Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan kazandibi, tavuk göğsünün karamelize edilmiş halidir. Tepsiye dökülen şekerler yakılarak tavuk göğsü ile birleşmesi sağlanır. Ana malzemeleri nişasta, pirinç unu ve süttür.
Romalılar bu tatlıyı yaparken genç bir horoz kullanır ve bu horozu haşlayarak yaparlarmış. Tatlıyı yaparken püf noktalarından birisi göğüs eti yeni kesildiğinden sıcak olduğu için daha kolay tiftilirmiş. Tiftilmiş tavuk göğüsü kaynatıldıktan sonra sütün içine atılır ve bir tahta tokmakla dövülerek pişirilirmiş.
Tiftiklenmiş tavuk eti, sübye, süt ve şekerle hazırlanan tavukgöğsü... Tepsilere döküldükten sonra altı yakılan kazandibi... Temelde yapımı aynı olan bu iki tatlıyı kıyasladığımız anketimizde yanıksı tadıyla kazandibi belirgin bir şekilde öne çıktı.
Kazandibi Tarifi İçin Malzemeler
1, 5 su bardağı toz şeker. 3 yemek kaşığı un. 3 yemek kaşığı pirinç unu. 1 yumurta sarısı
Artık kazandibi tatlınızı konuklarınıza servis yapabilirsiniz.. bence hiç gerek yok ama sunum anında arzu eden kazandibi diliminin üstüne çok az miktarda tarçında serpebilirsiniz..
İlgili 22 soru bulundu
Kazandibi yemenin herhangi bir sakıncası olmamakla birlikte yenilen zaman ve porsiyon son derece önemlidir. Uygun olmayan bir zamanda yenilmesi kilo aldırabileceği gibi kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Tok karnına yenilen kazandibi, kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir.
Başka bir anlatıma göre; Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir.
Tavukgöğsü piştikten sonra, tepsinin içine şeker serpilir, üzerine sıcakken tatlı düzgünce yayılır. Sonra köz ateşte altındaki şeker yakılır. Şekerin yakılmasından dolayı bu tatlı kazandibi olarak adlandırılmıştır.
Tavukgöğsü, süt, şeker, pirinç unu ve tavuğun göğüs etiyle yapılan Türk mutfağında bir tatlıdır.
Gerçek tavuk göğsü tatlısında olduğu üzere çok çok ince liflere ayrılmış tavuk eti ilaveli. Üzerine serpilen tarçın ve yanında servis edilen manda sütlü dondurma ile kaşık kaşık yenilesi bir tatlı.
Tavuk bonfile, tavuğun sevilerek tüketilmekte olan bölümlerinden birisi olarak bilinmektedir. Tavuk bonfile yapmak isteyen kişilerin tavuk alırken göğüs bölümünü tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.
Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir.
İstenilen kalınlığa göre bir tepsi seçilip sürülebilen yumuşak kıvamda margarin sürülür ve üzerine pudra şekeri her yerine gelecek şekilde serpilir. Ben büyük olan kare borcama yaptım hem dibi de gözüktüğü için eşit yakılmış oldu.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-30 dakika kadar tabandaki pudra şekerinin iyice eriyip kahverengleşmesini sağlıyoruz. Pişirdiğimiz tatlıyı fırından alıp, içi soğuk su ile doldurulmuş (düzgün dilimlenmesi için gerek ) geniş bir tepsinin içine yerleştiriyoruz.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir.
En sevdiğimiz tatlılar arasında kendini sıkça gösteren kazandibi tatlısını bilmeyen yoktur herhalde. Hafif yanık olması en büyük özelliği olan bu sütlü tatlıyı misafirlerinize de gönül rahatlığı ile ikram edebilirsiniz.
Kazandibi - 47,00 TL - Tatlılar.
KAZANDİBİ KELİMESİNİN ANLAMI
Dibi tutturularak hafif yanık kokusu verilmiş muhallebi anlamına gelir. Bu kelime genellikle kazan dibi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kazandibi şeklinde olmalıdır.
Sütlaç, ''sütlü aş'' veya ''sütlü pirinç'' adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçer. İtalyan mutfağına da giren sütlaç, Papa V. Pius'ın 1570'de verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak ''üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç'' diye sunuldu.
İtalya'ya ulaşan sütlaç, Papa 6. Alexander'ın torunu Ferrara dükü Ercole II d'Este ile Fransa Kralı XII. Louis'nin kızı Renée de France'ın 1529'da yapılan düğün töreninde konuklara ikram edilmiştir4. Sütlaçtan bahseden bir başka kaynak ise Ziyafetler, Gıda Kompozisyonları ve Genel Aletler5 adındaki kitaptır.
Hanımdan Kazandibi 180 g - A101.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri