d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba. Salata vitamin besin grubuna girer.
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. İçerdiği Önemli Besinler : Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler.
Salata ise bildiğimiz gibi sebzelerden yapılan bir besindir. Sebzeler ise bolca vitamin bulundururlar. Yani salata : Vitamin gurubundadır.
İlgili 30 soru bulundu
Salata % 53,86 karbonhidrat, % 14,56 protein, % 18,59 yağdan oluşur.
Tatlı Biber (Yeşil) içeriğinde 3,16 Karbonhidrat(g), 0,50 Protein(g), 0,11 yağ(g), 0,45 lif(g), 1,00 Sodyum(mg), 106,00 potasyum(mg), 5,50 Kalsiyum(mg), 100,00 A Vitamini(ui), 91,75 C Vitamini(mg), 0,23 ve Demir barındırır.
Özellikle ilköğretim çağındaki minik afacanların hayat bilgisi dersinde karşılaştıkları marul hangi besin grubuna girer sorusuyla mutlaka siz de karşılaşmışsınızdır. Marul, sebze besin grubu içinde yer alan bir bitki türüdür.
Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girmektedir.
Düzenleyici maddeler su, madensel tuzlar ve vitaminlerdir. Yapı maddesi olarak görev yapan su, vücudumuzda düzenleyici olarak da görev yapar.
Vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratlar; meyve, tahıl, sebze ve süt ürünlerinde bulunan şeker, nişasta ve liflerdir. Temel gıda gruplarından biri olan karbonhidrat, sağlıklı bir diyet için bir hayli önemlidir.
Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılmaktadır. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır.
SEBZE VE MEYVE GRUBU:
Vitamin-mineral içeriği ve posa içeriği çok yüksektir sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmeye katkı sağlamaktadır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Çok genel bir sınıflama yaparsak, tahıl, tahıl ürünleri, şeker ve türevleri karbonhidrattır; et, süt ve hayvan ürünleri ise proteindir. Bakliyatlar ise doğal karbonhidrat ve protein yapısındadırlar.
Marul % 41,01 karbonhidrat, % 21,71 protein, % 4,82 yağdan oluşur.
Marul çeşitleri itibariyle farklı salata tariflerinde kullanılır. Bilimsel adıyla “Lactuca sativa”, Mısırlılar tarafından yüz yıllardır yetiştirilen ve Papatyagiller (Asteraceae) ailesine ait bir yeşil yapraklı sebzedir.
Marulun 100 gramı 1.7 gram karbonhidrat, 0.9 gram protein, 0.2 gram yağ, 1.3 gram lif içermektedir. Bol miktarda vitamin ve mineral içeren marul şüphesiz ki Türk mutfağının en çok tüketilen sebzelerinden biri.
Tatlı yeşil biberin 100 gramı 6.32 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0.21 gram yağ, 0.9 gram lif içermektedir.
Yeşil biber oldukça düşük kalorisi ile kilo riski yaratmaz. Düşük kalorisi ve içeriğindeki yüksek besin değerleri sayesinde diyet sürecinde tüketilmesi tavsiye edilen bir besin olarak bilinmektedir.
Kırmızı Biber (Pişmiş) % 54,21 karbonhidrat, % 11,01 protein, % 4,23 yağdan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri