Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
O halde şimdi sizlere vereceğimiz pratik bilgileri uygulayıp lezzetli bir bütün tavuk haşlayabilirsiniz: Bütün tavuğu alacak büyüklükte bir tencere seçin ve tavuğu içine yerleştirin. Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın.
Tavuk pişirirken tuz ne zaman atılır? Tavuğu fırında pişirmeden önce üzerine bir kat fırın kâğıdı yayın. Böylece kurumasını önlersiniz. Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tavuğun ilk haşlama suyu dökülür mü? Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir. İkinci defa eklenen su, daha berrak ve yemeklerde kullanılabilir hal alır. Haşlama suyunu çorbalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
- Tavuk göğsünün eşit şekilde pişmesi için dövülmesini gerektiğini söylemiştik. Dövdürdüğünüz tavuk göğsünü 2 saat boyunca soda içinde bekleterek de yumuşak ve sulu pişmesini sağlayabilirsiniz.
Bir tencere içerisinde hazırlayacağınız haşlama suyuna birkaç adet tane karabiber, 1-2 diş sarımsak, birkaç adet defneyaprağı ve limon suyu tavuğunuzun hem daha kolay pişmesine hem de lezzetli olmasını sağlar.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Limon👉🏻 hem tavuğun daha beyaz pişmesini hem lokum kıvamında olmasını sağlıyor.
Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
Bagetleri de tencerenin içerisine alıp üzerine tuz ve karabiberi ekleyin. Sebzelerin ve tavuk etinin üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve sebzeler ve tavuk etleri yumuşayana kadar pişirin. Son olarak bir kase içerisinde limon suyu, un ve suyu karıştırın.
Kemiksiz tavuk göğsü haşlanırken su üzerinde beyaz köpükler oluşmaktadır. Bu köpükleri almanız faydalı olacaktır. Ayrıca haşlama suyu kirlenirse değiştirmeniz gerekir.
Haşladığınız tavuk etlerini sotelik doğradıktan sonra yağ ve salça kavurun. Baharatlarını katıp, hazırladığınız tavuk etlerini ekleyin ve arkalı önlü kızarana kadar soteleyin. Dilerseniz sarımsak da rendeleyebilirsiniz. Haşladığınız tavuk etlerini salçalı sote sevmiyorsanız çıtır bagetler haline de getirebilirsiniz.
Sıvı yağı tavaya koyun. Üzerine doğranmış tavukları, soğanları, biberleri ve sarımsakları ekleyin. Baharatları da ekleyip kavurarak pişirmeye başlayın. Tavuk suyunu salıp çekene kadar kavurun.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Haşlanma süresi, tavuğun etinin türüne göre değişebilir. Piliçler kısa sürede pişerken, yaşlı olan tavuklar için biraz daha zamana ihtiyaç duyabilir. Ancak ortalama olarak 40 veya 50 dakikada haşlamak mümkündür.
Eğer vaktim çok diyorsanız, çelik tencere ya da granit tencerede 60-70 dakika kadar haşlayabilirsiniz. Kemiksiz parça etleri haşlarken taze kekik ya da defne yaprağı ekleyebilir, etin yoğun kokusunu hafifletebilirsiniz. Haşlama esnasında yağ eklemeyiniz; çünkü etin kendi yağı, ete lezzetini verecektir.
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
Ocağın altını açtıktan sonra su kaynayana kadar harlı ateşte tutun. Su kaynadıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını yarım kapatın. Butlar kemikli etler olduğu için yaklaşık 40 – 45 dakika içerisinde haşlanacaktır. Bu sürenin sonunda bir çatal yardımıyla kontrol ederek pişme süresini dengeleyebilirsiniz.
Tavuğun buzunu çözmek için pratik yöntemlerden biri olan su dolu kase için tavuğu tamamen suya batırmanız gerekmektedir. Bu esnada tavuk hala ambalajında olmalıdır. Suyun ısınmasını önlemek için her 30 dakikada bir mutlaka değiştirin. Buzun tamamen çözülmesi bu yöntem ile yaklaşık 1 saat sürecektir.
Geniş bir tencereye 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, iyice ısıtın. Isıttığınız yağın üzerine tavuk bagetleri koyun. Tavuk etlerini arkalı önlü hafifçe kızarana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Ardından tencerenin kapağını kapatıp, bu şekilde 6-7 dakika daha pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri