Kazaklar için yünlü programı var onu kullanabilirsin ya da sentetikte yıkayabilirsin ama sıcaklığı düşürmen lazım 30-40 derecede yıkayabilirsin ama 40ı geçmesin.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Tıpkı el ile yıkamada olduğu gibi kazaklarınızı makine ile yıkarken de en hassas programı seçmelisiniz. Kazağınızı özel olarak tasarlanmış örgü çamaşır torbasına yerleştirerek yıkamanız çok daha iyi bir seçenektir. Kazaklarınızı aynı tür narin kıyafetlerinizle birlikte yıkayabilirsiniz.
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Sentetik kumaşlar, yıkanmaya %100 pamuklu veya yünlü giysilerden çok daha farklı tepki veriyor. Sentetikler yün veya pamuk ile çeşitli oranlarda karıştırılma eğilimindeyken, farklı sentetik malzeme türleri yıkandıklarında benzer şekilde reaksiyona girme eğiliminde oluyor.
Renkli çamaşırlar genellikle 40°, 30° ve soğuk suda yıkanabilir.
Sentetik çamaşırlar, çamaşır makinesinde varsa sentetik programında, yoksa hassas yıkama programında yıkanabilir. Yanlış ısı veya yüksek devirde yıkama çamaşırların küçülmesine, renklerin karışmasına sebep olabilir.
Kot Pantolonu Çamaşır Makinesinde Yıkamak İçin
30 derece ve hassas program genellikle kotlar için idealdir.
Beyazlar genelde pamukluda yıkanır, renkliler pamuklu ya da sentetik olabilir.
Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Erkek sweatshirt modellerini 30 derecede yıkamalısınız. Özellikle pamuklu ve renkli ürünleri 30 derecenin üzerinde yıkamamaya özen gösterin. Aksi halde renginde ve bedeninde deformasyon yaşayabilirsiniz. 30 derece üstü bir ısıda yıkamanız, renklerinin solmasına ve bedenin çekmesine neden olacaktır.
Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir. Pamuklu renkli kumaşlar için ise pamuklu programı seçilmelidir.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
1. Trikolarınızı elde ya da makinada ise narin yıkama programında 30 derecede yıkayın. 2.Trikoları yıkarken yün deterjanı kullanın. Çamaşır makinalarının sıkma programları trikoların çekmesine, pamuk karışımlı ürünlerin ise kendilerini bırakmalarına sebep olur.
Böyle bir duruma karşılaşmamak için yünlü kazaklarınızı yıkarken, makinenizin hassas ve narin ayarında olmasına dikkat edin ve 30 derece de güvenilir bir yerli deterjan ile yıkamaya dikkat edin. Yerli deterjan ile yıkamanız durumunda, yünlü kazaklarınızı ve yünlüleriniz toz toplamaz ve elektriklenmeyi önler.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri