Yurt dışından telefon getirme şartı değişti: Alsan alınmaz, satsan satılmaz! Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yurt dışından telefon getirme şartı değiştirildi. Artık yurt dışına çıkan vatandaşlar yanlarında her 3 yılda 1 adet telefon getirebilecek.
Kaçak Telefon Satmanın Cezası Ne Kadar? Kaçakçılık kanunu doğrultusunda 3/1 maddesinde belirtilen telefonların gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye sokulması bir suçtur. Kaçakçılık yapan fail için 5 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezası uygulanmaktadır.
Kanunda da açıkça belirtildiği gibi, kaçak cep telefonları açısından suç olan bu eşyaların gümrük işlemlerine gerçekleştirmeden ülkeye sokulmasıdır. Bu itibarla, bir kişinin ticari amaçla (alıp satma düşüncesiyle) elinde bulundurmadığı kaçak cep telefonunu kullanması suç oluşturmayacaktır.
Bu düzenleme çerçevesinde cihaz kaydı yapılan cihazın, sadece kayıt yaptıran pasaport sahibinin TC. Kimlik Numarasına kayıtlı GSM hatlarıyla kullanabileceğinden kayıt hakkının bir başkasına devredilmesi mümkün olmamaktadır.
IMEI kaydı yapabilmeniz için son 3 takvim yılı içerisinde üzerinize telefon kaydı yapmamış olmanız ve son 1 yıl içerisinde yurtdışına çıkış ve giriş yapmış olmanız gerekiyor. Ülkeye dönüşünüzün üzerinden 1 yılı geçmiş ise tekrar yurt dışına gidip gelince yeniden kayıt hakkı kazanıyorsunuz.
İlgili 29 soru bulundu
IMEI kayıt işlemleri tamamlanmayan ürünlerin her yıl için kullanım hakkı 120 gündür. Yıl içerisinde 120 gün kullanıma açık olan telefonlar, bu sürenin ardından ancak IMEI kaydı ile tekrar kullanılabilir.
IMEI kayıt harcı 6091 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. BTK tarafından yurt dışından getirilen telefonlar yaklaşık 4 ay boyunca kayıt yaptırmadan kullanılıyor. 120 günlük süre dolduktan sonra ise telefonlar yurt içi kullanımına kapanıyor.
4) Bir başkası benim için telefon getirecek. Ben de kayıtsız şekilde kullanmak istiyorum, ne yapabilirim? Cevap: Bir başkası sizin için telefon getiremez. Herkes kendi kimlik numarası ve cep telefonu numarasına kayıtlı olan telefonu kullanabilir.
Konuya ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, uygulamanın yasanın yürürlüğe girmesi ile başlayacağını öncesinde alınan cihazları etkilemeyeceğini belirtti. GSM operatörlerinden tarifeye ek taksitle telefon satın alanlar artık telefonlarını satamayacak.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Her ne kadar bu cihazlar ülkemizin IMEI veritabanına kayıtlı olmasa da, 120 gün boyunca bu telefonlar kullanıma açık. Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Telefonun garantisi de olmayacak bildiğim kadarıyla. IMEI kaydı olduğu için yurtdışı fiyatına satmazsınız tabii ki ama yine de yurtdışı olduğunu belirtmeniz gerekir.
Teknoloji Haberleri. Geçtiğimiz ay TBMM'ye sunulan Sinyal Kanunu bugün yasalaştı. IMEI atma-klonlama işlemlerinin ömrü artık tükeniyor. Geçtiğimiz ay TBMM'ye getirilen ve hemen akabinde kabul edilen teklifte bugüne kadar 7 yıl çevrim dışı kalmasına izin verilen cihazların süresinin 1 yıla düşürülmesine karar verildi.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Madde 3/2 sinde ” Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Satılabilir tabi ki, piyasada Kaçak veya Yurt dışı kayıtlı olarak geçer.
Yurt dışından telefon getirme şartı değişti: Alsan alınmaz, satsan satılmaz! Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yurt dışından telefon getirme şartı değiştirildi. Artık yurt dışına çıkan vatandaşlar yanlarında her 3 yılda 1 adet telefon getirebilecek.
Düzenlemede, satın alınan telefonun borcu ödenmezse cihazın IMEI numarası kara listeye alınarak kullanıma kapatılması da yer alıyor.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Kendinize ve/veya 18 yaşın altındaki çocuklarınıza ait pasaporta kayıtlı görünen cihazların kayıt işlemlerini e-Devlet kapısı üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydi-iptal alanından iptal edebilirsiniz: Pasaportunuzda kayıtlı görünen cihaz veya cihazların kayıt işlemlerinin iptal edilmesi halinde geri ...
Bir pasaport için IMEI sınırı bulunmuyordu ve bu nedenle şartlar karşılayan bir kişinin pasaportu ile çok fazla sayıda telefonun IMEI süresi kolayca uzatılabiliyordu. “14 Eylül 2022 itibariyle bu işlem için kullanılan BTK Kullanım Süresi Uzatma başvuru sayfası e-Devlet'ten kaldırıldı.
Yurtdışından getirilen telefonun açılması için pasaport ibraz etmek gereklidir. Pasaportun ibraz edilmesi durumunda, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınarak telefon kullanıma açılır. Bu işlem, gümrükte yapılmaktadır.
-Yıl başına kadar beklemek: BTK'nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor. -Harç bedelini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve kayıt edilecek cihaza ait IMEI numarasını belirtmelisiniz.)
Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediğini nasıl öğrenebilirim? Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri