Kayseri, Cumhuriyetle birlikte 1924 Anayasası gereği vilayet oldu. 1924 Anayasası ile il statüsüne kavuşan Kayseri`nin 1928 de Merkez, İncesu, Bünyan, Develi ve Aziziye(Pınarbaşı) olmak üzere, 5 kazası (İlçe), 21 nahiyesi (bucak) ve 314 köyü vardı.
Osmanlı Dönemi
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Kayseri, MÖ 4000 ile MS 2000 olmak üzere 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. MÖ 2000 yıllarında Anadolu'ya gelen Hititler, Kayseri'ye 22 km uzaklıkta bulunan Kültepe (Kaniş) şehrini kurmuşlardır.
Kayseri, bilinen 6000 yıllık tarihiyle, dünyanın en eski yerleşim ve medeniyet merkezlerinden biridir.
İlgili 25 soru bulundu
Kayseri merkezli il, Türkiye'nin toplam nüfus bakımından en kalabalık 14., yüzölçümü olarak Türkiye'nin en büyük 8. ilidir.
1932-1936 yılları arasında valilik ve belediye başkanlığı görevlerinde bulunan Nazmi Toker, bu imar hareketini gerçekleştirmiştir. Toker bu amaçla 1933 yılında Kayseri kent planını hazırlatmıştır. 1945 yılına kadar uygulamada kalan bu plan, İmar Mühendisi Burhanettin Çaylak tarafından tasarlanmıştır.
Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra kente Kayseriye adını vermişler ve bu isim, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Osmanlılar döneminde de Oğuz boylarının Kayseri ve çevresine olan göçleri devam etmiştir. Osmanlılar zamanında gelen boylarla -sonrakilerin önceki akranlarının yanına gelmiş olabilecekleri varsayımından hareketle Selçuklular döneminde gelenlerin bir kısmının aynı kollardan olması ihtimali yüksektir.
Kayseri'nin 2023 yılındaki beklenen nüfusu, 1.452.735 olacak.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Tarihi: Develi ilçesi orta çağlarda kurulmuş, Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Ermeniler, Selçuklular ve Osmanlılar devrine ait pek çok kültürel zenginliğe sahiptir. Oğuz Boylarından "Develi" obasının buraya yerleşmesi ile bu ismi almıştır.
Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa ve Heyet üyeleri, Kayseri-Kırşehir üzerinden Ankara'ya gitmek üzere, 18 Aralık 1919 Perşembe günü karlı bir havada, Sivaslılar'ın sevgi gösterileri arasında Sivas'tan hareket etmişler ve 19 Aralık 1919 Cuma günü akşamı da Kayseri'ye gelmişlerdir.
Kuruluş tarihi belli olmamakla beraber eldeki belgelere göre, 1804 yılında, göçebe olarak yaşayan Oğuzların Bayat Boyuna bağlı Kuzu güdenli aşireti tarafından kurulan Akkışla, 6360 sayılı Kanunla bu gün 14 mahallesi olan bir İlçe konumundadır.
Aynı şekilde, Dâvûd el-Kayserî'nin Hanefi mezhebinden olduğunu belirtmek için isminin sonuna bazı kaynakların bazen “el- Hanefî” nisbetini de ekledikleri görülmektedir. Dâvûd el-Kayserî'nin isminin önüne eklenen lakablar da vardır.
Osmanlı yönetiminde Develi uzunca bir süre Niğde sancağına bağlı bir kasaba olarak yönetilmiştir. 1856 yılında bucak merkezi haline getirilen ilçemiz, 1864 yılında eyaletler kaldırılıp, vilayetler kurulunca Ankara Vilayeti, Kayseri Livası'na bağlanmıştır.
Ani göçlerle Bünyan'ın İlçe olmasına sebep olan Avşarlar, 24 oğuz boyundan Bozok koluna mensuptur. Kayseri ve ilçelerinde yaşayan Avşarlar, Kuzey Suriye'de ve Halep'te yaşayan Avşarların bir kısmıdır.
14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm sürmüş Kadı Burhaneddin Devleti Salur boyuna mensuptur. Anadolu'da Salur boyuna mensup halkın yaşadığı bölgelerde Salur ismini taşıyan çok sayıda köye rastlanmaktadır. Bu soydan gelenlerden bir grup, İskilip'te Salur köyünü kuranlar.
Kayseri ilinin en önemli ve en yüksek dağı 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağıdır. Erciyes Dağı, göğsünde ve eteklerinde birçok tali volkan tepelerinin bulunduğu sönmüş küme volkandır. İlin önemli gölleri ise Camız Gölü, Çöl Gölü, Sarıgöl, Yay Gölü ve Tuzla Gölüdür.
Kayseri'de mutlaka gezmeniz gereken tarihi ve turistik yerler arasında; Kayseri Arkeoloji Müzesi, Döner Kümbet, Atatürk Evi Müzesi, Mazakaland Eğlence Merkezi (Anadolu Harikalar Diyarı), Mimar Sinan Evi ve Ağırnas Yeraltı Şehri, Sahabiye Medresesi, Kayseri Saat Kulesi, Soğanlı Vadisi, Gevher Nesibe Hastahanesi ve ...
Kayseri, 1343 yılında Eretna Beyliğinin, 1398 yılında Osmanlıların eline geçmiştir. 1402 yılında Ankara savaşından sonra Karamanoğullarının ve Dulkadiroğullarının olan şehir, 1515 yılında Yavuz Sultan Selim'in İran seferi dönüşünde kesin olarak Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanmıştır.
İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'nda 6 kategoriye ayrılan 81 il içinde 2. kademe iller kategorisinde yer alan Kayseri ili sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye'de 17. sırada, bölgede 1. sırada yer almaktadır.
Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri kültürel mirası, müzeleri, milli parkları, spor merkezleri, tarihi çarşıları ve modern alışveriş merkezleri ile ülkemizin eğitim, ticaret ve turistik cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri