Şekerpare diğer kayısılara oranla daha küçük boyutlarda olan ve daha tatlı olan kayısı türleridir. Şekerpare ile kayısı arasındaki fark boyutları neticesinde, paket içi adeti ve tatlarıdır.
Şekerpare kayısı diğer adıyla Ziraat Şekerparesi olarak da bilinir. Meyvesi orta irilikte, oval şeklindedir. Kabuk rengi sarı ve güneş gören kısımları kırmızıdır. Şekerpare kayısı et dokusu orta sertlikte, çekirdeği etten ayrı ve çekirdeğin içi tatlıdır.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Şekerpare kayısısının meyveleri ufak, 25-30 g ağırlığında, oval şekilli, meyve kabuk ve et rengi sarıdır. Meyve tatlı, et dokusu orta sertlikte olup meyveler belirgin şekilde kırmızı yanak oluşturur. Meyve kabuğu paslı ve beneklidir. Yuvarlak şekilli, çekirdekleri tatlı olup meyve etine yapışık değildir.
Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır.
İlgili 19 soru bulundu
Kayısı kelimesi, kökeni Arapça ḳys kökünden gelen ve “zerdalinin iyi ve iri cinsi” manasındaki قَيْسِي (ḳaysī) sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça “kıyaslama, ölçme” anlamındaki قيس (ḳays) sözcüğünden +ī ekiyle türetilmiştir. Türkçede ilk olarak 1360'a tarihlenen Dânişmendnâme eserinde bahsi geçmektedir.
Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır. Bu çeşitlerden Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Soğancı ve Çataloğlu kurutmalığa elverişli, diğerleri ise sofralık çeşitlerdir.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök'ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
Taze Şekerpare Kayısı Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır? Kayısılar yıkayıp dilediğiniz şekilde doğrayın. Üzerine şekeri ekleyin kapağını kapatıp sabaha kadar bekleyin. Ertesi sabah üzerine suyu da ekleyip ateşe alın.
Şekerpare kayısı sahil bandında Haziran ayı 2. Haftasında, rakım yükseldikçe ise Haziran ayının 2. Haftasından sonra çıkmaya başlar.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
genelde "kak" olarak bilinir ve bulmacalarda da sorulur.
Farsça şakarbūre شكربوره "hamur ve şekerle yapılan bir tatlı" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça şakar شكر ve Farsça būre بوره "börek" sözcüklerinin bileşiğidir.
Şekerpare kayısısı özellikle kabızlığa iyi gelir. Gebelik, cilt sağlığı gibi pek çok konuda faydası olan şekerpare içerisinde A, B, C VE P vitaminlerini içerir. Akdeniz'de yetişen bu meyve vatandaşlar tarafından sıkça tüketilir. Ciltte parlama etkisi yaratan bu meyve cilde canlılık verir.
Yüksek besin değerine sahip olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri içeriğinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Ürün rekoltesinin düşük olması ve yurt dışında kuru kayısıya olan talebin artmasıysa ürünün fiyatını arttırdı. Üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı'nda kuru kayısının kilogramı en yüksek 50 TL'ye satıldı.
Kayısı % 86
Kabızlık sorunu yaşayan herkese önerilen bu tatlı meyve, içerdiği lif ve su oranıyla kalp sağlığını ve kemik sağlığını da koruyabiliyor.
ığdır kaysısı sarı renkli ve iri olur. malatya kaysısı çok daha küçüktür ve rengi kırmızıya doğru döner. genellikle malatya kaysısı ığdıra göre daha şekerlidir. iki kayısı türünün de olgunlaşmışı gayet güzeldir.
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.
Ülkemiz alan bakımından 125 bin ha ve %23 oran ile 1 inci sırada olup ülkemizi Cezayir (%8), Özbekistan (%8), Pakistan (%6) ve Afganistan (%5) izlemektedir. Üretim bakımından ise 985 bin ton ve %23 oran ile yine 1 inci sırada olup ülkemizi Özbekistan (%13), İtalya (%6), Cezayir (%6) ve İran (%6) takip etmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre ''kayısı'' olarak yazılmaktadır. Günümüzde genellikle ''kaysı'' olarak hatalı yazılır. Pazardan kayısı ve çilek aldım. Kayısı kompostosu yapmak için tarifleri inceliyorum.
Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonunu barındıran ve birbirinden farklı irilik ve lezzette kayısı çeşidinin yetiştiği Malatya'da, 50 bine yakın aile geçimini kayısı üretiminden sağlıyor.
Çağla, kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış haline denir. Oldukça sert, sulu ve mayhoş tada sahip bir çiğ meyvedir. Çağla, kötü kolesterolü düşürür. Ve tüketen kişiyi yüksek kolesterolden korur.
Türkiye'nin yaş kayısı üretiminin yüzde 7'sinin karşılandığı Elazığ'ın Baskil ilçesinde bu yıl 40 bin ton rekolte bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri