Nüfus olarak yoğunlukta oldukları bölgelerde Kürt çocuklar için ortaokullarda Kürt dili ve Kürt edebiyatı ders olarak okutulmakta. Ayrıca bazı bölgelerde liseyi Kürtçe okuyabilecekleri okulları da mevcuttur.
Kazakistan'da resmi dil olarak Kazakça ve Rusça kabul edilmiştir.
Kazakistan Kürtleri. Kazakistan, Kürt nüfusunun en yüksek olduğu bir Orta Asya cumhuriyetidir. 2017 yılında yapılan nüfus sayımına göre Kürtlerin Kazakistan'daki resmi nüfusu 44 bin 768 olarak veriliyor.
Kazakistan'da yaşayan Kürtlerin nüfusu 100 bini buluyor.
Kürtler özellikle Kazakistan'ın Almatı ve Chapayev kentlerinde yaşıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar. Örneğin Soraniler, Kuzey Irak'ta yaşayan farklı bir etnik grup olmasına rağmen yüzlerce yıldır Kürttürler.
Çeşitli araştırmalara bakıldığında Türkiye'de kendini Kürt olarak tanımlayan vatandaş sayısı 12-15 milyon civarındadır. Bu nüfusun büyük kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşamaktadır.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Rûdaw Radyo'ya konuk olan Karwani, Birleşmiş Milletler'e ait belge ve dosyalar üzerinde araştırma yaptığını ve 20 ülkede yaklaşık 70 milyon Kürdün yaşadığını doğruladığını söyledi.
Günümüzde Kürtçe; Türkiye, Irak, İran ve Suriye'de resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 40 milyon insan tarafından konuşuluyor.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Kürtçe konuşulan bölgeler, Türkiye, Irak, Suriye ve İran'daki topraklara yayılır. Kürtçe lehçelerini konuşan kişi sayısının 20-30 milyon olduğu tahmin ediliyor. Irak'ın resmi dilleri Arapça ve Kürtçedir.
Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Wikipedia'nın verilerine göre Kürtçe 721.599 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu. Sözkonusu verilere göre ise Türkçe dili ise 334.473 kelimeyle 20'inci sıraya yerleşti.
Ülkedeki Kürt nüfusun yüzde 17,5 İstanbul'da yaşarken, bu Kürt nüfus İstanbul'un toplam nüfusu içinde de yüzde 14,8'idir. Güneydoğu Anadolu'nun yüzde 64'ü, Ortadoğu Anadolu'nun yüzde 79'u ve Kuzeydoğu Anadolu'nun yüzde 32'si Kürtlerden oluşmaktadır.
Bütün Kürtler, Bokth ile Beçen (Peçen) adlı iki kardeşten türemişlerdir, İslâmlıktan önceleri Kürtler, Türkistan'ın ulu kağanlarından Oğuz-Hanlılara tâbi olup onların soyundandırlar. (1597'de Bitlis'te yazılan ilk Kürt tarihi Farsça Şerefnâme). Türk, büyük ve ulu bir çınarın gövdesinin adıdır.
Türk nüfus ise daha çok Gölbaşı,Besni,Samsat ve Tut ilçelerinde toplanmıştır. Adıyaman'ın genelindeki Kürt nüfusu %70 civarındadır.
Kürt dilinde "Tanrı" ismini karşılayan iki kelime mevcuttur: Bunlar "Ezda" ve "Xweda"'dır. Ezda beni yaratan, veren ve var eden anlamlarına gelmektedir.
Kürt dilleri kolu altında Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi, Soranice veya Orta Kürtçe ve Kelhurice veya Güney Kürtçesi olmak üzere üzerinde fikir birliği sağlanmış üç grup bulunmaktadır.
Almanya Kürt Topluluğu (KGD) Başkan Yardımcısı Mehmet Tanrıverdi, son mülteci akımıyla birlikte, Almanya'daki Kürt nüfusunun 1 milyon 200 binin üzerinde olduğunu söyledi.
Bu bilgiler dahilinde, Corduene veya Karduya'yı proto-Kürt bölgesi ve Kürtlerin ataları olarak kabul görülmüş ve bu görüş bazı akademik bulgular ile desteklenmiştir.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Başta eski bir Kürt emirliği olan Botan Emirliği'nin sınırları içinde kurulu olan eyalet daha sonra kademeli olarak genişletildi ve en büyük hali eski Diyarbekir Eyaletini, Van, Hakkari ve Muş çevresindeki alanları ve Mardin ve Cizre şehirlerini kapsıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri