HPV pozitif olan kadınlar smear sonuçları ne olursa olsun mutlaka kolposkopi adı verilen büyük büyütmeli özel bir teknikle rahim ağzı yüzey hücreleri incelenmeli, belirli şüpheli yerlerden biyopsi alınmalıdır.
HPV testi hala pozitif veya smear testinde anormallik çıkarsa kolposkopi yapılması gerekir. HPV (insan papilloma virüsü) kadın ve erkeklerde sık görülen bir virüstür. Genital temas ile, en sık da vajinal veya anal ilişki sırasında bulaşır.
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
Başta rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca rahim iç zarı ( endometrium ) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir.
HPV'nin yol açtığı siğil ve rahim ağzı yarasına yönelik yapılan tedavilerde HPV vücuttan atılmaz. HPV virüsün oluşturduğu klinik bulguları yok eder ama taşıyıcılık tedavi edilemez. HPV'nin yok olabilmesi ancak vücudun koruyucu hücreleri ile yani bağışıklık sistemi ile sağlanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
HPV'den kurtulmak mümkün mü sorusunun cevabı HPV bir kez bulaştığı zaman vücutta kalıcı olacağı yönündedir. Oysa ki cinsel yaşamı olan bireylerin yaklaşık %60 ila %80 i yaşamlarının bir dönemde bu virüsle karşılaşmakta ve kendi vücut dirençleri ile bu virüsü yenmektedir.
Pap smear testi ile serviksdeki henüz kansere dönüşmemiş ancak kanser öncüsü olan hücreler saptanır. Serviks kanseri ortalama 35-55 yaş arasında görülür. 20 yaş altında nadirdir. Ancak 65 yaş üzerinde de hastalık görülebildiğinden cinsel aktif tüm kadınlara 70 yaşına kadar düzenli Pap smear testi önerilmektedir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Eşimde HPV Var Ne Yapmalıyım ? - YouTube. Eşinde HPV virüsü saptanan bayan yada erkekler için aynı cevapları verebiliriz. Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.
Aşı farklı HPV tiplerine karşı bağışıklık sağlayabileceğinden genital siğilleri, anormal smear testi ya da HPV DNA testi pozitif olan kadınlara da aşı uygulanması tavsiye edilmektedir. Aşı yapılmış olması tarama testlerinin (smear) yapılmamasını gerektirmez.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve genital siğil belirtileriyle kendini gösteren HPV, herhangi bir dış tedavi yöntemiyle vücuttan atılamaz.
Hpv testi kişide kanser olduğunu göstermez. Smear testi ile benzer şekilde yapılır. Örneğin smear testinde kansere neden olabilecek lezyonların varlığı araştırılırken, hpv testinde virüsün belirli tipleri taranır. Bu tipler, laboratuvar ortamında tespit edildiğinde uygun tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
HPV testinizin pozitif çıkması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak HPV ile ilişkili hastalıklar açısından detaylı bir jinekolojik muayene gerekir. Diğer yüksek riskli tipler pozitif ise smear sonucunun bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi ve ona göre bir yönetim belirlenmesi doğru olmaktadır.
Smear testi sonrası hafif lekelenme tarzında vajinal kanama olabilir. Normaldir. Test sonrası cinsel yaşam spor dahil tamamen normal yaşama devam edilebilir. Herhangi bir kısıtlama yapılmasına gerek yoktur.
Smear testi sonucunun değerlendirilmesi
Normal smear sonucu: Tespit edilen hücreler rahim ağzında olması gereken hücrelerdir. Sonuç negatif olarak da değerlendirilir. Yani rahim ağzında sorun oluşturacak bir değişiklik olmamasıdır.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Rahim kanseri için bilinen bir kan tahlili yoktur.
Vajinal kanama, vajina kanserinin en sık görülen klinik belirtisidir. Birçok kadın fazla semptom göstermez. Nedensiz vajinal kanama, kaynağın vajinal olup olmadığını belirlemek için araştırılmalıdır. Sulu, kanlı veya kötü kokulu vajinal akıntı da vajina kanserinin belirtisi olabilmektedir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Erkeklerde de kansere yol açıyor
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri