Genelde diyet menülerinde kurusuyla tazesiyle bolca boy gösteren kayısının 100 gramında yaklaşık 9 gram şeker bulunuyor.
Kurutulmuş meyveler de ( kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik) kan şekerinizi hızlı yükseltirler. Bu nedenle, diyetinizde, kurutulmuş meyvelere ve glisemik indeksi yüksek olan diğer yiyeceklere daha az yer veriniz. Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakınınız.
Kayısı, glisemik indekse (GI) de uygundur. Glisemik indeks değeri 30 – yani oldukça düşüktür. Kan şekeri kontrolüne yardımcı olurlar ve şeker hastalığı olan kişiler için tüketilmesi önerilmektedir.
Greyfurt, elma, böğürtlen, çilek ve ahududu gibi meyveler şeker bakımından düşüktür. mango, kiraz, karpuz, muz ve üzümlerin tümü doğal şeker bakımından nispeten yüksek diyebiliriz.
Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır: Kuru kayısı genellikle fındık gibi bir kabuklu yemişle tüketilir. Kabuklu yemişler doğal yağ içerikleri nedeniyle mide boşalmasını geciktirir ve kan dolaşımına glikoz salınmasını yavaşlatır.
İlgili 28 soru bulundu
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Muz Kan Şekerini Yükselten Karbonhidratlar İçerir
Orta boy tek bir muz, 14 gram şeker ve 6 gram nişasta içerir bu da kan şekeri seviyesinin diğer besin maddelerine göre daha hızlı yükselmesine neden olur.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Çok fazla gün kurusu tüketildiğinde ishale neden olabilir. Ölçülü oranda tüketmek hatta gün içinde 3-4 adet tüketmek en doğru seçim olacaktır.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir.
Genelde diyet menülerinde kurusuyla tazesiyle bolca boy gösteren kayısının 100 gramında yaklaşık 9 gram şeker bulunuyor.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmaya göre şeker hastalarının günde 1 kase yoğurt tüketmesi diyabet riskini azaltır ve kan şekerini de düşürür.
Düşük şeker oranı ile diyabet hastaları için son derece uygun bir meyve olan ayva, hele de üzerine bir miktar tarçın serpiştirildiğinde çok daha fayda sağlıyor. Kan şekerinin ılımlı seyretmesine yardımcı olduğu gibi yüksek posa oranı ile kan şekerinin ani yükselmesini önlüyor.
Büyük bir haşlanmış yumurta sadece 78 kaloridir ve içinde 6.29 gram protein barındırır. Yağ miktarı 5.30 olan yumurtada neredeyse hiç şeker yoktur. Aynı zamanda kalsiyum ve forfor zengini de olan yumurta şeker hastaları için en ideal besinlerdendir.
Ancak birçoğu yüksek yağ, kalori ve tuz içerdiği için diyabet riskini artırıp, kan şekerini yükseltir.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Yetişkinlerde kan şekeri değerinin, çocuklara göre daha düşük olması gerekir. Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri