Emlak kelimesine gelen ek ile kelimenin doğru ve yanlış yazılışları şu şekildedir: Emlake (doğru kullanım) Emlaka (yanlış kullanım)
Yani "emlaka" denmez "emlake" denir. TDK yazım kılavuzu da Dil Derneği Yazım Kılavuzu da bu konuda nettir. "Emlaka" kullanımı günümüzde K'nin kalın telaffuz edilmesinden kaynaklı yanlış bir söyleyiştir. yazımları doğrudur.
Bu bağlamda emlak kelimesine yönelme durumu eki geldiğinde kelimenin yazımı “emlaka” şeklinde olmalıdır. Emlaka yazımı sırasında /k/ sesi yumuşamaz. Bu noktada da kelimeyi “emlağa” şeklinde yazmak yazım yanlışına yol açar.
İkinci sorum da: Milli Emlak'ın web sitesinde i'de şapka yok. Şapkalı mı yazacağız, şapkasız mı? Ek bilgi olarak, Millî Eğitim Bakanlığının web sitesinde i'de şapka var. TDK Yazım Kılavuzu'nda “emlak, -ki” olarak aldığı için bence Millî Emlakin, Millî Emlake olur. (D.
Milli emlak; anlamı itibariyle devlete ait tüm malları ifade etmektedir. Sosyal devlet ilkesi gereği devlet, yürütmekle mükellef olduğu birtakım kamu hizmetlerinde bazı taşınır veya taşınmaz mallara ihtiyaç duymaktadır. İşte bu mallara ilişkin her türlü yönetimle Milli Emlak Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Hanımefendi, TDK kayıtlarına göre kelimenin doğru yazılım şeklidir. Hanfendi ya da hanım efendi şeklindeki yazımlar hatalıdır. Doğru yazım; Hanımefendi.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde Arapça kökenli olan gayrimenkul kelime anlamı taşınmaz olarak ifade edilmektedir. Emlak ve taşınmaz sözlük anlamı olarak aynı anlamda kullanılmaktadır.
emlak - Nişanyan Sözlük. Arapça mlk kökünden gelen amlāk أملاك “mülkler” sözcüğünden alıntıdır.
Emlak veya gayrimenkul, arsa ve üzerinde bulunan binadan, bahçeden, veya su yolu gibi doğal kaynaklardan oluşan, taşınamaz mülktür.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
OLDUBİTTİYE GETİRMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle oldu bittiye getirmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı oldubittiye getirmek şeklinde olmalıdır.
Restaurant kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için ise kelimenin "restaurant " olarak yazılması gerekmektedir. Restaurant kelimesinin yabancı kökenli bir kelime olmasına bağlı olarak ise yazımında sıklıkla hata yapılmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı ise restaurant olarak ifade edilebilir.
Gayrimenkul; alınabilen, satılabilen veya kiralanabilen her türlü arazi ve binayı kapsayan bir terimdir.
Farsça kurala göre oluşturulan sözler bitişik yazılır: âlemşümul, cihanşümul; darıdünya, ehlibeyit, ehvenişer, erkânıharp, gayrimenkul, gayrimeşru, Kuvayımilliye, Misakımillî, suikast; cürmümeşhut, hamdüsena, hercümerç, hüsnükuruntu, hüsnüniyet vb. 19.
sıf. Asıllı, kökenli, kaynaklı: “Farsça menşeli kelime.” “Tıbbiye menşeli.” “Îran menşeli.”
Emlak danışmanı; villa, konut, arsa ve benzeri mülklerin alım, satım ve kiralama gibi işlemlerini belli kurallar çerçevesinde gerçekleştiren kişilere verilen mesleki unvandır.
Emlak ve Emlak Yönetimi, üniversitede Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık bir önlisans programıdır. Bölüm TYT puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Gayrimenkul kelime olarak, Arapçada kelimelerin başına getirilerek “olmayan, yabancı, başka” anlamını veren gayr sözcüğü ile Arapça`daki nakil (taşımak) sözcüğünden türemiş olan menkul sözcüğünün birleşmesinden oluşmuştur.
Kısaltmalar – Türk Dil Kurumu.
TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik olarak yazılır. Yeşil zeytin şeklinde yazımı ise yanlış olarak ifade edilir. Siyah zeytin ise ayrı olarak yazılır. Bunun sebebi ise yeşilzeytin kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesinden kaynaklanır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
OLAĞANÜSTÜ MÜ, OLAĞAN ÜSTÜ MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, olağanüstü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Olağan üstü yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"olağanüstü"dür.
TDK sözlüğüne göre alt yapı kelimesinin doğru yazılışı ayrı olarak 'alt geçit' şeklindedir.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri