilidir. Kalsiyum açısından zengin bir meyve olan kayısı, kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar.
Önceden 70 derecede ısıtılmış fırının koyun ve arada kontrol edip çevirin. Yaklaşık 4- 5 saat boyunca fırında tutun. Kayısılar suyunu fırınınızın verdiği ısıya göre yavaş yavaş kaybedecektir. Hazırladığınız kayısıları soğuma işlemi olduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup hava almaması için ağzını sıkıca bağlayın.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan Şeftali Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere Şeftali Güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun ...
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
Kayısıları akan su altında kibarca yıkandıktan sonra suyunu süzdürmek yeterli olacaktır.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Çok fazla gün kurusu tüketildiğinde ishale neden olabilir. Ölçülü oranda tüketmek hatta gün içinde 3-4 adet tüketmek en doğru seçim olacaktır.
Gün içindeki su tüketimi sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için çok önemli, 2 adet kuru kayısı ve 1 adet cevizi gece boyunca suda bekletin. Ertesi sabah bu besinleri içinde beklettiğiniz su ile birlikte tüketin. Kabızlığa karşı çok etkili bir önlem almış olacaksınız.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
En doğal kuru kayısı çeşidi ise gün kurusudur. Sarı renkte kurumaya bırakılan kayısı güneşin etkisi ile koyu kahverengi-siyah bir renge bürünür.
Hafif tüylü türde olan kayısı, bol güneşli ve ışıklı ortamlarda yetişen bir meyvedir. Ekimi güney yamaçlarda yapılan meyve genellikle kireçli, humuslu ve kumlu toprakları sever.
Ağaçtaki meyve yükü artıkça ağacın su ihtiyacı da artmaktadır. Bu dönemde kayısı ağaçları hem daha sık hem de her sulamada daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Kayısı ağaçları hasattan 7-10 gün önce mutlaka sulanmalıdır.
Kokusuz ve tatsız bir katı madde olan kükürt, güneş ışığında görülebilen ve keskin ve boğucu bir kükürt dioksit (SO2) gazı oluşturan mavi bir alevle yanar. Biraz daha açık mavi bir alevi vardır ve SO2 gazı zehirlidir. H2S gazı da zehirlidir ve herhangi bir zehirlenme meydana gelir ise aniden bayılırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri