- Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir. Aynı zamanda kaz eti de doğru yöntemler ile pişirildiği takdirde kazın kokusu da kalmayacaktır. - İçeriğinde A, B ve E vitaminleri bulunduran kaz eti sağlık açısından oldukça yararlı bir et olarak bilinmektedir.
Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
Tuz, karabiber, kırmızıbiber gibi baharatlar eklenerek derin bir kızartma tavasına kaz alınır ve yaklaşık bir saat fırında pişirilir. Bu süre sonunda kaz ters yüz edilerek 1 saat daha pişirilir. Yaklaşık olarak 2 saat pişirilen kaz, fırın ısısı 135 dereceye düşürülerek 30-45 dakika daha fırında bırakılır.
Kaz etinin kendisi tuzlu olduğundan tuz eklemeden önce tadına bakmanızda fayda vardır. Kaz eti tuz kullanılarak kurutulduğundan, et fazlasıyla tuzlu oluyor. Bu nedenle, kaz eti ile yemek yapılabilmesi için tuzunun giderilmesi gerekiyor.
Kaz parçalarını kaynayan suyun içine koyun. 2 dakika beklettikten sonra sudan çıkarın. Tencerede kalan suyu lavaboya dökün. Tencereye kazların üstünü kapatacak kadar su koyun. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar yaklaşık 2,5 saat kadar pişmeye bırakın.
İlgili 17 soru bulundu
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
Sağlık olarak oldukça faydalı bir et olan kaz eti, bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinir. Her ne kadar lezzetli bir et olsa da istenmeyen kokusu vardır. Bu yüzden bolca tuzlamak ve doğru yöntemlerle pişirerek kokusunu gidermek gerekiyor.
- Doymamış yağ bakımından zengin olan kaz eti kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. İstenilen düzeye gelen kolesterol damar ve kalp hastalıklarının yaşanmasını önler. - İçerdiği e vitamini, selenyum ve çinko cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Kaz eti genellikle kışın tüketilen çok değerli besin öğelerine sahip olan mineral ve vitamin kaynağıdır. Çok tuzlu ve ekstra yağlı tüketilmesi önerilmeyen kaz etinin suyu da kendi kadar lezzetli ve faydalıdır. Kaz etinde bulunan fosfor ve kalsiyum diş etlerine ve kemiklere oldukça yararlıdır.
- Sofraların başköşesinde yerini alan kaz eti oldukça lezzetli bir ana yemek olarak sunulur. Lezzeti ile ön plana çıkan kaz eti genel olarak kokan bir et türüdür. - Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir.
Kars yöresinin en meşhur yemeklerinden biri şüphesiz kaz etidir. Yanına da yağı ile bir bulgur pilavı yapılır ki enfes!!!
Temizlenmiş kazı yıkayıp düdüklü tencere koyup suyunu tuzunu ekleyip bir buçuk saat pişirelim. Ve piştiğini emin olduktan sonra suyunu süzüp yağlı kağıt serilmiş borcama kazı koyalım ve üzerine sıvı yağ gezdirip, birazcık tuz serpelim. Fırında 170 ve 200 derece arasında yarım saat pişirdikten sonra servis yapabiliriz.
Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Uyarı: Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
Tuzu henüz marinasyon aşamasında ya da daha yeni pişirmeye başlamışken atmak etinizi sertleştirir. Aman bu noktaya dikkat etmekte fayda var. Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor.
İyice yıkanıp temizlenen Kaz kurusu tuzlu olduğu için akşamdan bir kaç kere suyu değiştirilerek ıslatılır. Tencereye yerleştirilen kazın üstüne 2 litre su, Defne yaprağı, soğan, karabiber konularak düdüklü tencerede 40-45 dakika yada normal tencerede yaklaşık 2-2. 5 saat iyice pişirilir.
Evet, doğru duydunuz. Etleri pişirken üzerine damlatacağız bir kaç damla elma ya da üzüm sirkesi etlerinizin çok daha kolay pişmesini sağlayacaktır.
Eti fazla pişirmek etin daha sert olmasına sebep olur. Bu yüzden etinizi kavururken pişirme süresini çok iyi ayarlamanız gerekir. kavurma yaparken etin kendi suyu var diye düşünüp, pişme sırasında su eklememek de kavurmanızın kurumasına yol açabilir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
KAZ ETİNİN KİLOSU 80 TL
Arslan, bu yılki kazların meralarda çok kaldığı için iyi beslendiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu: "Bu sene kesilen, kurutulan kazlarımız yaklaşık 2,5-3 kilo geliyor. Kazın tanesini 180-250 liradan satışa sunduk. Kaz etinin fiyatı geçen sene ile aynı.
Genellikle doğu anadolu bölgesinde bulunur. Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır.
Başta da dedim ya kaz eti gaz yapar, şişkinlik yapar.
Kaz yağı kazların kesilip, boyun, etek iç kısımlarındaki yağlarının eritilmesiyle elde edilir. Kaz yağı, lezzetli olmasının yanı sıra diğer hayvansal yağlardan daha sağlıklıdır.
Beslediğimiz kazlar kış öncesi kesip kışın yiyoruz. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti lezzetli oluyor. Kars'ın meşhur kazlarını kasım ayından önce kesmiyoruz çünkü bu ayda kar yağıyor kazlar kar yiyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri