Aramice, Semitik dillerden İbranice ve Arapçayı içine alan dil ailesine bağlıdır.
Tarihî Süryânî anavatanını oluşturan bölgeler, günümüzde Kuzey Irak, Güneydoğu Türkiye ve Kuzeydoğu Suriye'nin parçalarıdır.
Süryanice, Süryanilerin kullandığı bir dil olup, Arapça, Farsça ve Hint-Avrupa dilleri gibi, İrani dil ailesine mensuptur. Süryanice, Süryani topluluklarının yoğun olarak yaşadığı coğrafyalarda, özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da konuşulmaktadır.
Süryani'ler Hz İsa'dan sonra 38 yılında Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu. Öyle ki; vaftiz olan çocuğun mutlak surette bir vaftiz babası da olmak zorunda.
İlgili 31 soru bulundu
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Süryanilik, ilk başlarda Mezopotamya'da boy vermiş, sonra yakın doğuya yayılmış bir Hıristiyan mezhebinin adıyken, günümüzde bir mezhepten çok bir etnik yapıyı, bir halkı tanımlamada kullanılıyor. Zaten Süryaniler de kendini bir mezhep olarak görmüyor. Süryani Kilisesi, bünyesinde birçok grubu barındırmaktadır.
Kürtçe: Ez te hez dikim. Süryanice: Krohamloh. Ladino: Yo te amo.
“Allah”; Aramiceden doğan Süryani dilinde “Aloho” ve Tevrat İbranicesinde “Elah/Elahim” demekti.
"Beherit" Süryanice'de Şeytan anlamına gelmektedir.
Süryaniler Mezopotamya'da yaşamlarını sürdüren ve aralarında Aramice dilini konuşan, Hıristiyan dinine mensup bir halk olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlama Süryani kimliğinin dinsel bir temele dayanmasından kaynaklanmaktadır. Süryaniler din ve geleneklerine son derece bağlı olan topluluklardır.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Süryani toplumunu, Mesih İsa'dan önce ve sonra diye tarihsel olarak iki döneme ayırmak mümkündür. Mesih İsa'dan önceki dö- nem, mö. 2500 yıllına kadar götürülüp Hz. Nuh'un oğlu Sam'a da- yandırılmaktadır.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
İki dil de görsel ve işitsel olarak öğretilecek. Shlomo: Süryanice 'merhaba' demek.
Süryani Kültürü on X: "Süryanice bir kelime Brikh safro : Günaydın" / X.
Mezopotamya (Antik Yunanca: Μεσοποταμία Mesopotamia: iki ırmak arasındaki bölge, Süryanice: ܒܹܝܬܼ ܢܲܗܪ̈ܝܼܢ Beyt Nahrin: nehirler ülkesi), Orta Doğu'da, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölge.
Ergün, “Eğer define aramak için mezarları tahrip ettilerse, bilsinler ki Süryaniler ile Müslümanlar ölülerini aynı biçimde defnederler ve Süryani mezarlarında altın olmaz. Süryaniler ölülerini sadece kefenle gömerler.
Süryani Kilisesi, birinci yüzyıl gibi oldukça erken bir tarihte, Antakya'da kurulmuştur (Çelik, 1996: 51 vd). Ermenilerin Hristiyan olmalarıyla ilgili farklı rivayetlere rağmen kapsayıcı bir Ermeni kilise teşkilatlanması dördüncü yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır (Atiya, 2005: 344).
Süryanice, Aramice diyalektlerinin genel adı olarak kullanılmıştır. Aramice, Semitik dillerden İbranice ve Arapçayı içine alan dil ailesine bağlıdır. Tarihsel olarak Aramicenin orijini M.Ö.3000 yıl gibi bir zamana kadar götürülebilir.
Eski kilise takvimini kullanan Süryani Ortodokslar; her yıl bahar aylarında Paskalya yortusunda 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruçları her gün akşam namazına kadar sürer, daha sonra da perhiz ile sürdürürler.
Süryanîler, rekâtlı, kıyamlı, kıraatli, secdeli namaz ibadetini günümüzde de devam ettiren yegâne Hristiyan mezhebidir. Ruhaniler günde yedi vakit, halk üç vakit namaz (slutho) kılar.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri