Reçellerinizi hazırladıktan veya satın aldıktan sonra kavanozun 3/4'ü kadar doldurup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Eğer kavanoz tam doldurulursa kavonozunuz genleşip patlıyacaktır. Reçellerinizi bu şekilde 16-18 ay tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin.
Bal ve reçeller buzdolabına konulduğunda donmaya başlar. Bu da bir süre sonra şekerlenmeye yol açabilir. Bu nedenle serin, soğuk yerler reçel saklamak için uygun koşullar değildir.
Bakteriler, mayalar ve küflere kıyasla gıdalardaki bozulmaların en önemli nedenini oluşturur. Pazardan taze taze aldığımız kayısı birkaç gün içinde yumuşamaya ve sonra bozulmaya başlar. Oysa aynı kayısıdan yaptığımız reçeli aylar boyunca muhafaza edebiliriz.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
İlgili 25 soru bulundu
Reçellerinizi hazırladıktan veya satın aldıktan sonra kavanozun 3/4'ü kadar doldurup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Eğer kavanoz tam doldurulursa kavonozunuz genleşip patlıyacaktır. Reçellerinizi bu şekilde 16-18 ay tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.
Bu sebepler arasında özellikle de kaynatma işleminin ardından kaba konulduğunda mevcut saklama koşulları, yapımı sırasında kullanılan malzemeler ve yapım yöntemleri de küflenmeye sebep olabilir. Fakat reçellerin küflenmesindeki temel sebep ise şeker ve limon miktarının az olmasıdır.
Tencereye kayısıları dizdikten sonra üstüne şekeri döküp 1 gece bekletilir. Kaynamaya başladıktan sonra 30 dakika kaynatıp limon tuzu, tereyağ ve kayısı çekirdeklerini ilave edip 10 dakika daha kaynattım. Sıcak sıcak kavanozlara koyup ters çevirdim. Afiyet olsun.
Benim için kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynaması yeterli. Hem reçel çok kaynarsa meyvesi de sertleşir.
Reçel 10-15 dakika kaynatılıp ocağın altı kapatılıp kayısılar içinde iken 1 gece soğutulup bekletilir reçel ertesi gün yeniden de pişirilebilir… Kayısı reçeli o şekilde de olur.
Olgunlaşan kayısıları yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve Koroplast Kilitli Poşetin içine koyun. 12 aya kadar derin dondurucuda sakalayabilirsiniz.
Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak. Yani sıcak denebilecek bir konumdayken koymak diyebiliriz.
Yaptığınız reçelleri soğuduktan sonra cam kavonozlara koyup ağzını sıkıca kapatın. Ancak reçeller iyice soğumadan üzerinde oluşan hava kabarcıklarını kağıt havlu yardımı ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Kapağını ters çevirip kavanozun içindeki havanın gitmesini kapağın iyice sıkılaşmasını sağlayın.
Ben kayısıları buzluktan akşam çıkardım tencereye koydum üzerine 1 kilo toz şeker ekledim sabaha kadar beklettim.Sabah kalkınca ocağa koydum kaynara çıkınca altını kıstım kaynarken köpüğünü aldım.Ben reçelin kıvamını kaşığa bir damla damlayacak kadar reçel şerbeti alırım tencere dışında oje siz tırnak olacak tırnağa ...
Evde hazırladığınız reçel ve marmelat şekerlenirse bir miktar su koyarak yeniden kaynatın. Reçel normal duruma döner fakat rengi biraz koyulaşır. Şekerlenme miktarı fazla ise bir kilo reçele bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katıp bir iki taşım kaynatın.
Re: reçel bozulur mu??
kesinlikle sıcakken kapagı saglam (ben kapaklarıda bir kapta kaynatıyorum) cam kavanoza koyup ters cevirirseniz hiç bozulmaz.küçük kavanoz tercih edin,kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklayın derim..
Ekstra su ilavesi olmadan pişirmenizi sağlar. Ertesi gün tencerenizi ocağa alın ve pişirmeye başlayın. Eğer gerekiyorsa içerisine 1 su bardağı kadar da su ilave edebilirsiniz. Ocaktan almadan 5 dakika önce içerisine limon suyu ya da limon tuzu ilave edip 5 dakika kadar kaynatın.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Yeteri kadar suyun içine 2 tatlı kaşığı karbonat eklenir ve kayısılar içine alınarak bir gece karbonatlı suda bekletilir. Bir gün sonunda karbonatlı su süzülür ve kayısılar 2-3 kere yıkanır.
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.
Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın. Karıştırarak ve içerisindeki şekerin erimesini sağlayarak yeniden pişirin.
Meyveler, içlerindeki asidin zararlı bakterileri engellemesi yüzünden sebzelere göre daha dayanıklı. Açılmış reçel kavanozlarının içinde oluşan küf tabakasının da bir sakıncasının olmadığı, tabakanın alınmasıyla yenilebileceği belirtiliyor.
KAYISI REÇELİ PÜF NOKTALARI
Kayısı reçeli yapımındaki ilk adım kayısı alımıdır. Kayısıların kokulu olması reçel yapımında önem arz eder. Ayrıca çok yumuşamamış ama çok da sert olmayan kayısıları tercih etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri