Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gram kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gram kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gram kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
Meradan yararlanan kazlara 100 gram kadar hububatlı lapa verilebilir. Bu ek yem akşamları verilmelidir. Merada güneşten koruma için gölgelikler yapmalıdır. Besiye alınan kazlar son 3-4 hafta günde 3 öğün beslenir ve az hareket ettirilirse, çabucak kilo alırlar.
Ekmek çeşitlerinin çoğu, ördekler için besin değeri az gıda konumunda ve beyaz ekmek de bunların içinden en kötü olanı. Bu beslenme tarzı geniş bir skalada problemlere neden olabiliyor. Bu problemlere, sakat bırakan bir hastalık olan ''angel wing'' (melek kanadı) de dahil.
Yumurtlama dönemine girilmeden dört hafta öncesinden itibaren kazların yumurta yemi ile beslenmeye başlamaları ve yumurtlama dönemi boyunca da yumurta yemi ile beslenmeleri gerekir. Otlatılan çayırın kalitesine, kazların ırkına bağlı olarak günde 150-250 g yumurta yemi tükettirilmesi gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
1 dönüm otlatma alanı, 40 adet damızlık kazı besleyebilmek için yeterli olur.
Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
Konrad Lorenz, bu olguya “imprintentiondamgalama” adını vermiş, bağlanmış canlıda bu etkinin sürdüğünü göstermiştir. “İşte, ne olacak, kazlar böyleymiş” dememek gerekiyor. İnsanların kullandığı “kaz kafalı” deyimiyle “pek akıllı değil” anlamının aksine kazlar zeki hayvanlardır. İçgüdüleri güçlüdür.
Kazların genel olarak beslenme alışkanlıkları içerisinde ot obur bir düzen bulunmaktadır. Ancak kaz yetiştiriciliği yapılırken kazların yemesi için yumurta sarısı ve sütün de verildiğini söylemek mümkündür. Kazlar büyüdükten sonra ise ot ile beslenmeye devam edilmektedir.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur. Kartallar ve şahinler de geceleri uyuduklarından tehdit oluşturmaz, yüzerek yaklaşan yırtıcı da sudan titreşimler gönderip onları uyandıracaktır.
Ara öğünlerde kalori değeri ve protein değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Özellikle fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler, tost, süt, kek, taze ve kuru meyveler, ayran gibi gıdalar alınmalıdır. Yemekle beraber alınan içecek hızlı doyuma sebep olur. Su tüketimi bile yemekten 45 dakika sonraya bırakılmalıdır.
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır.
Emden birinci sınıf yemeklik kazdır. Emden kaz ırkının beyaz olan tüyleri diğer kazların tüylerinden daha değerlidir.
Ayrıca civcivler kısmen tüyleninceye kadar ıslak şartlara adapte olamadıkları için 2 haftalık yaşa kadar yüzmelerine fırsat verilmemelidir. Üç günlük yaştan sonra civcivler otlamaya alıştırılmalıdır.
Kaz ciğeri, huni ile semizletme yöntemiyle büyütülüyor. Bu sayede kazların karaciğeri altı ila sekiz kat büyüyor.
Kazlar balık yermi..? çok besini tüketirler.
Çin Kazı En küçük ve en çekici ırklardan biridir. Çinden orijin alan bu kaz ırkının kahverengi veya gri ve beyaz olan varyeteleri vardır. Irklar arasında en yüksek yumurta üretimine sahiptir ve bir yumurta sezonunda 60dan daha fazla yumurta verir.
Kişinin işaret parmağı kloaka adı verilen bölgeden içeri tarafa 1.5 ile 2 santimetre olacak şekilde girdirilir. İşaret parmağı yardımıyla kazın mevcut cinsiyet organı dış tarafa doğru çıkartılır. Kaz palası erkekse kazın penisi dış kısma doğru çıkartılır.
Kazların çiftleşip çiftleşmediğini görmek için dişilerin bazılarını ağıldan çıkartın , çıkarttığınız dişinin eşi olan erkek size bağıracaktır . Eğer bağıran olmaz ise eşi olmayan bir kaz demektir .
1.ŞEMPANZELER
İki türü olan ve iki türünün de Dünya üzerinde yaşamsal açıdan insanlara en çok benzeyen, hatta “insanların en yakın akrabaları” olarak bilinen şempanzeler, 'Dünya'nın en akıllı on hayvanı' kategorisinde birinci sırada yer alıyor.
Nişastalı tahıllar ve tohumlar hem bektaşi yetiştirir hem de kazlara ihtiyaç duyduğu yağı sağlar. Sebzeler, pişmiş pirinç ve fırında patates kazlar için diğer iyi gıdalardır.
Nöbet Tutan Kazlar
Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da herhangi bir tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, yılan gibi tısıldar, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri