Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır.
Beslediğimiz kazlar kış öncesi kesip kışın yiyoruz. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti lezzetli oluyor. Kars'ın meşhur kazlarını kasım ayından önce kesmiyoruz çünkü bu ayda kar yağıyor kazlar kar yiyor."
Bu yüzden kaz, sonbahar sonlarında ya da kış mevsiminin başlarında kesilir.
Kaz etini güzelce temizleyip kuruladıktan sonra but ve kanatlarını parçalara ayırın. Daha sonra kazı güzelce tuzlayın ve serin bir yere asarak 2 gün bekletin. Bu işlem kazın daha lezzetli olmasını sağlar ve kaz kurutma olarak da bilinir.
İlgili 19 soru bulundu
- Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir. Aynı zamanda kaz eti de doğru yöntemler ile pişirildiği takdirde kazın kokusu da kalmayacaktır. - İçeriğinde A, B ve E vitaminleri bulunduran kaz eti sağlık açısından oldukça yararlı bir et olarak bilinmektedir.
Kaz parçalarını kaynayan suyun içine koyun. 2 dakika beklettikten sonra sudan çıkarın. Tencerede kalan suyu lavaboya dökün. Tencereye kazların üstünü kapatacak kadar su koyun. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar yaklaşık 2,5 saat kadar pişmeye bırakın.
Kaz eti genellikle kışın tüketilen çok değerli besin öğelerine sahip olan mineral ve vitamin kaynağıdır. Çok tuzlu ve ekstra yağlı tüketilmesi önerilmeyen kaz etinin suyu da kendi kadar lezzetli ve faydalıdır. Kaz etinde bulunan fosfor ve kalsiyum diş etlerine ve kemiklere oldukça yararlıdır.
KAZ ETİNİN KİLOSU 80 TL
Arslan, bu yılki kazların meralarda çok kaldığı için iyi beslendiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu: "Bu sene kesilen, kurutulan kazlarımız yaklaşık 2,5-3 kilo geliyor. Kazın tanesini 180-250 liradan satışa sunduk. Kaz etinin fiyatı geçen sene ile aynı.
Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Uyarı: Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
- Doymamış yağ bakımından zengin olan kaz eti kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. İstenilen düzeye gelen kolesterol damar ve kalp hastalıklarının yaşanmasını önler. - İçerdiği e vitamini, selenyum ve çinko cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.
Genellikle doğu anadolu bölgesinde bulunur. Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır.
Şubat ayında yumurtlamaya başlayıp martta kuluçkaya yatan anaç kazlar, yaklaşık bir aylık kuluçka sürecinin ardından yavrularını çıkartmaya başlıyor.
KARS (AA) - Kars'ın lezzetiyle bilinen kazları, kesim dönemi olan kış mevsimi öncesi özel besiye alındı. Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars'ta, çiftlikler yeni sezona hazırlanıyor. Bahardan bu yana meralarda beslenen kaz sürüleri, ekim ayının gelmesiyle besiye çekildi.
Kaz etinin bizim damak zevkimize çok da uygun bir et olduğunu söyleyemeyeceğiz ama o kaz suyuna pişmiş bulgurun tadı hala damağımızda! Bu lezzeti Kars'ta nerede tadabiliriz derseniz Kars Kaz Evi veya Hanımeli Restoranları önerebiliriz.
Altı kilogramlık canlı bir kazdan 4 kilogram et çıkar. Kaz etinin kilosu ise kırmızı et gibi 40-45 liradan satılıyor.
Sağlık olarak oldukça faydalı bir et olan kaz eti, bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinir. Her ne kadar lezzetli bir et olsa da istenmeyen kokusu vardır. Bu yüzden bolca tuzlamak ve doğru yöntemlerle pişirerek kokusunu gidermek gerekiyor.
Kaz etinin yağı ile bulgur pilavı harika bir lezzete kavuşur. Yağlı olduğu için kolesterol rahatsızlığı bulunanlar kaz etinden çok fazla tüketmemelidir. Kolesterol, kalp rahatsızlığı, hazımsızlık ve damar sertliği rahatsızlığı bulunanlar kaz etini kesinlikle tüketmemelidir.
Kars yöresinin en meşhur yemeklerinden biri şüphesiz kaz etidir. Yanına da yağı ile bir bulgur pilavı yapılır ki enfes!!!
Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri